Bilek gücü ile değil bilgi gücü ile !

Bu röportajımda size, yolunda emin adımlar atmış, başarılı bir iş kadını olan Elif Özvarnalı ile özellikle girişimci olmak isteyen kadınlarımızı aydınlatmak ve hatırlatmak adına girişimciliğini konuştuk.

Bilek gücü ile değil bilgi gücü ile !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ataerki toplumda iş kadını olmak hiç kolay olmadığını hepimiz biliriz. Amma velakin kadın en zor şartlarda, en çetin zamanlardan yani 20 kemiğin aynı anda kırılmanın verdiği acıya dayanabilen bir varlıktan bahsediyorum. Dolayısıyla akıl mantık, zekâ, bilgi eğitim ve azim ile bunun üstesinden gelineceğini bilen buna inanan birisi olarak, kadınlarımızın hayal ve isteklerini AVMlere hapsedip sadece giyim kuşamdan, rimel ve kırmızı dudaktan ibaret olmadığını göstermek hatırlatmak isterim.

Girişimcilik işsizliğin en önemli alternatifidir. Kadın girişimciliğini desteklemek ve sürdürebilirliğini sağlamak için toplumsal cinsiyet ilişkilerini anlamak kadar, ülkenin sosyo-ekonomik yapısını anlamak gerekiyor. Erkek egemen toplum yapısı, kadın girişimciliğin önünde ciddi engeller oluşturmaktadır.

Unutulan şey veyahut kabullenmek istenmeyen şudur aslında:

Kadının zaten kurulu bir aile şirketi mevcut, içerisinde aile bireyi olan; eş, anne olan bir kadın profilini “Kadın Girişimci” yapmış gibi görünmek sadece yanılgıdır oysa J

Kısaca kendinizden bahseder misiniz Elif Özvarnalı Kimdir?

İki çocuk annesi 1983 doğumlu, Evli, mutlu, çocuklu. İşini severek yapan birisi. Silivri’de yaşıyor, Doğum yerim aslında Samsun annem, babam Karadenizliyiz, 1998’den beri de Silivri’deyiz. Aydın Söke’de çocukluğum geçti ilk ve ortaokulu Aydın Söke’de okudum. Daha sonra 1998’de Silivri’ye geldik.

Neden AXA Sigorta? Verdiğiniz hizmet hakkında biraz bilgi verir misiniz?

2008 yılında bu işe girdim 10 yıldır bu işi yapıyorum, sektöre gireli 10 yıl oluyor. 10 yıldır da AXA Sigorta ile çalışıyorum. Kendi acentemi 2014 yılında açtım. Açtığımda Ankara Sigorta ve Generali sigortayla başladım ama hedefim hep AXA’ydı. Özvarnalı bir markadır bunun altını doldurduk bu yıllarda. AXA sigorta almamın sebebi hem daha iyi hizmet verebilmek, hem de çalıştığım sektörde en iyi marka olduğu için. Hani derler ya "boğulacaksan da büyük denizde boğul". Hedeflerimiz büyük, o yüzden bize cevap verecek şirket, arkamızda duracak şirket de ileriye dönük düşünürsek AXA Sigorta olmalıydı. Zaten AXA benim ikinci ailem gibi, Bakırköy Bölge Müdürlüğüne bağlı çalışıyorum. Kapıda bizi selamlayan Önder Beyden tutun da Bölge Müdürü Zafer Beye kadar hepsini ayrı ayrı çok seviyorum. Onların da beni sevdiğini düşünüyorum ailem gibiler. Buradaki amaç en iyi hizmeti, en doğru, en güçlü şirketle vermek. Özvarnalı’ya da bu yakışırdı o yüzden AXA. Benim istediğim iş kolları bireysel emeklilikti ve şu an bölgede çok güzel bir yerdeyiz bölge birincisiyiz sene başından beri.  Geçen yıl yine AXA sigorta da Bes Yıldızı olduk bununla ilgili. Uzmanlık alanları seçiyoruz. Sigortayla ilgili hizmet verdiğimiz ürünler, trafik, kasko, dask, konut, işyeri, özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik, inşaat risk sigortaları, büyük riskler, taşımacılık, nakliyat biz bunların hepsine cevap veriyoruz. Ayrıca sizin de sağlık sigortanız var, bilinçli sigortalısınız hem de bireysel emekliliğiniz var. Silivri Haber Ajansı da bu konuda dikkatli ve titiz aynı ciddiyetle çalışıyoruz. O yüzden anlaşabiliyoruz, beni daha iyi anlayabiliyorsunuz. Biz önem veriyoruz çünkü her müşteri bizim için önemli onlar artık bizim için müşteri değil, onlarla iş ortağız.

Üretkenlik kadının doğasında var, bir kadın hangi şartlarda olursa olsun yapabileceği şeyi mutlaka vardır desem katılır mısınız?

Kesinlikle, ben onu tabi kadın olarak özelleştirebiliriz de insan olarak, olmayacak imkânsız diye bir şeye inanmıyorum. Çünkü Allahın o gücü herkese verdiğini düşünüyorum, çok istemek lazım, çok istemediği için olmuyor diye düşünüyorum. Yani yokluk ya da varlık o değil, yokluk ya da varlığa kavuşması biraz daha kolay tabi ama ben kendim için söyleyeyim şuraya geldiğim nokta tırnaklarımla kaza kaza. Hakikaten hepsi küçük küçük başarı hikâyeleriyle gelinmiştir ama çok isteyerek iyi niyetli olarak, iyi bir insan olarak Allah da yardım ediyor diye düşünüyorum.

Sadece çok istemek yetiyor mu? Burada eylem de devreye girmesi gerekmiyor mu?

Tabi ki de çok istemek yetmiyor, altını doldurmak gerekiyor. Çok istedin ama hiçbir şey yapmadın neyi nasıl istediğimizi çok iyi bilmemiz lazım.  Doğru zamanda doğru şeyi istemek lazım aslında, biraz da şans faktörü var. Bizimle çalışanlar ciddiyetimizi ve samimiyetimizi alıp diğer arkadaşının da kolundan tutup hadi gel bakalım sigorta için Özvarnalı’ya gidelim diyor. Bu nedir bana iş ortağıdır, yerel de markalaşmaktır, benim de istediğim bu. Özvarnalı kazandığını işine Özvarnalıyı daha ön plana çıkarmaya çalışıyor. Mesela ne yaptık ? web sitemizi yeniledik, logomuzu yeniledik, bunun marka tesciline gittik, ofisimizle ilgili çalışmalar yapıyoruz, yenileniyoruz.  Hep yeniliyoruz, istediğimiz kendi bölgemizde markalaşmak.  Buna da adım adım, doğru adımlarla ilerliyoruz.

Ülkemizde hala kız çocuklarının okuma yazma oranı çok düşük, iyi bir iş kadını olmak için eğitim denilince sizce ne ifade ediyor?

Genele baktığımızda düşük, ikinci plana atılma durumu var hala, biz bir şeyleri başarıyoruz ama toplum olarak bir adım olarak geri bırakılıyoruz. Eşim de arkamda destekçi, bir şeyleri başarabiliyorsak hep bir destekçimiz oluyor aslında. Okuma oranıyla ilgili kendimden örnek vereceğim. Ben çok zorluk çekerek büyüdüm, bu günlere geldim. Üniversiteyi dışarıdan okudum, yaşadığım zorluklarla sıfır noktasını gördüm babamın işi ile ilgili özellikle şu an göğsümü gererek söylüyorum çünkü çok güzel işler yaptım. Benim yerime bir başkası olsaydı çok zorlanırdı. Benim arkamda çok güçlü bir kadın var ! annem, hala da öyledir. O benim arkamda olmasaydı ben bugüne gelemezdim. Bilgisayar kursuna gitmemi sağladı, ehliyet almamı sağladı, her konuda arkamda durdu. O çok güçlü bir kadın ve benim için örnek. Eğitim bir çerçeve aslında, birçok mezunu görüyoruz sudan çıkmış balık gibi. Ben ilkokuldan beri bana verilen harçlıkla eve bir şey almaya çalışan bir çocuktum. Ben şunu dedim "hiç üzülmeyelim anne, dışarıdan da okuyacağım". Dışarıdan okumak beni üzüyordu, çünkü başarılı bir çocuktum. Okumanın ne gibi kapılar açacağını biliyordum, işin mutfağından gelmek önemli ama o diploma açıyor bazı şeyleri. O olmadan olmuyor, kafan zehir gibi de olsa okumalısın. Ben şu an ikinci üniversitemi Sosyoloji bölümü okuyorum .

Çalışma hayatınızda gündemi sıkı takip ediyorsunuz, özel hayatınız ve sosyal hayatınız bir kadın olarak topluma iyi bir örneksiniz ve birçok işi bir arada yapıyorsunuz peki bunların sonunda yorulmuyor musunuz?

Hiç yorulmuyorum aksine boş durduğumda yorulurum ben, benim durmamam lazım devamlı üretmem lazım yeni ufuklar açmam lazım. Kendi işimde rekabetlerimiz oluyor ama benim tek rakibim kendim, hiç kimseyle ilgilenmiyorum kendime bakıyorum. Bölgemi arayıp bunu böyle yapabilir miyiz diye kendim sunuyorum çünkü rahat edemiyorum.2 yıl okul aile birliği görevini yaptım bana çok şey kattı, bir okulda çocukların mutlu olabileceği kalıcı bir şey yapıyorsun. En basiti Atatürk büstünü değiştirdik. Bu bir farkındalık bir kişi bile farkında olsa, mutlu olsa tek amacımız bu. Bireysel yaşayıp bencillik yapmaktansa Silivri’de mi yaşıyoruz en azından Silivri’de faydalı olabilmek.

Ben başarılı iş kadınlarına hayranımdır, sizlerle röportaj yapmak, dinlemek o günden bugüne gelmek bana çok iyi geliyor. Bir Türk kadını olarak çalıştığınızdan dolayı mutlu musunuz?

Çok mutluyum, iyi ki Türküm iyi ki ülkemde yaşıyorum iyi ki böyle bir ülkeye sahibim hakikaten kaybetmemeliyiz çok büyük bir değer bizim için. Tüm dine mensup insanların özgürce yaşadığı bir ülke her ne kadar yıpratılmaya çalışsa da ve ben böyle bir ülkede bir kadın olarak çok başarılı işler yapabiliyorum. Bunuhep söylerim, benim bir annem vardı arkamda, şuan iki annem var, evlendikten sonra kayınvalidem demiyorum annem diyorum. O da bizim arkamızda duran büyük bir insan, çocuklarımızın yanında duran, bizim yanımızda duran, keza eşim. Çünkü bir iş benim eserim değil benim arkamda ailem olmadığı sürece hiçbir şey yapamazdım. En büyük güç ailedir. Benim arkamda iki tane annem var bir de eşim var. Yanımızda çalışan arkadaşımız yaklaşık üç yıldır bizimle Neslihan Hanım, sağ olsun bu bir ekip işi, şirketimiz güçlü, bizde takip ediyoruz.  

Beyninizi dinlendirmek için ne yapıyorsunuz?

Ben çok sık şarkı söylerim, bir müzik geçmişimiz var. Ofiste sıkıldığım an müzik açarım, şarkı söylerim. Yürüyüşe çıktığımda müzik dinlerim, kitap okurum, yemek yaparım.

İleriki zamanlarda Müzikle ilgili herhangi bir düşünceniz var mı?

Var, müzik hep var, müzik benim için vazgeçilmez bir şey ben çok seviyorum bugün bir imkân olsa mutlaka değerlendirebileceğim bir durum. Benim için vazgeçilmez.

Bakımlı ve güzelsiniz, özel bakım sırlarınız var mı?

Ben çok makyaj yapmayı sevmem, doğal normal kremimi günlük. Özel bir şey yok ama vücut temizliğini çok önemserim ve insanın kişisel temizliğini çok önemserim.

Kitap tercihinizi neye göre yapıyorsunuz?

Ruh halime göre değişir, kişisel gelişim kitabını çocuklar okula başladığında, Bahara doğru benim içimi açıcı pozitif kitaplar okumayı severim.  Şiir kitapları severim, kendime şiir seçerim. Kitaplığımda Ömer Hayyamın kitapları vardır.

Size şiir yazıldı mı? 

Bana hiç şiir yazılmadı. 

Burcunuz?

Oğlak, yükselenim yay

En sevdiğiniz renk ve rengin insan üzerindeki etkisine inanıyor musunuz?

Renklerin insanı pozitif yönde etkilediğine inanıyorum, en sevdiğim renk beyaz, kıyafetlerimde maviyi çok severim, siyah severim. Mavi benim hayatımın anlamı, aşk, sevgi, mutluluk, umut bence her şey mavi. Beyaz saf temiz, Samimi, beni iyi hissettiriyor. Bugün kırmızı giydik enerji dolu bir 2018 olsun diye.

Kelimeleri seçerek kullanıyorsunuz ‘’Her zaman, ağızdan çıkan kelimeleri, beyinden çıkan cümleleri, evreni dolaşıp tekrar size döndüğünü bilseler eminim daha çok dikkatli konuşurlar.’’ der AİNSTEİN buna katılıyor musunuz?

Ben bir şeyi yazarken, konuşurken kırk kere değil kırk bir kere düşünüyorum cümlelerimi. Aslında o yüzden daha çok kırılırım, çünkü ben çok dikkat ederim bana birisi birden bir şey söylediğinde kızabilirim. Düşünmeden konuşulmasını hiç sevmem.

Yaşlılar sizde ne ifade ediyor?

Tecrübe, yaşamın tamamen kendisi. Huzur evine gittiğim inanılmaz keyifliler ya da hüzünlüler ya da çok hayat dolular orada ikinci üçüncü evliliğini yapan var ama benim için onlar çok farklı çok özel insanlar.

Anneliği sevdiniz mi? İşinize hiç engel oldu mu?

Hayır, anneliği çok sevdim işime de hiç engel olmadı. Hep çok aktif çalıştım yeri geldi salonum home ofis oldu ama hep bir aradaydık.

Hayvanlar için düşüncelerinizi sorsam?

Hayvanları uzaktan çok seviyorum ama dokunamıyorum onlara. Zarar görsün istemem hayvanlar ve asıl onlara zarar veren insanlar insan değil öyle düşünüyorum.

Çocuklarını sirke götürür müsünüz? Neden?

Hayır, ben okul gezisine gittim hayvanat bahçesine gittim inanılmaz rahatsız oldum. Hayvan bize sırtını döndü neden hapsedilmiş hepsi, hayvanat bahçesi değil orası hayvanat hapishanesi. Hepsi çok mutsuz.

Daha güçlü bir ülke olmanın yolu kadınların çalışmasına da bağlıdır. Sonuçta nüfusun yarısını kadınlar oluşturmaktadır AVMmelere, Moda kavramlarından çıkarıp yaratacağı istihdam gücü, düşündüğümüzden çok daha hızlı bir toplumsal gelişim ve dönüşümün kaynağı olacağını söylesem katılır mısınız?

Çok önemli, erkekler tarafından da bu kabul ediliyor. Daha derleyen daha toplayan, ayrıntıcı, böyle ayrıntıcı kutsal bir varlık nasıl iş hayatında da güçlü olmasın. Bir erkek sabah giyinir hazırlanır, işine gider çalışan bir kadın evini de organize eder, işini de organize ediyor gün içinde çocuklarını da organize ediyor. Böyle analitik düşünen bir kafa nasıl işinde başarılı olmaz. Kesinlikle çok büyük başarı ve desteklenmeli.

Mustafa Kemal Atatürk desem size?

Kızım ve oğlum inanılmaz seviyorlar. Atatürkçü öğretmenlerimiz var çok şükür bir şeylerin üstü kapatılmamış. Benim için çok büyük ifade özgürlük, hayat, her şey benim için.

2017 yılı sizin için nasıl geçti, beklentileriniz karşılandı mı, hayalleriniz gerçekleşti mi?

İstedik, çalıştık, Allah’ta bize güzel şeyleri görmeyi nasip etti inşallah bundan sonra daha da iyi olacak.

2018’den beklentileriniz nelerdir?

İnşallah hep söylenir ya barış ve sevgi, dolu bir yıl inanıyorum ben ya da bir başkası çalışıp, inandıkça ve kalben iyi ve güzel istedikçe başarır ben inanıyorum. Ülkemiz ve dünya için gerçekten kalben temiz duygularımla söylüyorum, barış savaşsız olmasını gönülden diliyorum. Bombaların atılmadığı, çocukların zarar görmediği, kadınların huzurla geçirdiği bir yıl olur.

AXA sigorta ile bir ikinciliğiniz vardı bunu birinciliğe getirmek mi amacınız?

Geçen sene AXA Sigortada Bes Yıldızı olduk.Bu sene de daha güzel bir başarıyla taçlandırmayı düşünüyoruz, o da sürpriz olsun.

Girişimci kadının işi zor çünkü erkek egemen olan bir toplumda yaşıyoruz. Bu durumda iş kadını olmak zor fakat önümüzdeki yıl içerisinde böyle düşünceleri olan kadınlara ne tavsiye edersiniz?

Çok istiyorlarsa inanıyorlarsa, yapabilecekleri iş hakkında da tamamen da bilgileri var ise yapabilir. Şimdi devlette destekliyor maddi olarak seçeneklerde var önlerinde, kredi seçenekleri var, manevi olarak yanlarında aileleri eşleri dostları bir çevreleri ortamları varsa düşünmeden girsinler. Ne kaybederler, cesur olacaklar isteyecekler ve adım atacaklar. Ne istediklerini bilmeleri gerekiyor.

Elif Hanım sizi 2018’de siyasette görebilecek miyiz ya da böyle bir düşünceniz var mı?

Ben bir ticaret yapıyorum, bulunduğum yerde faydalı olmak istiyorum. Siyasetle, ticaret bir arada olmaz benim her kesimden müşterim var artık ailemler bu yüzden uzak kalanın doğru olacağını düşünüyorum ya da benim için erken olacağını düşünüyorum. Olabilir hayır da demiyorum. Ama önce benim için aile, çocuklarım eşim. Onların da düzenini bozarak da bir şeyler yapmak istemiyorum. Toplumsal kuruluşlara açığım, hiçbir siyasi partinin adının geçmediği ama bulunduğu ilçeyle ilgili kadınların, çocukların bulunduğu bir projenin içinde varım ama herhangi bir siyasi tarafında olmayarak. İlçe için ülke için faydalı her işte varım.

Çocuklarınıza en güzel miras dediğiniz neyi bırakacaksınız?

Eğitim, onların okuması, hayatı dolu dolu yaşamaları onlara öğretebileceğim verebileceğim en güzel şey. Her istediklerini yapabilmeleri, cesur olmaları, cesaretli olmaları eğitimin ne kadar önemli olduğunun farkında olmaları, bir şey yok deyip vazgeçmemeliler ısrarcı olmalılar. Başarılı olduktan sonra kendilerini maddi, manevi en güzle noktaya getirirler.  En büyük miras doğruluk, dürüstlük, eğitim parayla ölçülemeyen en güzel şeyler bir anne baba olarak çocuğumuza verebileceğimiz en güzel şey.

Hayat felsefeniz nedir?

Samimiyet, güven. Benim logomun altında da Daima güvenle yazar benim işim güven işimin ana felsefesi de budur hayatımın bakış açısı da budur.

Son olarak önümüzde ki yeni olan bir yıl için dileklerinizi alalım?

Yeni bir yıl evet. Ben barış olmasını diliyorum. Çocukların ve kadınların üzülmediği... Çok üzülüyorum çünkü, birileri iyiyken diğerlerinin üzülmelerine, aç olmalarına dayanamıyorum bir anne olarak. İnşallah 2018 barış, sağlık,huzur dolu, yüzleri gülen mutlu insanların çok olduğu bir yıl olur.

Mutlu yıllar herkese…