Bunu bana yapmaya hakkın yok!

Aynı fikirde olmamak, başkalarını zorlama hakkını vermez.

Bunu bana yapmaya hakkın yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yargılayan, eleştiren, beklentileriyle sizi yönetmeye çalışan; kendi gizli öfkelerinin, kızgınlıklarının, kıskançlıklarının, hayal kırıklıklarının, başarısızlıklarının hıncını ve hırsını sizden çıkarmaya çalışan; tamamen kendisine ait olan bu duygularını türlü çeşit bahane ve kılıfların ardına saklayarak allayıp pullayan, sizi sevdiğini, gelişmenizi istediğini, iyiliğinizi istediğini vs vs vs söyleyerek gerçekte size ait sınırları ve duygularınızı ihlal eden insanları bırakın…
.
Sizi “olduğunuz” gibi kabul edemeyen bu kişilere, yaptıkları şeyin karşısında ne hissettiğinizi elinizden geldiğince açık ve net ifade edin, elbette nezaketle… Anlamıyorlarsa zorlamayın, bırakın ve yolunuza devam edin. Çünkü bu tavırları sizinle ilgili değil, tamamen kendileriyle ilgili. Size düşen, kendi sınırlarınızı belirlemek ve haddini aşan herkese bu sınırları hatırlatmak.
.
“Kendiniz olmak”tan sizi uzaklaştırmalarına izin vermeyin…
.
Sizin hangi yolu, hangi adımlarla, nereye doğru, ne zaman ve nasıl yürüyeceğinizi, nerede hangi duyguyu hissedip hissetmeyeceginizi söylemek, bunun için ısrarlı davranışlar içine girmek kimsenin haddi değil.
.
Saygı evrensel bir kavram. “Karşımızdakini olduğu haliyle görüp o şekliyle kabul edip onun sınırlarına, kendisi olma biçimine saygı göstermek” zor başarılan ancak kıymetli bir hal…
“Kabulde olmak” diye bir kavram moda oldu.

Ehil olmayan, erdemli olmayan bir davranışa sabır göstermeye ve kabul etmeye kendimizi zorlamak değil olay.
Kabul, karşımızdakinin ehil olmayan davranış gösterdiğini, bunun o kişinin seçimi olduğunu görmek ve anlamaktır kanımca.
Aynı fikirde olmamak, başkalarını zorlama hakkını vermez.
Anahtar cümle: “Bunu bana yapmaya hakkın yok!”
.
Haklı olarak öfke duyarsınız böylelerine. Öfkenizi yok saymayın, göz ardı etmeyin.
Öfkeniz size bir şey anlatmaya çalışıyor, dinleyin onu can kulağıyla.
Öfke varsa “bir ihtiyacınız karşılanmıyor.” demektir. Öfke, “sınırlarınızın ihlal edildiğini” söylüyordur genellikle. Seçimlerinize, tercihlerinize saygı duyulmadığının; karşınızdakinin size kendi görüşlerini dayatmakta olduğunun alarmı gibidir. “Manipüle ediliyorsun dikkat et!” diyordur öfke size.
.
Size bunu yapanların, ihtiyaç duydukları bir şeyi karşılamaya çalıştıklarını ancak bunu başkalarının sınırlarını ihlal ederek sağlıksız biçimde yaptıklarını görün. Sınırlarınızı ihlal edenler karşısında takınacağınız en sağlıklı tavır ayrışmak ve güvenli duruş mesafesini korumaktır. Sakince, kararlı bir şekilde kendi sınırlarınızı belirleyen söz ve davranışlarınız yeterli olur genellikle.
Olmuyorsa zorlamayın, tutunmayın, bırakın ve yolunuza devam edin. Önce kendinize saygıyla, şefkatle, sevgiyle…
Aksu Gulay

SEVGİyle kalın...

Chenay Kobak