Okulun ilk günü ulaşım ücretsiz

İstanbul'da, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının başlayacağı 17 Eylül'de, 06.00-13.00 saatleri arasında toplu ulaşım ücretsiz olacak.

Okulun ilk günü ulaşım ücretsiz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bin 228 ilkokul, bin 187 ortaokul, 660'ı da lise olmak üzere toplam 3 bin 75 okulda, 2 milyon 700 bin öğrenci ve 104 bin öğretmenin eğitim-öğretime başlayacağı 17 Eylül Pazartesi günü trafikte sorun yaşanmaması için bazı tedbirler aldı.

Buna göre, okulların açıldığı ilk hafta okul çevrelerinde yoğun trafik tedbirleri alınacak ve çok sayıda araç çekicisi hazır bulundurulacak. Mevcut yol-kazı çalışmaları (İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ, Türk Telekom, AYEDAŞ ve benzeri) okul açılış gününden önce bitirilecek ve okulların açıldığı hafta cumartesiye kadar yol-kazı çalışmaları yapılmayacak. Zorunlu çalışmalar ise gece yapılacak.

Okulların açıldığı gün İETT otobüsleri, metrobüs, halk otobüsleri, Otobüs AŞ araçları, Şehir Hatları vapurları ile Ulaşım AŞ'ye ait metro, hafif metro, tramvay ve finüküler araçları 06.00-13.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet verecek.

Bu yıl, 12 bin servis aracı öğrenci taşıyacak. Öğrenci servisleri, okulların açıldığı ilk gün trafiğe boş çıkmamaları için bir hafta önceden öğrenci kayıtlarını bitirdi. Öğrencilerin alınacakları yerler belirlendi. Servisler mutlaka öğrenciyi evinden alıp, evine bırakacak, boş olarak servise çıkmayacak.

Okul servisleri, okulların açıldığı gün, okul giriş ve çıkış saatlerinde, okul çevrelerindeki İSPARK otoparklarına 2 saat ücretsiz araç park edebilecek. Ayrıca, okul ve personel servisleri de toplu ulaşım araçlarının kullandığı ''otobüs yolu''nu kullanabilecek. 9 noktada da ücretsiz çekici hizmeti verilecek.

Okulların açıldığı ilk gün trafikte sorun yaşanmaması için ilgili kurumların yetkilileri, saat 06.00'dan itibaren AKOM'da ortak çalışma da yapacak.

Otobüs durakları önlerine, yakınlarına park eden ticari taksi veya özel araçlara izin verilmeyecek. Buralara park ederek otobüslerin duraklara yanaşmalarını engelleyen araçlar çekilecek ve ceza uygulanacak. Toplu taşım araçlarının durak harici veya iki sıra oluşturarak yolcu indirme ve bindirme yapmalarına müsaade edilmeyecek. Kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.

İETT, metrobüs hattı ve otobüslerde ek sefer koyacak. Şehir Hatları vapur seferleri arttırılacak. Metro, hafif metro-füniküler azami sıktıkta sefer düzenleyecek.

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) de 17 Eylül Pazartesi günü 06.00-13.00 saatleri arasında Sirkeci-Harem araba vapuru hattındaki yaya yolcuları ücretsiz taşıyacak.

3600 polis görev yapacak

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme - Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri ve ilçe emniyet müdürlükleri personelleri, 17-18-19 Eylül'de 07.00-19.00 saatleri arasında görev yapacak.

Trafik Denetleme - Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri ve ilçe emniyet müdürlüklerince, 1037 ilk ve ortöğretim okul önü ve çevresinde, 589 ekip, 57 motosikletli unsur, 87 çekici, 279 yaya personel olmak üzere toplam 3600 personel, il genelinde trafik yoğunluğunun olduğu ana arter, kavşak ve okul önlerinde öğrenci ve vatandaşların trafik güvenliğini sağlamak, meydana gelebilecek trafik kazalarını önlemek ve oluşabilecek trafik yoğunluğuna ve asayişe müessir olaylara müdahale etmek amacıyla görevlendirildi.

Vatandaşlar, trafik ve yol durumu hakkında bilgi almak ve öğrencilerin servislerle ilgili şikayetlerini bildirmek amacıyla Emniyet Müdürlüğü'ne ait ''212-214 41 50, 212-665 10 20, 212-214 41 75, 216-343 07 87 ve 216-567 48 13'' numaralı telefonları arayabilecek.

İl Jandarma Komutanlığı da, sorumluluk bölgesinde yaklaşık 800 personelle (emniyet, trafik, asayiş) görev yapacak. İstanbul genelindeki okullar çevresinde ara sokaklarda bin zabıta memuru trafik düzenlemesine yardımcı olacak.

İDO'dan okul trafiğini rahatlatacak tedbir

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), okulların açılacağı 17 Eylül'de yaşanması muhtemel trafik yoğunluğuna karşı tedbir aldı.

İDO'dan yapılan açıklamada, 17 Eylül Pazartesi günü 06.00-13.00 saatleri arasında Sirkeci-Harem araba vapuru hattında yaya yolcuların ücretsiz taşınacağı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, aynı saatler arasında belediyeye ait toplu taşıma araçları için aldığı ücretsiz taşıma kararının İDO'yu kapsamadığı, ancak sosyal sorumluluk gereği bu kararın verildiği kaydedildi.