Sylvia Plath Google'da Doodle oldu!

Sylvia Plath böyle anılıyor! Arama motoru Google, önemli günler de ve ölüm-doğum yıldönümlerinde farklı anasayfa tasarımları ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bugün de dünyaca ünlü şair Sylvia Plath Doodle oldu. Kullanıclar, karşılaştıkları Doodle görseli nedeniyle Sylvia Plath kimdir? sorusunun yanıtını araştırıyor. Ünlü şair, renkli hayatı ve ilginç başarıları ile hem Amerikan hem de dünya edebiyatı tarihine geçmiş bir isim. İşte, birçok esere imza atan ve ölümü ile ilgili ardından birçok iddia ortaya atılan Sylvia Plath hakkında bilmedikleriniz!

Sylvia Plath Google'da Doodle oldu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyaca ünlü arama motoru 27 Ekim Pazar yani bugün kullanıcılarını Sylvia Plath doodle’ı ile karşıladı. Arama yapmak isteyen Google kullanıcıları karşılaştıkları doodle sonrasında ”Sylvia Plath kimdir ve neden doodle oldu?” sorularının cevabını araştırmaya başladı. Edebiyatseverleri oldukça memnun eden doodle ile ilgili detayları sizler için haberimizde derledik.

Kısaca özetleyecek olursak bugün dünyaca ünlü şair Sylvia Plath’in 87. doğum günü… Bu nedenle Sylvia Plath dünyaca ünlü arama motoru Google tarafından doodle yapıldı.

SYLVİA PLATH KİMDİR?

1932 yılında Alman bir baba ve ABD'li bir anneden, Massachusetts'te doğdu. Profesör olan babası 1940 yılında öldü. Plath ilk şiirini 8 yaşında yayımladı.

Plath, hayatı boyunca ileri derecede manik-depresif bozuklukla boğuştu. 1950 yılında bursla girdiği Smith College'deki ikinci yılında ilk intihar girişimini gerçekleştirdi ve bir akıl hastanesine yatırıldı. 1955'te Smith College'den summa cum laude derece ile mezun oldu.

Kazandığı Fulbright bursuyla Cambridge Üniversitesi'ne giderek çalışmalarını burada sürdürdü ve şiirlerini üniversitenin öğrenci gazetesi olan Varsity'de yayımladı. Plath burada 1956 yılında evleneceği İngiliz şair Ted Hughes'la tanıştı. Evliliklerinin ardından Boston'da yaşamaya başladılar. Plath, hamile kaldıktan sonra ise İngiltere'ye geri döndüler.

Plath ve Hughes, Londra'da kısa süre yaşadıktan sonra North Tawton'a yerleştiler. Çiftin Sylvia'nın kıskançlık krizleriyle başlayan sorunları bu dönemde başladı ve ilk çocuklarının doğumundan kısa süre sonra Sylvia Plath Londra'ya geri dönerek boşanma işlemlerini başlattı.

Kiraladığı evin eskiden İngiliz şair William Butler Yeats'e ait olduğunu öğrenen Plath bunu iyi bir işaret olarak değerlendirdi. 1962-1963 kışı Plath için çok zor geçti. 11 Şubat 1963'te, ikinci kattaki odalarında uyumakta olan çocuklarının yanına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra, odalarının kapısını da içeri gaz girmeyeceğinden emin olmak üzere bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti.

İntiharıyla ilgili olarak kocası Ted Hughes eleştirilere maruz kaldı. Hughes yıllarca bu konuda konuşmadı. Daha sonra anılarını yayımladı.

1963 yılında daha 30 yaşındayken intihar eden Plath’ın hayatı, Oscarlı oyuncu Gwyneth Paltrow’un ünlü şairi canlandırdığı “Sylvia” filmine de aktarıldı.