Ufak bir hatırlatma

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz meme kanseri, doktorlar Türkiye'de her 10 kadından birinde göründüğünü söylüyor.

Ufak bir hatırlatma
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz meme kanseri, doktorlar  Türkiye’de her 10 kadından birinde göründüğünü söylüyor.Kadınlar arasındaki görülme sıklığı ve belirti vermeden ilerlemesi korkutucu olsa da, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir tür olarak biliniyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, 2020 yılında dünyada 25 milyon insanın kanser hastası olacağının tahmin edildiğini belirterek, "Kanser olmamak için bugünden tedbir alın" demiştir.

Kanser denilince akla hemen ölüm geldiğini ama kanserin tedavisini bulma yolunda önemli adımlar atıldığını da biliyoruz tabi.

Kanser çaresiz bir hastalık değildir kanımca. Esas olan bilimdir. Şarlatanların icat ettiği bazı bitkiler hastalığı geciktirmekte ve ölüme neden olmakta olduğunu biliyor okuyor izliyoruz. Kemoterapi sırasında bazı bitkilerin hastayı zehirleyebildiğini yakın çevremizden de görmüşüzdür. Alternatif tıp diye bir şey olmadığını, tamamlayıcı tıp olduğunu savunan doktorlara kulak vermek gerek.

20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesine başlanmasının öneminin altını çiziyor uzmanlar.

Memede ele gelen kitlelerin % 90’ı kanser olmasa da, böyle bir durumda mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor. Kadınların 20 yaşından itibaren kendi kendini düzenli olarak muayene etmesi de erken teşhis için çok önemli. Çünkü ilk evrede yakalanan meme kanserinin neredeyse tamamı tedavi edilebiliyor.

Memede ortaya çıkan her kitleden korkmayın ama tedbirli olunması gerektiğini söyleyen doktorlar, sağlıklı beslenme ve düzenli bir yaşam hastalıktan koruyucu olduğunu da hatırlatıyorlar.

Doktorların bir diğer dikkat verilmesini istedikleri ise:

Ailesinde meme kanseri olan kadınlarda ilk mamografinin 32 yaşından itibaren çektirilmesi gerekir. Genetik meme kanserinde ise bu kontroller 26 yaşında itibaren başlamalıdır. Memesinden hiçbir şikâyeti olmayan kadınlar da 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirerek, kanserin ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesini sağlayabilir. Bu kontrol, genellikle âdetin bitiminden itibaren 4-5 gün sonra yapılmalıdır. Menopoza girenler, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların periyodik olarak, ayda bir kez aynı günlere denk getirecek şekilde meme muayenesini yapmaları gerekmektedir.

Erken teşhis hayat kurtarır diye hatırlatıyor ve herkese sağlıklı günler diliyorum…

SEVGİyle Sağlıklı günlerde kalın…

Chenay Kobak