Okul bitirmeyen Doktor..

Geceleri doktor ve diğer uzmanlar eve gittikten sonra gizlice laboratuvarlara giriyor, gündüzleri gördüklerini yapmaya çalışıyordu.

Okul bitirmeyen Doktor..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bundan yıllar önce zamanın en gözde cerrahlarından John Wheeler, gözüne Perde inen Siyam kralını ameliyat etmek için görevlendirildiğinde bu işi E. Brower Burchell'in fikrini almadan yapamayacağına karar verdi.
Wheeler'in nazik davetini kırmayan Burchell kralın gözünü muayene etti, bazı bakteriyolojik tahliller istedi sonuçları inceledikten sonra ameliyatın uygun olacağı tavsiyesinde bulundu.

Burchell'in tıp kariyeri ne lisede ne de tıp fakültesinde değil New York Göz ve Kulak Hastanesi'nde hademelikle başlamıştı, Duvar ustası olan babası kısa bir süre önce ölmüş, bu durum 17 yaşındaki genci aylığı 18 dolara gelen bir işle hayatını kazanmak zorunda bırakmıştı. Günde 12 saat haftada 7 gün hastanede çalışıyordu.

Hastanenin serum ve bakteriyoloji laboratuvarlarında yerleri silerken, teknisyenleri dikkatle izleyen genç arada onlara sorular soruyordu. İçinde bilim adamı olma arzusu uyanmıştı. Geceleri doktor ve diğer uzmanlar eve gittikten sonra gizlice laboratuvarlara giriyor, gündüzleri gördüklerini yapmaya çalışıyordu.

Beş yıl süreyle bu şekilde çalıştı. Bir gün hastaneye  ziyarete gelen bir nöroloji uzmanı doğru dürüst bir omurilik örneğinin bulunmadığından şikâyet etti, Burchell gizlice mutfağa indi, aşçının kedilerinden birini yakaladı ve ertesi gün nöroloji uzmanına hiçbir siniri zarar görmemiş bir omurilik sundu uzman bunun 30 yıldır gördüğü en güzel omurilik örneği olduğunu söyleyerek Burchell'e iki dolar bahşiş verdi ve onun laboratuvara yardımcı eleman olarak alınmasını sağladı.

Bir kaç ay sonra hastaneden ayrılan bir cerrah, kalın anotomi kitabını bavuluna sığdıramayınca, onu atması için Burchell'e verdi, kitabı eve götüren Burchell hazine bulmuş gibi seviniyordu kitabı satır satır okuyordu.
Çok geçmeden doktorların elden çıkardığı kitaplarla bir kütüphane kurdu bir taraftan da tıp bilgisini genişletmek için çareler aramaya başladı. Bir süre sonra yalnızca Kolombiya üniversitesi tıp talebelerine açık olan ameliyat salonuna girmenin yolunu buldu, diğer talebeler gibi koltuğunun altına bir kaç kitap koyuyor artık konferansları,ameliyatları izliyordu.

Aylık kazancını arttırmak için, kulağın karmaşık mekanizmasını koruyan şakak kemiklerinin modellerini hazırlamaya başladı. Fransa'dan gelen örnekleri gördüğünde bunları daha mükemmel hale getirileceğini düşündü ve kendi modellerine incelemeyi kolaylaştırabilmek için küçük menteşeler yerleştirdi, çok geçmeden anatomi profesörleri onun örneklerini tercih etmeye başladılar.

Daha sonraları onun hazırladığı 400 kemik ve 100 bin göz kesitinden oluşan koleksiyonu dünyanın en zengin koleksiyonu kabul edildi. Bir ortaokul diplomasına bile sahip olmamasına rağmen Burchell bir çok üniversite ve tıp derneğinde konferanslar verdi ve New York Üniversitesi Tıp Fakültesinde 30 yıl hocalık yaptı Harvard , Kolumbia ve John Hopkins gibi üniversitelerin tıp fakültesini bitirenler uzmanlık sınavına girmeden önce Burchell den ders aldılar...

Okul bitirmeyen Doktor

Evet,kimisi tüm imkanlara sahip olur ve kaybolur hayatta,kimisi de böyle imkansızlıklar içinde varolup ismini de tüm insanlığa duyurmaya başarır...

SEVGİyle kalın...

Chenay Kobak