Sıfır Atık Yönetim Sistemi Toplantısı düzenlendi

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya en aza indirilmesi, atığın kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasına yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında Sıfır Atık Yönetim Sistemi Bilgi Paylaşımı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Silivri Belediyesini temsilen Çevre ve Koruma Kontrol Müdürü Bahar Eşmen katıldı.

Sıfır Atık Yönetim Sistemi Toplantısı düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantının açılış konuşmasına “Birlik olarak tüm gücümüzü ve oksijenimizi belediyelerden alıyoruz, bu kurum belediyelerle var olan bir kurum” diyerek başlayan TBB Genel Sekreteri Doç Dr. Birol Ekici; “Bildiğiniz üzere Sıfır Atık Yönetmeliğine geçiş konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öngördüğü bir tarih var. Belediyelerimizin bu tarihe kadar ilgili yönetmeliği uygulamaya başlamış olması öngörülüyor. Yönetmelik hükümleriyle konuyu harmanlayıp, hep birlikte bir sinerji oluşturup belediyelerimizin hızını merkezi idareye göstermeliyiz.” dedi.

Genel Sekreter Ekici sözlerine şöyle devam etti; “Tüm dünyada insanların milli gelirinin yükselmesiyle birlikte üretilen atıkların niteliği de değişiyor. Denizimiz, toprağımız, havamız daha çok kirleniyor ve buna bağlı olarak insan sağlığı kalitesi de giderek düşüyor. Fakat Türkiye’de son 20 yılda milli gelir seviyesi artışıyla artık çevre ve yeşil alan bilincimiz daha fazla, sıfır atık hamlesi ile birlikte bu konuda dünyanın en ileri gelen ülkelerinin arasına gireceğimize inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi bu işi üstlenmekle ülkemize en büyük iyiliklerden birini yapmış oldu. Katı atıkları mutlaka ayrıştırıp “çöp altındır” ilkesi çerçevesinde en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Dünyaya baktığımız zaman bu konuda gelişmiş kentlerin pek çoğunda çöpün döküleceği yerle ilgili kavgalar var. Dünyadaki bu hızlı değişimin gerisinde kalmamamız gerekiyor. Birlik olarak belediyelerimizin konu hakkında bizlerden beklentilerini dinlemek için bugün bir araya geldik.”

Ekici'nin ardından söz alan AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkan Yardımcısı Mustafa Kenan Yılmaz ise; “Global açıdan, gelinen çağda artık geriye dönüş var, çok yoğun bir şekilde çevre hassasiyeti dünyanın tüm aktörlerinde mevcut. Yerel açıdan ise şunu çok net söylemeliyiz ki atık meselesinin iki ana yönü var; bunlardan biri çevre değerleri diğeri ise ekonomik değerler. Sıfır atık meselesinin en önemli aktörleri belediyeler. Bu uzun bir yolculuk, bizlerin bu işin pratiğini yani uygulanabilirliğini mümkün kılmamız gerekiyor. Bu anlamda Türkiye Belediyeler Birliği bizim için çok önemli bir konumda. Sizlerin de desteği ile belediyelerimiz sıfır atığın nasıl uygulanacağı konusunda bilgi sahibi olacak ve zamanla ülkemizin her bölgesine, her kademesine bu uygulama sirayet edecek. Burada önemli olan ülkemizde bu projenin en iyi şekilde uygulanmasını sağlamak. Bu anlamda toplantının faydalı olmasını diliyorum.” diyerek teşekkürlerini iletti.


Açılış konuşmalarının ardından sıfır atık konulu kısa bir film gösterimi yapıldı. Daha sonra Mamak Entegre Atık Bertaraf Tesisi ziyaret edildi.