Nükleere karşı pedallı protesto

Nükleer Santralleri protesto etmek amacıyla İğneada'dan bisikletiyle yola çıkan Özgür Barış bugün öğle saatlerinde Silivri'ye ulaştı

Nükleere karşı pedallı protesto

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve yönetim kurulunca Tarihi Mimarsinan Köprüsü üzerinde karşılanan Özgür Barış” İğneada’dan buraya 113 kilometre yaptım. İğneada muhteşem bir yer ancak o yokuşlar mahvetti beni.Buradan İstanbul Taksim Meydanına gideceğim. Oradan da eğer yapabilirsem Sinop ve Mersin’e gitmek istiyorum ama ilk hedefim İstanbul. Türkiye’ye yapılması planlanan üç nükleer santral benim çok dikkatimi çekti. Milletin de dikkatini çekmesini istiyorum. Gelirken nerede durduysam, insanlar bana müthiş destek verdiler ve konuştuğum kişilerin hepsi nükleer santrale karşılar. Milletin tepkisi susturuluyor. Ben o tepkiyi yeniden canlandırmak ve insanların tepkisini çekmek istiyorum. Beni gören insanlar, yakınlarına bahsedecekler ve bu sayede çok kişi, bilinçlenmiş olacak. Beni gördüklerini söyledikleri her an nükleer santral konusu açılacak ve bu sayede unutulmayacak.dedi.

Benim ismim Barış ve ismimin anlamını taşıdığıma inanıyorum.Ben barış değerleri taşıyan biriyim. Onun için de soyadım gibi Özgür’lüğümü yaşamak istiyorum diyerek sözlerine devam eden Barış “ Bu iki değer benim için çok önemli. Ben nükleer santrallerin yapılmaması konusunda destek olmak istiyorum. İnsanlar da bana destek oluyorlar.Teknoloji ve internet sayesinde birçok insana ulaşabiliyorum. Yapılacak çok şey var ve bunu herkes yapabilir. Herkes tepki versin.Nükleer santraller her şeyden önce çok pahalı. Yapılması durumunda ülkemiz adına cebimizden çok fazla para gidecek. Bunun dışında, çevreye çok zarar verecek. Çevreye verdiği zararın temizlenmesi neredeyse imkânsız. Depolanması ve radyasyon atıkları çok pahalıya mal olur. Ve en önemlisi, başka ülkeler, atıklarını bizim ülkemize atabilir. Yeni santraller ile birlikte bunun arkasına saklanabilirler. Nükleer santralleri elektrik üretimi çok düşüktür. Nükleer santraller başta silah üretilmek için kullanılır. Bunun yerine, güneş panelleri ve rüzgâr santralleri kullanılabilir. Bunlar hem daha verimli hem de daha ucuz olur. İnsanlara tavsiyem, nükleer santral kurmak isteyen partilere hiçbir zaman destek olmasınlar ve tepki versinler. O zaman siyasi liderler bir kez daha düşünür. Güneş enerjisi Türkiye’de çok verimli. Ama ben maalesef birçok yerde göremiyorum. Sadece sıcak su kullanmak adına güneş enerji sistemi kuruluyor. Bizim, Almanya ve İspanya’dan daha verimli dağlarımız var. Buralara rüzgâr panelleri kurulabilir”dedi.

Ben 20 senedir bu tür eylemlerde yer alıyorum diyen Özgür Barış “ 20 sene önce bir karar verdim. Ben bu dünyayı seviyorum ve korumak adına ilk fedakârlığı kendim yapmalıyım. Çevreye ve doğaya verdiğim değerden dolayı araba bile kullanmıyorum. Ülkemiz cennet ve ben bunu farkındayım. Herkesin de farkına varmasını isterim”

Tarihi Mimarsinan Köprüsü üzerinden Silivri Uğur Mumcu Meydanına geçen Özgür Barış ve Silivri Çevre Derneği üyeleri,meydandan geçenlere Nükleer Santrallerin tehlikesi konusunda bilgi verdiler ve protesto amaçlarını anlattılar.