SGK borç yapılandırmasında son gün

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, SGK borç yapılandırılmasından yararlanma başvurusunda yarının son gün olduğunu bildirdi.

SGK borç yapılandırmasında son gün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, 6111 sayılı Kanun’un bazı kamu alacaklarına getirdiği yeniden yapılandırma uygulamasında taksitlerini eksik ödeyenler veya hiç ödemeyenlerin yarın mesai bitimine kadar başvurmaları ve 31 Ekim 2012’ye kadar borçlarını ödemeleri halinde kanundan yeniden yararlanacağını söyledi. Bayraktar, 6322 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 15 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini de anımsattı. Söz konusu kanunun 42. maddesi gereğince 13 Şubat 2011 tarihli ve 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”a geçici madde eklendiğini hatırlatan Bayraktar, şunları söyledi:

"Sonuç olarak 6111 sayılı kanun, SGK’ya borcu olanların borçlarını da yeniden yapılandırmıştı. Yapılandırmadan faydalanarak ödemesi gereken tutarları zamanında ödeyemeyenlere, 6322 sayılı kanunla yeni bir hak verildi. Buna göre SGK’ya borcu olanların yasadan yararlanmaları için yarın mesai bitimine kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor. Yeniden yapılandırma anlaşmaları ihya edilmiş olan bu borçluların ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerini, 6111 sayılı Kanun’un 15. maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden en geç ihya başvurusunda bulunulan tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar hesaplanacak faiziyle birlikte ödemeleri halinde ilgili maddelerde öngörülen yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmaları sağlandı."

Bayraktar, 6111 sayılı Kanun’un 15. maddesi uyarınca yeniden yapılandırma anlaşmaları ihya edilmiş borçluların ödenememiş veya eksik ödenmiş taksitlerini başvuruda bulunulan tarihi izleyen ayın sonuna kadar ödeyememiş olmaları halinde ise bu tutarları 6111 sayılı Kanun’a ilave edilen geçici 19. maddeye istinaden hesaplanacak faiziyle birlikte ödemelerinin mümkün hale getirildiğini ifade etti. Şemsi Bayraktar, tarım sigortalığıyla ilgili eski dönem borçları için 2011 yılında 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere talepte bulunup borçlarını yapılandıran kadın çiftçilerin de faydalanacağını bildirdi. Bayraktar, "Girişimlerimiz sonucu 2 Ağustos 2003 tarihi öncesinde kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyet yürüten, 6270 sayılı Kanun ile sigortalılık durumu değişen kadın çiftçilerden tarım sigortalığıyla ilgili eski dönem (1994-2003 yılları arasında) borçlanmaları için müracaat süresi içinde talepte bulunanlardan gecikme zammı ve gecikme faizi alınmayacak. Uygulamadan 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere talepte bulunup borçlarını yapılandıran ve daha sonra çıkan 6270 sayılı Kanun kapsamında sigortalılık durumu değişen kadın çiftçiler yararlanacak" dedi.

Bayraktar, aile reisliği kavramından kaynaklanan farklı uygulamanın tümüyle kaldırılarak kadın çiftçilerin mağduriyetin 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6270 sayılı Kanun’la giderildiğini hatırlattı.