Nazım Hikmet'siz Geçen 49 Yıl

Silivri Belediyesi Ünlü Şair Nazım Hikmet Ran'ın 49. ölüm yıldönümünde düzenlediği anma programıyla Silivrili Nazım severleri bir araya getirdi. Başkan Işıklar gecede, ilçe sahiline Nazım'ın heykelinin dikileceğini müjdeledi.

Nazım Hikmet'siz Geçen 49 Yıl
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nazım Hikmet Ran, 49. ölüm yıldönümünde Silivri’de düzenlenen programla anıldı. Silivri Belediyesi ve Eğitim Sen Silivri Temsilciliği ortaklığında düzenlenen programda Nazım, şiir ve türkülerle anıldı. Güzel ve keyifli bir coşkunun yaşandığı programa; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP ve AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar, Eğitim Sen Silivri Şube Temsilcisi Caner Erdoğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, muhtarlar, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve eğitimci katıldı.

 

IŞIKLAR: “NAZIM BİR KELİME MÜHENDİSİ”

Nazım’ın sonsuzluğu ifade ettiğini dile getiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “O, ülkesini, vatan sevgisini, insanın güzelliğini ve içindeki sevgiyi, yıllardır demlenmiş birikmiştir kültürü ile bu kadar güzel anlatabilen bir kelime mühendisi. Bir dahi derecesinde, şiirler verebilen bir ustayı çok kısa sözlerle anlatmak zor. Bilinen bir şeyin tekrarı da zor. Nazım, Türk kültürünün, vatan sevgisinin ne kadar yanık, ne kadar özgün olduğunun en güzel örneklerini vermiştir. Yüreğinde sevdaların, davaların yasaklı kelimelerine rağmen yazmaya devam eden, kalemini vatan hasretiyle geçmiş bir hayat Nazım Hikmetin ki. Bu gün dünya Nazım Hikmetsiz geçen 49 yıla merhaba diyor. Politik düşüncelerinden ötürü hakkında onca kovuşturma yürütülen, soruşturma açılan yıllar süren mahpusluk yüzünden acılar çeken ama yine de inançlarından, mücadele azminden vazgeçmeyen bir Türk şairidir. Nazım bir sonsuzluktur aslında. Çünkü o eserleriyle hala ayakta. Tıpkı geçmiş asırların yıpratıcı etkisine meydan okuyan Yunus gibi. Nazımın eserleri halden anlamazlara, işbirlikçilere, burjuvaziye, ayak oyunlarına başvuranlara, aymazlara, sömürgecilere verilmiş bir cevap niteliğindedir. O yaşamdan aldıklarını yeniden ve hiç tereddüt etmeden yaşama verebilmiştir. Direniş ve mücadele ruhunu yaşamın direnme noktası yapmış ender bir kişiliktir. Bizler burada onun yaşadığını bir kez daha anlıyoruz. Üç yıldır söylüyorum bu dördüncüsü ben Nazımı sevenleri çok seviyorum, sevmeyenleri sadece seviyorum” şeklinde konuştu.

 

“NAZIM’IN HEYKELİNİ DİKECEĞİZ”

Başkan Işıklar gerçekleştirdiği konuşmasında geçen sene söz vermiş olduğu Nazım Hikmet Anıtı’nın hazırlandığını ve Erseven Sitesi önünde yapılan çalışmalar bittiğinde anıt heykelin dikileceği müjdesini de verdi. Heykelin mahkeme salonu benzetmesi ve aynı zamanda bir gemi güvertesini andırdığını söyleyen Işıklar; “Nazım Hikmet, Silivri açıklarında bir gemide o günkü hukuksuzlukla mahkum edildi. O itibarın iade edilmesi adına dünyaca ünlü şairimizi ilçemizde anıtlaştıracağız” dedi. Heykelin proje resmini tanıtan Başkan Işıklar, heykelin dünyanın tanımış olduğu Silivrili heykeltıraş Namık Kemal Tufan’ın hazırladığını belirtti.

 

EĞİTİM SEN’Lİ ÖĞRETMENLER ŞİİR VE TÜRKÜLERİYLE MEST ETTİ

Gecede Eğitim Sen Silivri Temsilciliğine bağlı öğretmenler, Nazım Hikmet Ran’ı anlatan şiir ve türküleriyle eşsiz bir konser verdi. Silivri sahili, izleyenlerin de eşlik ettiği şarkılarla yankılanırken, İbrahim Orçin’in solistlik yaptığı grubun söylediği Haziran’da Ölmek Zor ve Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar isimli şarkılar büyük alkış aldı. Başkan Işıklar programın sonunda, Eğitim Sen Silivri Temsilciliğine bağlı öğretmenlere çiçek takdim ederek katkıları için teşekkür etti.