Bakanlıktan edebiyatçılara 'ilk eser' desteği

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan 'Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlıktan edebiyatçılara 'ilk eser' desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni yönetmelikle Bakanlık, yazarların ilk eserlerine destek sağlayacak.

Yeni yönetmelikle destek başvuruları yazarlarca değil yayın evleri üzerinden gerçekleştirilecek. Yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesine, yayımlanmasına, yeni yazarların desteklenmesine yönelik Bakanlıkça sağlanacak maddi desteği ve bu destekten yararlanmaya ilişkin usul ve esasları belirleyen yeni yönetmeliğe daha önceki yönetmelikte yer almayan, ’destek başvurusunda bulunan ve desteğe esas olan eseri yayımlayacak olan kurum veya kişi’ olarak tanımlanan ’yayımcı’ ifadesi de eklendi.

Yönetmeliğe göre, Türk lirası cinsinden sağlanacak destekler için ayrılacak kaynaklar, bütçe imkanları ve serbest bırakma oranları çerçevesinde, o yılın bütçesinde bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak. Edebiyat eserleri ile ilgili başvurular daha önce yılda bir kez alınırken yönetmelikte yapılan düzenlemeyle yılda iki defaya çıkarıldı.

Yayımcılar, başvuru yapılacak dönem için de en fazla üç eser için müracaat edebilecekken, sağlanan desteğin yüzde 35’ini yazara ödeyecek. Yazarın sözleşme hükümlerine göre elde edeceği diğer gelirler bu tutarın dışında tutulacak. Destek sağlanan yayımcının yönetmelik veya destek sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde sözleşme ayrı bir ihtara veya işleme gerek kalmaksızın sona erecek.