Dünyada ne görüyorsak kadının eseridir

Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmak mecburiyetindedir.

Dünyada ne görüyorsak kadının eseridir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnsanlık âlemi kadın ve erkeklerden oluşan bir topluluktur. Bu toplulukta kadının da erkeğin de kendine yüklenen görevi yerine getirmesi huzur ve mutluluğunda kaynağıdır. Kadın ve erkek birbirini tamamlayan iki yarım olarak görmeyip birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştıkları müddetçe o toplumda huzur ve güven asla yer almaz. Atatürk bu gerçeği,”İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkünmüdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin”.diyerek açıklamıştır.

Atatürk kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde kadının yerinin iyi tespit edilmesi gerektiğinin şuurunda olarak yeni devrimler gerçekleştirmiştir. Bunun sebeplerinin başında kadınların birçok hakkının erkek egemen toplum tarafından elinden alınmış olması gelmektedir. Atatürk, Türk milletinin var olmasında mühim rol oynadığına inandığı Türk kadınının ezilmesine asla rıza göstermemiştir.”Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürümeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”.diyerek Türk kadınlarının değerini ortaya koymuştur.

Atatürk’ün aşağıdaki sözleri de kadının toplum içindeki rolünü anlatması bakımından çok önemlidir:

“Milletin kaynağı toplum hayatının esası olan kadın ancak faziletli olursa görevini yerine getirebilir.

Dünyada ne görüyorsak kadının eseridir. Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmak mecburiyetindedir. Gerçekten milletin anası olmak istiyorlarsa böyle olmalıdırlar. Kimse inkâr edemez ki, bu harpte ve ondan evvelki harplerde milletin hayat kabiliyetini tutan hep kadınlarımızdır. Onun için, hepimiz büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle ebediyen taziz ve takdis edelim.”

Mustafa Kemal Atatürk

( Aatürk’ten hatıralar-4)

SEVGİ ve BİLGİyle kalın…

Chenay Kobak