Marmara olası bir depreme hazır mı?

Marmara Bölgesi'nde olabilecek bir depremde 600 bin kişilik çadır ve çadır malzemesinin hazır olduğu belirtildi.

Marmara olası bir depreme hazır mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Afetlere Hazırlık ve Önleme Girişimi(DPPI-SEE) üyesi ülkelerin katılımıyla, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Teknolojik Afetler İçin Geleceğe Yönelik Politikalar ve İnsan Kaynaklı Afetlerin Yönetimi Çalıştayı Antalya’da başladı. Üç gün sürecek çalıştayda, teknolojik afetlerle ilgili yasal çerçeve, ekonomik finansal ve boyutu, kurumsal çerçeve, iklim değişikliği, bilgi ve iletişim teknolojileri, taşıma kazaları, kimyasal malzemeler, maden kazaları ve atık önleme, kazalardan kaynaklanan deniz kirliliği konuları tartışılıyor. İlki yapılan çalıştaya Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Arnavutluk gibi DPPI ülkelerinin yanı sıra Japonya ve İtalya’dan temsilciler katılıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanı Mehmet Akif Danacı yaptığı konuşmada, 2009 yılında kurulan başkanlığın afetlerin her aşamasında görev aldığını söyledi. AFAD’ın afet öncesinde risk azaltma, hazırlık, iyileştirme ve müdahale kapsamındaki hazırlıkları içerdiğini kaydeden Danacı, teknolojik afetlerin dünyada ve Türkiye’de öneminin artmaya başladığını belirtti.

1999 yılında depremden sonra Kocaeli’deki Tüpraş yangını, Yalova’daki gaz sızıntısı sonrası Türkiye’de teknolojik afetin önemine dikkat çekildiğini hatırlatan Danacı, şöyle konuştu: "Son olarak Suriye’deki gelişmelerden dolayı bir kimyasal bomba atılma durumu bu afet konusunu tekrar bize hatırlattı. Başkanlığımız bu konuda çalışmalarını koordineli şekilde yürütmektedir. Teknolojik afetlere endüstriyel kazaları, maden kazaları, büyük ulaşım kazalarını, deniz kirliliğini katabiliriz. Siber tehlikeleri ekleyebiliriz. Bugünkü çalıştay ise uluslararası bir çalıştay, teknolojik afetlerle ilgili bir yol haritası belirlenecek. AFAD, tüm doğal afetlerle ilgili olduğu gibi teknolojik alanda da koordinasyon görevini yürütme ve uluslararası arenada liderliğe soyunma adına yapılan çalışmalardan birisidir."

MARMARA İÇİN 600 BİN KİŞİLİK ÇADIR HAZIR

Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Danacı, İstanbul ve Marmara bölgesinde böyle bir afetin her an olabileceği düşüncesiyle çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Afet lojistiği konusunda 27 ilde Afet Lojistik Planlama depoları oluşturduklarını anlatan Danacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Lojistik merkezler oluşturuyoruz. Bu illeri belirlerken, afetselliği, afet bölgesi nüfus yoğunluğu ve ulaşım kısıtlılıkları gözönüne alındı. 27 farklı bölgeye özellikle Marmara bölgesinin riskini ve nüfus yoğunluğunu biliyoruz. Onu da gözönünde bulundurarak, hazırlıklarımız sürüyor. Marmara Bölgesi için şu an olası bir afette 120 bin civarında çadır ve çadır malzemesi stoklarımızda. Bu da 600 bin kişi demektir. Her türlü olası bir afet durumunda çadır, çadırkent ve konteyner kentlerle ilgili standartların tamamı geliştirildi. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam ediyor. Biz bu yaptığımız çalışmaları Allah bize hiç kullandırtmasın istiyoruz. Çok ilginç bir sektördeyiz. Lojistik merkezler kuruyoruz ama Allah kapısını açtırtmasın. Kullandırtmasın. Ama ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği afet riski. Bu riski de göz önünde bulundurarak bütün hazırlıklarımız devam ediyor."

BİR YILDA VAN’A 17 BİN KONUT

Van depreminde AFAD’ın çalışmalarından bahseden Danacı, Van depreminden 39 gün sonra kalıcı konutlar için temel atıldığını söyledi. Bir yıl gibi kısa sürede 17 bin konutun hak sahiplerine teslim edildiğini belirten Danacı, sözlerine şöyle devam etti: "Buna dünyada bir rekor denilebilir. İyileştirme alanında yapılan bir çalışmamız. Onun öncesinde çadır ve konteyner kentler kuruldu. Afetzedelerin iaşe ve barınma ihtiyaçları giderilmeye çalışıldı. Eğitiminden sağlığına kadar devlet eliyle hizmet götürüldü. Devlet bütün gücünü oraya aktardı. 5 milyar civarında bir kaynakla Van’ı ayağa kaldırdı. Hâla çalışmalar devam ediyor."

AFAD’ın son iki yıl içinde çalışmalarında çok hızlı yol aldığına vurgu yapan Danacı, şöyle konuştu: "Sessiz sakin gidiyoruz. Geçen haftalarda tamamlanan bir çalışmamız var. Afetlerin karar destek süreci kapsamında yönetilmesi. Bu süreçte, bir afet olduğu an her türlü malzemenin, ekipmanın ve kaynağın etkin yönetimi ve kullanımı var. Teknolojik olarak AFAD’ın çalışmaları sürüyor."

AFET HARİTASI OLUŞTURULUYOR

Türkiye’de tehlikelerin belirlenmesi ve risklerin haritalanması ve önlenmesi için ilgili iki ilde pilot çalışma yapıldığına işaret eden Danacı, sözlerini şöyle tamamladı: "Maksimum 1-2 yıl içinde bu haritalama ile ilgili alt yapı çalışmalarını tamamlayacağız. İllerde kullanılabilecek bütün verileri gün ışığına çıkarmayı başardık. Çok önemlidir. 60-70 senelik afet arşivi artık sayısallaşmıştır. Gün yüzüne çıktı. Üzerinde yaşadığımız toprağın altında ne olduğunu gösteren, bir haritada bir tuşla, her türlü tehlikeyi görebilecek arşive erişmiş bulunuyoruz. Bunlar önemli çalışmalardır. Bir şeyi ölçmeden çözümlenemez. AFAD şu an ölçme adına önemli yol katetti."