Silivri'den Anıtlara Yol Olur!

Silivri Belediyesi tarafından İlçeye kazandırılmak istenen Yer Altı Otoparkının onayı için 2009 yılından buyana Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne yazılan dilekçeler Silivri'den Anıtlar Kuruluna yol olur. Ancak 2009 yılından bu yana yazışmaları süren otopark onayı Anıtlar Kurulundan bir türlü çıkmıyor.

Silivri'den Anıtlara Yol Olur!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HABERDAR GAZETESİ/FATMA SARIBIYIK'ın HABERİ


2009 Yılından bu yana Kapalı Yer altı Otoparkı için Anıtlar Kurulu ile Silivri Belediyesi arasında yaşanan dilekçe trafiğine rağmen, otopark ile ilgili henüz net bir karar çıkmaması ise akıllarda, “ siyaseten mi engelleniyor” sorularını da beraberinde getiriyor.

Onlarca dilekçe yazılmış

İşadamı Nurullah Baldöktü tarafından tarihi çeşme üzerine inşa edilen Çeşmeli Köşk Butik Otel’in yapımı için Anıtlar Kurulundan kısa sürede izin çıkması ile yeniden gündeme gelen ve Anıtlar Kuruluna takılan Yer altı Kapalı Otoparkı için Silivri Belediyesinden onlarca talep dilekçesi gönderildiği ortaya çıktı. Otopark sorunu ile ilgili Haberdar Gazetesinin geçtiğimiz günlerde, “ Kamu yararına izin yok, Şahıs yararına izin var”  manşetinin ardından Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın siyasi rakipleri tarafından,  “Başkan Işıkların Anıtlar Kuruluna yazı yazmadığı” şeklindeki söylemleri üzerine Haberdar Gazetesi Silivri Temsilcisi Fatma Sarıbıyık, Silivri Belediyesi İle Anıtlar Kurulu arasında ki yazışmalara ulaştı.

İlk müracaat 2009 yılında yapılmış

Silivri Belediyesi tarafından Kaymakamlık binasının arkasında yapmayı planladığı Kapalı Yer altı Otopark Projesi için ilk müracaat 2009 yılının 12. Ayında yapılmış. Otopark alanının bir bölümünün hazineye ait olmasından dolayı yine aynı tarihte Defterdarlığa da müracaat edilerek hazineden tahsisi istenmiş. Ancak hazine’den tahsis talebine her hangi bir cevap verilmemiş.

İBB’den onay çıkıyor, Anıtlara takılıyor

Silivri Belediyesinin otopark ile ilgili talep yazısına karşılık Anıtlar Kurulu, İBB’den onay alınması gerektiği şeklinde cevap vermiş. Belediye 2011’in 10. Ayında İBB’ye dilekçe yazarak, otopark alanının yapılacağı yerin fiziki durumuyla ilgili onay talebinde bulunmuş.  2012 yılının 12. Ayında 1/ 5000’lik planın İBB’den onaylanmasıyla otopark projesinin yapılacağı alanda bu planla onaylanmış. Ancak 5000’lik planın İBB’den onaylanmasının ardından 1/1000’lik planı yapmak için harekete geçen Silivri Belediyesi yine Anıtlar kurlu engeline takılmış.

Ortada olmayan bina tescillendi!

İBB’den onaylanan Yer altı Otoparkı yeniden Anıtlar Kurulu engeline takılıyor. İBB’den onay çıkmasının ardından Anıtlar Kurulu bu kez de ortada olmayan eski belediye binasının olduğu alanı tarihi eser olarak tescilliyor. Eski belediye binasının olduğu alanı tescilleyen Anıtlar Kurulu, 60 yıl önceki eski Belediye binasının yapılması ve otopark yapımına binanın 3 metre gerisinden başlanmasını şart koşuyor. Yine yollardan ve Kaymakamlık binasından 5’er metre mesafe bırakılarak otopark’ın yapılabileceği Anıtlar Kurulu tarafından karar altına alınıyor. 

1985 yılında tescil kaldırılıyor 

Diğer taraftan 60 yıl önce Silivri Kaymaklık binasının yanında bulunan eski belediye binasının tescili 1985 yılında Anıtlar Kurulu tarafından ortada bina olmadığı gerekçesiyle kaldırılıyor. 1985 yılında tescili kaldırılan eski belediye binasının alanı bu kez 1013 yılında yine aynı Anıtlar Kurulu tarafından tarihi eser olarak tescilleniyor. Anıtlar Kurulu tescillenen yere eski belediye binasının sembolik olarak değil aslına uygun bir şekilde yapılmasını da şart koşuyor.

Sembolik bina değil aslı isteniyor   

Anıtlar Kurulu tarafından 2013 yılında Silivri Belediyesine gönderilen en son yazıda, Otopark’ın yapılacağı alanın bir bölümüne eski belediye binasının Rekonstrüksiyon Projesine göre yapılması, eski belediye binası konturlarından 3 metre geri çekilmek kaydı, Kaymakamlık binası ve yollardan 5’e metre mesafe bırakılması, ayrıca İSKİ’den görüş alınmadan uygulama yapılamaz notu ilave edilerek, 1/1000’lik imar plan tadilatının onama sürecinin tamamlanmasının ardından Anıtlar Kuruluna iletilmesi kararı veriliyor.

350 araçlık otopark 100 araca düşüyor

Anıtlar Kurulunun Silivri Belediyesine yolladığı en son kararda, Silivri Belediyesi tarafından yapılacak olan 350 araçlık kapalı otopark 100 araca düşüyor. Yol ve Tarihi eser olarak tescillenen Kaymakamlık ve ortada olmayan eski belediye binası ile arasında 3 ve 5’er metre mesafe payı bırakılması şartıyla yapılması öngörülen otopark’ın 100 araç kapasitesine inmesi ise merkezde otopark sorununu çözüme kavuşturmuyor

Işıklar; Bu Silivri halkına işkencedir

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar,  “İlçenin en önemli sorununun çözümü noktasında ortaya çıkarılan engeller, Silivri halkına işkencedir” dedi. Siyasi rakiplerince söylenen Anıtlar Kurulu’na yer altı otoparkı yapılması konusunda hiçbir başvuru yapılmadığı iddiası hakkında da açıklamalar yapan Başkan Işıklar; “Arkadaşın dünyadan haberi yok. Belediye Meclis Üyeliği de yapıyor üstelik. Selimpaşa planları, kişiye özel çalışmalarla ilgilendiği için sosyal ve toplumsal konular onun ilgi alanına girmiyor. Bu nedenle yer altı otoparkı konusunda 2009 yılından bu yana yaptığımız çalışmalardan haberi yok. Toplumu ilgilendiren işlerle değil, kişiye özel işlerle ilgilendiği için bilmemesi çok normal” diyerek cevap verdi.