Erik dalı gevrek-midir bilmem ama erik suyu harika.

Gelin beraber konsantre ev yapımı erik suyu yapalım.Ben hasta ziyaretine giderken hep bu meyve sularımdan götürürüm.

Erik dalı gevrek-midir bilmem ama erik suyu harika.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erikler, 2000’den fazla çeşitle çeşitli renklerde ve şekillerde bulunur. Uzmanlar erikler için sağlıklı bileşenler, vitaminler ve mineraller ile yüklü olduğunu söylerler. Bunlar A vitamini, C vitamini, folat, K vitamini, B1 vitamini ve magnezyum, fosfor, çinko, kalsiyum, çinko, florür ve potasyum gibi minerallerin güç kaynağıdır. Ayrıca diyet lifi sağlarlar ve zararlı yağlar olmadan düşük kaloriler sunarlar.

Okula giden çocuğun şişesine konursa hem doğal meyve suyu içmiş olur hem de hazır olan meyve sularından uzak kalmış olur. Birçoğu hastalığın yanlış beslenmeyle geldiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle çocuklarımızı hazırdan uzak tutup, kendimiz kendi bildiğimiz gibi yapmaktan vazgeçmeyelim. Doğadan ve doğaldan vazgeçmeyelim…Dolayısıyla şimdi eriğin tam mevsimi.

 Ben size benim her zaman yaptığım tarifi paylaşacağım, yapılışı kolay pratik ve çok sağlıklı. Hem bütçenizi koruyup hem de sağlıklı bir meyve suyu tüketmenizi sağlayacaksınız. Konsantre olduğu için bir kavanozdan çokça bardak meyve suyu elde etmiş olacaksınız.

1 kg. kırmızı erik

1,5 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı limon suyu

2 litre su

Bu tarifi çoğaltabilirsiniz.

Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın.

Bazılarımız erikleri ocağa koyduğunda üstlerine toz şekeri  ilave edip öyle pişiriyor. Ben önce suyunu alıp şekerini sonra koyuyorum. Tercih sizindir her ikisi de olur.

Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.İsterseniz içine bir çubuk tarçın da atabilirsiniz.

Erikler dağılmaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı limon suyunu da ilave edin, 5 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.

Derince bir kaba ya da büyük bir sürahiye tel süzgeç yardımıyla erik suyunu süzün. Posasını ayırın.

Süzgeçte kalan erikleri elinizle parçalayarak çekirdeklerinden ayırın ve hafifçe bastırarak posanın bir kısmının da süzgeçten geçirip erik suyuna karışmasını sağlayın.

Erik suyunu tekrar ocağa koyup şekerini ilave edin(koymadıysanız önce) Kendi damak zevkinize göre tadını ayarlayın. İllaki şu kadar şeker olacak diye bir durum yok. İsterse hiç de koymaya bilirsiniz.

Ocakta erik suyu fokurdamaya başladığında altını kısın ve sıcak sıcak(dikkatli bir şekilde, özellikle küçük çocukları yanınızdan uzak tutun)!Kavanozlara doldurduktan sonra bir bezin üstüne kavanozları ters kapatıyoruz. Sıcak olduğundan vakumlama işlemi gerçekleşmesi için. Kavanoz kendini kilitliyor. Yoğurt mayalar gibi üstlerini örtüyoruz ve soğuması için bırakıyoruz. Soğuduktan sonra kilerimize veya dolabımıza koyuyoruz. Yıllarca bu meyve suyu hiçbir şekilde bozulmaz. İstediğinizde açıp sağlıkla tüketebilirsiniz. Erik suyunuz hazır. Buzdolabında soğuttuktan sonra, buz kalıpları ve limon dilimleriyle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Ben hasta ziyaretine giderken hep bu meyve sularımdan götürürüm.

Bu yapılan erik suyunu her tür meyveyle de yapabilirsiniz. Vişne kiraz, kızılcık, şeftali, mevsimsel olan tüm meyvelerden. Size birde  ayva suyunu önermek isterim inanılmaz bir tad.

Yapanlar ve yapacak olanlara Afiyet olsun şimdiden… Sağlıklı günlerde Sevgiyle Sevdiklerinizle tüketmeniz dileklerimle…

Chenay Kobak