Silivri Çevre Derneği, Greenpeace Gemisini Ziyaret Etti

Silivri Çevre Derneği, Türkiye'deki kömürle çalışan termik santrallerin insan sağlığına ve çevreye yönelik zararlarına dikkat çekmek için İstanbul'a gelen Greenpeace'nin simge gemisi 'Rainbow Warrior 3' isimli gemisini ziyaret etti

Silivri Çevre Derneği, Greenpeace Gemisini Ziyaret Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Çevre Derneği, Türkiye’deki kömürle çalışan termik santrallerin insan sağlığına ve çevreye yönelik zararlarına dikkat çekmek için İstanbul'a gelen Greenpeace’nin simge gemisi "Rainbow Warrior 3" isimli gemisini ziyaret etti. 

İlk kez Türkiye'ye gelen Greenpeace’in simgelerinden "Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) 3" gemisi, İstanbul Üsküdar Paşalimanı iskelesinde vatandaşlar tarafından ziyarete açılırken, Greenpeace üyeleri tarafından da ziyaretçilere kömür termik santralleriyle ilgili bilgi verildi. 

Greenpeace Akdeniz Ofisi'nde uzun yıllardır görev alan ve Greenpece'in dünya çapındaki birçok yaratıcı eyleminde yer almış Silivrili Özay Özer tarafından karşılanan Silivri Çevre Derneği ekibine, Rainbow Warrior 3 isimli gemi hakkında bilgi verildi. 

Greenpeace’in ilk Rainbow Warrior gemisi, 1985 yılında Fransız hükümeti ajanları tarafından bombalanıp batırılmıştı. İkinci gemi ise 20 yılı aşkın süre boyunca çevre suçlarıyla mücadele ettikten sonra 2011 yılında emekliye ayrılarak Bangladeş’te bir hastane gemisi olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye’ye ilk kez gelen bu üçüncü gemi ise, Greenpeace’in 40. yılı olan 2011 yılında çevre mücadelesine başladı. Gemi, 1255 m2’lik yelken alanı sayesinde, karbon ayak izini en aza indirecek şekilde tasarlanmış. Gövdesi ve direkleri, enerji verimliliği düşünülerek üretilmiş. Havanın el vermediği koşullarda devreye girecek elektrikli motora sahip. Motorlardan gelen ısı ise gemideki suyun ve kabinlerin ısıtılmasında kullanılıyor. 

 

Türkiye’de var olan ve planlanmakta olan kömürlü termik santrallerin çevre ve sağlık etkilerine dikkat çekmek için gelen geminin 21 Eylül 2014 tarihine dek Türkiye’de olacağı belirtiliyor. 

Kömür termik santrallerinin çevreye ve insan sağlığına etkilerinin çok küçük bir örneğini olarak Adana'nın Yumurtalık ilçesi yakınlarındaki Sugözü Termik Santrali gösterilebilir. Santralin yer aldığı Sugözü Köyü'nde her yıl onlarca buzağı, yüzlerce de kuzu sakat veya ölü doğmakta, yakındaki Ceyhan ilçesinde kanser vakaları artmakta, çevre ilçelerde ise her yağmurdan sonra (asit yağmuru) narenciye bahçelerinde narenciye ürünleri dalında çürümekte. Hal böyleyken, Çukurova Bölgesine bir nükleer, 30 da termik santral kurulmasının planlanması, bölge insanı ve doğasının, gözünü para hırsı bürümüş, parayı her şeyin üzerinde tutan küresel enerji kartellerine ve onların yerli işbirlikçilerine feda edileceğinin göstergesi gibi durmaktadır.

 

Türkiye'de planlanan ve izin aşamasında olan kömürlü termik santral sayısı seksen civarında. ‘Sessiz Katil’ kömürlü termik santrallerle insan ve çevre üzerinde tehdit oluşturulan iller İzmir, Adana, Çankırı, Bartın, Hatay, Zonguldak, Sinop, Sakarya, Şırnak, Bolu, Düzce, Kocaeli, Amasya, Muğla, Samsun, Ankara, Eskişehir, Maraş, Sivas, Bingöl, Elazığ, Afyon, Konya, Manisa, Kütahya, Mersin, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ olarak sıralanıyor.

 

Silivri Çevre Derneği'nin, her türlü çevreci eyleme destek olup çevre örgütleriyle dayanışma içerisinde olacağını vurgulamak için gerçekleştirdiği ziyarette yakın zamanda yapılacak olan çevreci etkinlikler de gözden geçirildi

BASIN BÜLTENİ