(Özel) Belgesel çekim çalışmasında 6.'ıncı yüzyıla ait insan iskeleti ortaya çıktı

BURDUR'UN GÖLHİSAR İLÇESİNDE BULUNAN GLADYATÖRLER ŞEHRİ' OLARAK DA BİLİNEN KİBYRA ANTİK KENTİNDE BELGESEL ÇEKİM SIRASINDA YAPILAN ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARINDA TARİHİ 6'INCI YÜZYILA DAYANDIĞI TAHMİN EDİLEN BİR TAŞ MEZAR BULUNDU. YAPILAN TİTİZ ÇALIŞMALAR SONUCUNDA MEZARIN İÇERİSİNDE 45-50 YAŞLARINDA DİN GÖREVLİSİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN BİR ERKEĞE AİT İSKELET ÇIKTI.

(Özel) Belgesel çekim çalışmasında 6.'ıncı yüzyıla ait  insan iskeleti ortaya çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Gladyatörler şehri" olarak da bilinen Kibyra Antik Kentinde belgesel çekim sırasında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında tarihi 6’ıncı yüzyıla dayandığı tahmin edilen bir taş mezar bulundu. Yapılan titiz çalışmalar sonucunda mezarın içerisinde 45-50 yaşlarında din görevlisi olduğu düşünülen bir erkeğe ait iskelet çıktı.

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan ve "Gladyatörler şehri" olarak da bilinen Kibyra Antik Kenti, insanlık tahine ait gizemleri ile dikkat çekiyor. Ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı bin 350 metre yüksekliğe kurulmuş, Gölhisar ovasının batı yamacına hakim 2 bin 300 yıllık Kibyra Antik Kenti, 2006 yılında başlatılan arkeolojik kazılarla tarihe ışık tutuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan “Geçmiş izinde “ belgesel programının çekimleri esnasında yapılan kazı çalışmalarında 6.’ıncı yüzyıla ait olduğu tahmin edilen insan iskeleti çıktı. Antik kentin kilise bölümünde orta çıkan taş mezarda bulunan iskeletin bir din görevlisine ait olduğu düşünülüyor. Geçen bu uzun zaman diliminde aşınarak parçalar haline gelen din görevlisi iskeletinin veba hastalığı dolayısıyla parçacıklar haline geldiği tahmin ediliyor.

Veba Hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan “Geçmiş izinde“ belgesel programını hazırlayan ve sunan Nuray Karadeniz, “Kibyra Antik Kentinde belgesel çekimimizde kentin Kilise bölümünde yapılan kazı çalışmalarında arkeolog arkadaşlarımız bir taş mezar buldular. Taş mezarda bulunan iskelet buluntularının bir din görevlisine ait olduğunu tahmin ettiler. Bulunan iskelet parçacıklar halindeydi ve bu hale gelmesinde o dönemde yaşan veba hastalığına bağlı olarak meydana geldiği ilk izlenimler olarak tahmin edildi. Yaptığımız araştırmalarla Anadolunun yarısında Kral Jüstinyen döneminde ciddi bir veba hastalığı yaşanmış. Veba hastalığından yaşamını yitiren kişi din görevlisi ise kiliselere ve ibadethanelere gömülürmüş” diye konuştu.

İnsanlık tarihine ışık tutan bir çalışma

Belgesel çekimlerinde arkeologların çalışmalarına tanıklık ettiğini belirten Karadeniz, “Kemikler un ufak olmuştu ve büyük derece salgın hastalığın bir insan vücudunu ne hale getirebileceğini bu parçacıklardan anlayabiliyoruz. Bu belgesel çalışmamızda da insanlık tarihinin sağlık olarak hangi dönemlerden geçtiğini gözler önüne sermiş olduk. Bulunan iskeletin teknik ekip tarafından inceleme çalışmaları devam ediyor. İnsanlık tarihinin geçmiş izlerine ışık tutma anına şahit olduk, bu yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.