Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı

Erzincanlı çoban Zeynel Erdem 200 dolarla gittiği Amerika'da milyoner olması. Başarmanın sırrı, zorluklara rağmen asla vazgeçmemektir.

Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küçük yaşta başlayan New York merakı milyonerliğe dönüştü. Erzincan'da çobanlık yapan ve gerçek adı Zeynel olan Zach Erdem bugün iki gece kulübü, bir otel ve iki restoranın sahibi olarak hayatına devam ediyor.

Zeynel şu an 36 yaşında. Amerika’da isminin daha kolay telaffuz edilebilmesi için adını Zach olarak değiştirmiş. Her şey Erzincan’da çobanlık yaptığı sıralarda başlıyor. Hayvanlarını otlattığı alanda bulunan tren raylarında bulduğu gazetedeki fotoğraftan New York’a hayran kalıyor. Üniversite zamanında ise cebinde 200 dolar olmasına rağmen cesaretini toplayıp New York’a gidiyor. Orada yaklaşık 6 ay sokakta yaşamak zorunda kalıyor.

"Buradan gitmezsem çoban olarak öleceğim”

Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı

Erzincanlı olduğunu ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Zach, kendisinin de koyunları otlattığını anlatıyor. Annesinin her gün çantasına peynir ve ekmek koyduğunu dile getiriyor. Koyunları otlattığı bir gün bulduğu gazete parçasındaki fotoğrafa bakakalıyor ve bir an kendini o fotoğrafın içinde hissediyor.

"Erzincanlıyım. Ailem hayvancılıkla geçinirdi. Ben de çobanlık yapardım. 6 erkek kardeştik. Koyunları otlatma görevi ne hikmetse hep benimdi. Ufak siyah çantam vardı; annem içine ekmek, peynir domates koyardı. Niye her gün sıra bende, niye çobanlığı hep ben yapıyorum diye isyan ederdim. Buradan gitmezsem çoban olarak öleceğim derdim."

Liseyi inşaatlarda çalışarak okumuş

Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı

Ağabeyinin askerlikten sonra İstanbul’a gitmesi, Zach için bir avantaj olmuş. Lisede okurken inşaatlarda çalışarak hayatını devam ettiren Zach, daha sonra Trakya Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünde bir yıl okuyor. Üniversitede kaldığı sırada kaldığı odanın her yeri New York’un merkez bölgesi Manhattan fotoğraflarıyla süslemiş. Her gün oranın hayaliyle uyuyor, uyanıyor.

İki gün boyunca havaalanından çıkamamış

Cebindeki 200 dolar ile yola çıktığını söyleyen Zach Erdem, ilk defa uçağa bindiğini belirtiyor. O sıralar İngilizce bilmediğini, telefonun da olmadığını söylüyor. Günlerce sokakta kaldığını, hatta cesaret edemediği için iki gün boyunca havaalanından bile çıkamadığını söylüyor.

Tuvalet temizliğinden restoran sahipliğine

Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı

Aylar süren arayıştan sonra New York’un en ünlü restoranlarından biri olan Nello’da iş buluyor. Burada her türlü işi yapıyor. Gerektiğinde barmenlik, gerektiğinde tuvalet temizliğini Zach yapıyor. Geçimini sağlayabilmek için hiç durmadan çalışıyor.

Zach, “İlk çalıştığım yeri satın aldım. Ardından ikinci çalıştığım yer olan Nello’nun yazlık yerini satın aldım. Burayı yıkarak butik otel yaptım. Hampton’da 4 mekânım var şimdi. Restoranlarım; 75 Main, Kozu, Summer House ve Am Southhampton adlı iki gece kulübüm, bir de Hotel ZE adlı butik otelim var. Yanımda 320 kişi çalışıyor. Yazlık mekanda yılda 10 milyon dolar ciro yapıyorum. Ama New York’taki yer açılınca tek başına 30 milyon dolar ciro yapacak” diyor.

İlk restoranını nasıl aldı?

Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı

Çalışarak biriktirdiği 300 bin doları vardı. Yemek yemeye gittiği restoranın sahibi artık yaşlandığını ve satmak istediğini söylüyor Zach’e. Sahibiyle 7 saat içerisinde anlaşma yaptığını dile getiren Zach, balıkçıya da tedarikçiye de parasının kalmadığını ve bir ay süre tanımaları gerektiğini söylüyor. “İşler iyi giderse ödeyeceğim, yoksa batacağım” diyor. İnsanlar da ona güvenip malzeme veriyorlar.

Zach, işlerin bir anda patladığını söylüyor. Bu yükselişle birlikte sahibi olduğu restoran, en iyi İtalyan restoranı seçiliyor. Restoranın kendisinin olabileceğine inanamayan Zach, restoranın karşısına geçip ağladığını söylüyor. Günde bin insanın mekâna girdiğini belirtiyor.

Ünlülerle arkadaş oldu

Erzincanlı çoban Zeynel'in başarısı

ach, Kardashians Şov programına kapılarını açan ilk restoranın kendi restoranları olduğunu dile getiriyor. Bu nedenle Kim Kardashian ile zamanla arkadaşlıklarının ilerlediğini söylüyor. Mekânına gelen diğer ünlüler ise Leonardo Di Caprio, Hugh Jackman, Sophia Vargara, Justin Bieber, Jennifer Lopez, Beyonce, 50 Cent, Jay Z…

Zach Erdem, 40 yaş altı başarılı iş adamı ödülünü alarak kariyerine emin adımlarla devam ediyor.

girisimcikafasi.com