Su faturaları hakkında şok iddia

Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) az tüketim yapan abonelerden az su tükettiği için yüksek oranda 'sayaç bakım bedeli' adı altında ücret aldığını ileri sürdü.

Su faturaları hakkında şok iddia
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İrmek, “Az tüketimi teşvikten doğan açığını gayri hukuki bir yöntem ile kapatmak isteyen İSKİ, tüketimin iki katı oranında bu bedeli aldığı hatta 100 TL’lik yüklemede 83 TL’sinin ‘sayaç bakım bedeli’ olarak yansıtıldığı tespit edilmiştir” dedi.

İmrek, yaptığı yazılı açıklamada, tüketiciler olarak, faturalardan değişik isimli kalemlerle alınan bedellerden yorulduklarını, artık bu kalemlerin faturalardan kalkması gerektiğini söyledi.

İSKİ’nin birçok kez su tasarrufunun sağlanması için az tüketime yönelik kamuoyuna duyurular yaptığını, az tüketim yapan abonelere de ucuz su faturası tahakkuk edileceği taahhüdünde bulunduğunu söyleyen İrmek, İSKİ’nin 2464 sayılı yönetmeliğe göre, bakım bedeli olarak konutlarda 10m3 ve üzeri için 2.13 TL; sanayi ve şantiyelerde 4.79 TL olarak yansıtacağını bildirilmesine rağmen, uygulamada farklı fiyat yansıttığı hatta tüketim bedelinin iki katı olarak “sayaç bakım bedeli” alındığını ileri sürdü.

Az tüketim yapan abonelerden az su tükettiği için yüksek oranda “sayaç bakım bedeli” adı altında ücret alındığını iddia eden İrmek, “Bu anlamsız ve kabul sınırlarının üzerinde olan bedellerin artık faturalardan kaldırılması gerekmektedir. Ön ödemeli kontör yüklemeli kartlı sistem su abonelerinin mutlaka kontör yüklemesi yaparken alınan bedelin sorgulamasını yapmalarını ve hatta itiraz etmelerini önermekteyiz. Zira itiraz edilmesi halinde bu bedelin alınmayacağını yeni kart verilerek bundan muaf tutulacağı bilgisi verilerek yeni kart ile satış işlemi gerçekleştirilmektedir. Tüketiciler Birliği olarak bu konunun takipçisiyiz, İSKİ’nin bugüne kadar almış olduğu bu haksız bedelleri abonelere geri ödemeli, bundan böyle az tüketimi teşvik eden bu uygulamaya yönelik yapılan haksız uygulamadan vazgeçmelidir” dedi.