Yaşlı Balıkçı ve Marmara Denizi

Kadir Has Üniversitesi Kısa Film Kulübü öğrencileri tarafından 'Yaşlı Balıkçı ve Marmara Denizi' adlı bir belgesel film hazırlandı. Hazırlanan belgesel filminde balık, balıkçılık ve Marmara Denizi konuları işleniyor.

Yaşlı Balıkçı ve Marmara Denizi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Marmara Bölgesi'nde yaşayanların hayatında önemli bir yeri olan balık, bilinçsiz balıkçılar ve denetimsizlik dolayısıyla yok olmakla karşı karşıya. Halkla İlişkiler Kulübü öğrencilerinin Marmara Denizi üzerinde yaptığı araştırmalarda, Trol ve Gırgır'larla yapılan balık avlama metodu dolayısıyla balık neslinin tükenmek üzere olduğunu ortaya koydu.

Bu konularla ilgili hazırlanan "Yaşlı Balıkçı ve Marmara Denizi" adlı belgesel filmi 9 Mayıs 2012 Çarşamba günü saat 17.00' de gala gecesi ile Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Yerleşkesi Prof. Dr. Erol Üçdal Konferans Salonu'nda gösterime sunulacak. Belgesel film 40 dakika sürecek. "GALA" Kadir Has Üniversitesinin Radyo Televizyon bölümü danışmanı Zeynep ÜSTÜNİPEK 'in açılış konuşması ile başlayacaktır. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. DR. Ahmet Yörük'ün konuşması ile "GALA" son bulacaktır. Silivri, Selimpaşa, Büyükçekmece Belediyeleri'nin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı gala gecesine yerel halkımızda davetlidir.

Balıkçılığın ve dolayısıyla balığın Türk Mutfağı'nda önemli bir yeri var. Yılda ortalama 600 bin ton balık tutuluyor. Tutulan balıkların ekonomik değeri 900 milyon TL civarında. 46 bin kişi geçimini balıkçılık sektöründen sağlıyor.

Balık avcılığının % 80'i Karadeniz Bölgesi'nde yapılıyor. Bunu % 10 ile Marmara Bölgesi takip ediyor. Marmara Denizi'nde ekonomik değeri olan 124 balık türü var. Yönetmeliklere göre Balık Avcılığı belirli sezonlarda ve kontrollü olarak yapılıyor.

Son yıllarda Marmara Denizi'nde geçimini balıkçılıkla sağlayan balıkçılar, denetim boşluklarından yararlanarak kaçak avlama yapıyorlar. Balıkçılık avlanma yapanların tek geçim kaynağı. İstanbul'da hayatın pahalı olması da bazılarını kaçak avlanmaya sevk ediyor. Denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor, yoksa geç kalmış oluyoruz.

Geçen sene Kısa Film Kulübü ve Halkla İlişkiler Kulübü'nün hazırladığı "Eskilerden Kim Kaldı" adlı sosyal sorumluluk projesinin devamı niteliğinde olan "Yaşlı Balıkçı ve Marmara Denizi" adlı projenin amacı; geleceğe daha umutla bakmak, torunlarımızın da balık yemesini sağlamak.

Trol ve Gırgırlarla avlanma mevsimi dışında ve yasal derinliğin daha da aşağısına inerek yapılan balık avcılığı henüz yavru şeklinde olan balık neslinin tükenmesine neden oluyor. Bu konuda; Halkla İlişiler Kulübü öğrencilerinin yaptığı araştırmalar sonucunda, Marmara Denizi'nde yapılan bilinçsiz balık avcılığının sadece balık neslini tüketmekle kalmadığını, denizlere de zarar verdiği anlaşıldı. Balıkçılar; denetimlerin yapılmaması halinde yakın gelecekte Marmara Denizi'nin doğal dengesinin bozulacağını ve yemek için balık bulamayacağımızı ifade ettiler. Selimpaşalı emektar balıkçı Mehmet Bey açıklamasında "Denizde balık tutan yaşlı adam görüntüleri artık kitaplarda yaşayacak. Böylece gerçek bir hayat fotoğrafı daha hayatımızdan çıkmış olacak. Durumumuza uygun ifade edersek eğer 'Yaşlı Balıkçı ve Marmara Denizi' fotoğrafı tarihe karışmış olacak." şeklinde ifade etti.