Büyük gün.Kutlu olsun!

-Paşam, bu güzel günün adını henüz koymadık, bir ad koyalım, dedi.

Büyük gün.Kutlu olsun!

Meclisin açıldığı günün (23 Nisan 1920) akşamı yatsı vaktinden evvel Yunus Nadi, Mahzar Müfit, Ruşen Eşref, Fethi Beylerle Hoca Feyzullah Efendi ve ismini hatırlayamadığım birkaç milletvekili Direksiyon binasında toplanmışlar, Atatürk ile sohbet ediyorlardı. Bu konuşmalar arasında bir milletvekili:

-Paşam, bu güzel günün adını henüz koymadık, bir ad koyalım, dedi.

Bunun üzerine Atatürk, yarı karanlık odada koltuğunda doğrularak:

-İşgal kuvvetlerini nasıl olsa atacağız. Fakat karşımızda altı yüz senelik bir imparatorluğun dağılmış da olsa bir hükümeti duruyor. Onun karşısında Meclisimiz çocuk sayılır. Onun için bugünün adına “Çocuk Bayramı” diyelim. Büyüsün ve kendi zaferini kendi ilan etsin, buyurdular.

Atatürk'ün bu sözleri oturanların alkışları ve tasvipleriyle karşılandı. Böylece 23 Nisan Meclisin açılma günü, Çocuk Bayramı olarak kabul ve ilan edildi.

Ali Metin

(Atatürk'ün Emir Çavuşu)

Kaynak:Ziya Oranlı, Atatürk'ün Şimdiye Kadar Yayınlanmamış Anıları, Anlatan:Ali Metin (Atatürk'ün Emir Çavuşu), Ankara 1967 s. 84

Evet,

Her yıl 23 Nisan'da ülkemizde geleneksel olarak “Çocuk Şenliği” düzenlenmekte, bu şenliğe birçok ülkeden çocuklar katılmaktadır. Sevginin, dostluğun ve dünya barışının önemini hatırlatan bu organizasyon tüm dünya ülkelerince takdir edilmekte, Atatürk'ün “Geleceğin büyükleri” dediği çocukların kültürel anlamda etkileşimde bulunmaları sağlanarak dünya barışının ne derece önemli olduğu mesajı verilmektedir.

Tüm dünyaya kardeşlik mesajlarının verildiği ve her türlü sorunun el ele, kardeşçe çözülmesi gerektiğinin hatırlatılması bakımından “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” çok büyük önem taşımaktadır. Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram, dünya çocukları arasındaki sevgi ve dostluk bağlarının gelişmesine katkı sağlamakta, tüm insanların barış içinde yaşaması gerektiğini en güzel şekilde ifade etmektedir. 

KUTLU OLSUN...

HER DAİM SEVGİ BARIŞ, DÜNYAYA HAKİM OLSUN...BUGÜN, GÖKYÜZÜNDEN ÇOCUK GÜLÜŞLERİN YAĞDIĞI BİR GÜN OLSUN...

Bir kez daha minnet ve şükranlarımızla,sevgi ve saygılarımızla anıyoruz...  Bu vesileyle, bu günleri bizlere armağan eden Büyük Önderimiz Türkiye Cumhuriyetin Kurucusu Koruyucusu olan Atatürk'ün aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyorum.

Sevgiyle kalın...

Chenay Kobak