Prof. Dr. Sefa Saygılı: Çocukla İlgilenmek Kılıbıklık Değil

Silivri Fatih Koleji düzenlediği Anne-baba okulunun bu ayki konusu: 'Çocuk Eğitiminde Babanın Rolü' ve seminerin konuğu Prof. Dr. Sefa Saygılı'ydı.

Prof. Dr. Sefa Saygılı: Çocukla İlgilenmek Kılıbıklık Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Velilerin çok memnun ayrıldıkları ve küçük notlarında alındığı seminerden önemli mesajlar ve konu başlıkları;

Çocukla ilgilenmek Kılıbıklık değil!

Babanın rolünü anlatırken işe hamilelikten itibaren dikkat edilmesi gerekli bir husus olduğunu belirterek başladı. Bebeklikte itibaren babasının ilgisini bekleyen çocuk yaşı ilerledikçe araştıran ve çevresine not veren çocuk durumundadır ama anne babalar bunun farkında değillerdir.

Çocuğun anne babasından ayrılıp okula gitmesi çocuğun dünyasında büyük bir adımdır. Bu adımı annesinin yanında ve babasıyla da iyi bir ilişki kurmuş çocuklar daha sorunsuz atlatır.

Aslında çocuk okula başlarken anne-babasını rol model olarak alır ve hep onları taklit ederek kişiliğini öğrenir.

Çocuk zamanın çoğunu okulda arkadaşları geçirdiği için babaya ihtiyaç kalmadığı düşüncesi tamamen yanlıştır.

Aksine yeni bir dünyayla karşı karşıya olduğu bir dönemde babasının hep yanında ve elini uzattığında ulaşabileceği yerde bulunduğunu bilmesinin vereceği güvene muhtaçtır.

Baba olarak oğluyla ilgilenmesinin gerektiği, kızla da sadece annesinin ilgilenmesi düşüncesi de tamamen yanlıştır. Her yaş döneminde babanın ayrı bir önemi, görevi ve çocuğun dünyasında bir yeri vardır. Özellikle ergenlik döneminde annenin tek başına gücü yetmez, ilgili ve yakın bir baba ancak genci sağlıklı bir şekilde bu dönemi atlatmasını sağlar.

Babadan Yoksun Çocuklar!

Baba olmadığı zaman otorite rolünü anne üstlenir ve bu fonksiyon, annenin ilk görevi durumuna gelir. Cinsel kimlik oluşması çarpıklaşır.

Çocuklarıyla ilgilenen babalar yaşlandığında da çocuğu babasıyla ilgilenir.

Babanın ilgilenmemesinde kaynaklanan otorite boşluğu çocuğu anti sosyal eylemlere ( çalma, saldırganlık, kavgacı arkadaş grubuna katılma gibi) itebilir. Çocuk asosyal, çekingen ve içe kapanık olabilir.

Anne de problemli hale gelebilir. Çocuk Tv’ deki sahte kahramanlara özdeşim kurar.

İş Kolik Babaların Çocukları Daha Problemli Oluyor

İşlerimiz ne kadar yoğun olursa olsun, ailemizi işimize feda etmeyelim. Günlük çalışma temposunda dengeyi iyi koruyup, geç vakitlere kadar evin maddi ihtiyaçlarını karşılayayım derken, manevi ve ruhsal ihtiyaçlarını giderememeyle karşı karşıya kalmayalım.

Kolej Müdürü Celil Göçer Seminer sonrası Saygılı’ ya teşekkür etti. Kitaplarını da imzalayan Prof. Dr. Sefa Saygılı seminere babaların daha fazla katılması kendisini çok memnun ettiğini ifade etti.