Az gelişmiş anne babalar

Benim tanıdığım ortalama Türk annesiyseniz, tabii ki çocuğunuzu göndermezdiniz! Kendi anneme sordum da göndermeyeceğini söyledi! Eminim, 'Sağ olsun, benimle olsun, kalacaksa küçük kalsın, 'derdiniz.

Az gelişmiş anne babalar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıradaşı işler başarma potansiyeline sahip çocukların birçoğu sıradan ailelerin çocuğu olarak doğar. Bu çocukların durumu beni çok ilgilendiriyor, çünkü en sıkı başarı öyküleri bunlarda çıkıyor. Bu çocuklar benim ruh kardeşim olarak gördüğüm insanlar.

Az gelişmiş anne babalar, fabrika ayarlarında açık ara üstünlükler olan bu çocuklarla ne yapacağını genellikle bilmez. Bu kartal ruhlu çocuklar için tavuklara özgü yetiştirme programı uygularlar.Sıradaşı ruhları, sıradanlaştırma eğitimidir bu.Bu eğitimin eleştirisi bir yana, bu konudaki tavır üzerine birkaç şey anlatmak isterim.

Thesseus ya da İkarus ruhuna sahip bir çocuğu olan annelerin en büyük ikilemi şudur;

Büyük adam olmak için doğmuş çocuğum yakınımda ama küçük mü kalsın, uzaklara gidip büyük mü olsun?

Çocuğunuzun fabrika ayarlarında üstün savaşçılık var; yanınızda kalırsa sıradan biri olarak bir ömür yaşayacak, savaşa giderse kahraman olacak ama ölecek. Hangisini seçerdiniz?

Truva filmindeki bir sahne aynen bu durumu anlatır;

Achilles: Anne, bu gece savaşa katılmaya karar vereceğim.

Annesi: “Larisa’da kalırsan, huzur bulursun. Kendine güzel bir kadın bulursun. Oğulların ve kızların olur, onların da çocukları olur. Ve seni severler. Öldüğün zaman seni hatırlarlar. Âmâ çocukların ve sonra da onların çocukları öldüğünde adın unutulur. Truva’ya gidersen şan senin olur. Zaferlerin hakkında binlerce yıl hikâyeler yazarlar. Dünya adını hatırlar. Ama Truva’ya gidersen bir daha evine dönmeyeceksin. Çünkü şanın, ölümünle el ele yürüyor. Ve seni bir daha göremeyeceğim.”

Siz bu annenin yerinde olsaydınız hangisini seçerdiniz?

Benim tanıdığım ortalama Türk annesiyseniz, tabii ki çocuğunuzu göndermezdiniz!

Kendi anneme sordum da göndermeyeceğini söyledi! Eminim, ”Sağ olsun, benimle olsun, kalacaksa küçük kalsın, ”derdiniz. Size haklısınız ya da haksızsınız diyemem. Herkes kendi yaşam değerlerine göre davranır.

Sadece şunu bilmenizi isterim; Çocuklar fabrika ayarlarında olanı yaşar. Eğer bir çocuk büyük adam olma geni ile doğmuşsa, ait olduğu yere gider; sizinle, sizsiz ya da size rağmen! Olacak olanı geciktirebilirsiniz ama durduramazsınız. Erteleyebilirsiniz ama engel olamazsınız. Onlar yaşamın dünyayı düzenleme araçlarıdır.

Arjantinliler, efsane futbolcu Maradona’ya “Diego” derler, yani “Tanrının eli !” Nerede özel ruhlu bir çocuk varsa, orada Tanrı’nın özel bir planı var demektir. Sizinle, sizsiz ya da size rağmen o plan gerçekleşir. Anne baba olarak siz sadece safınızı seçebilirsiniz.

Kendi içimizde yeterince zaman geçirdik, dilerseniz kitabın bu kısmında, iç seyahatimize bir süreliğine ara verip başımızı göklere çevirelim.

İç dünyamızdaki uçuşumuzu geçici olarak bir yana bırakıp, içinde uçulan evrenin uçuş yasalarını, havada kanat açmanın doğal kanunlarını öğrenelim. Uçakların yükselmesi ile insanların yükselmesi arasındaki benzerlikleri. Keşfedelim.

Mümin Sekman

Hep söylediğimi bir kez daha hatırlatmak isterim;Dünyaya gelen her çocuk başarılıdır.Milyonların arasından sadece o dünyaya geldiği için.Her çocuk içinde bir inciyle doğar.Önemli olan o inciyi onda bulmak,bulmasını sağlamak,açağa çıkarmak...

Sevgiyle kalın...

Chenay Kobak