CHP'den olağanüstü örgüt toplantısı

CHP, 4+4+4 sistemiyle ilgili bilgi vermek amacıyla olağanüstü örgüt toplantısı düzenledi.

CHP'den olağanüstü örgüt toplantısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Örgütü tarafından düzenlenen olağanüstü örgüt toplantısında, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan tarafından kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen eğitim sistemiyle ilgili konferans verildi.

Normalde her ayın ilk Salı akşamı düzenlenen örgüt toplantısı, Edirne Milletvekili Recep Gürkan'ın programının yoğunluğu sebebiyle 27 Nisan 2012 Cuma akşamı gerçekleştirildi.

New Center Düğün Salonu'nda düzenlenen toplantıya, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ile birlikte eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Süleyman Çelebi, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, Belediye Meclis Üyeleri, Gençlik ve Kadın Örgütü yöneticileri ile partililer katıldı.

Bir saati aşkın süre ile konuşan CHP Milletvekili Recep Gürkan, tasarının yasalaşması sürecinde Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşananları ayrıntılarıyla anlattı.

Gürkan özetle şunları söyledi:

Türkiye Cumhuriyeti'nde 30 Mart 2012 tarihinde maalesef karşı devrim yapıldı. Kamuoyunda 4+4+4 adıyla bilinen sistemi toplayınca 12 yapmıyor; sadece sıfır yapıyor. Bu yasanın tek amacı 29 Ekim 1923'ün rövanşını almaktır. AK Parti kesintisiz eğitimi doğru bulmadığını söyledi ve 4+4+4 sistemini savundu. Bu doğru değil. AK Parti'nin her zaman ki gibi büyük bir yalanıdır. 1980 öncesi ve sonrasına baktığınızda zaten kesintisiz eğitim öngörülüyor. Eğitim sistemi şurada bir park yapayım anlayışı ile değiştirilmez.

Lütfen bir bakalım, 1997 yılında kabul edilen kesintisiz temel eğitim kavramı topluma neler sağladı? Bu sayede 3 buçuk milyon kız öğrenci okula gitme şansı yakaladı. 16-17 yaşındaki kızların evlenmesi öngörülürken evlenme yaşı % 40 daha geç olmaya başladı. 17 yaş doğurganlık ortalaması % 37 geriye gitti. Bu sayede toplum daha modern ve çağdaş bir hale gelmeye başladı.

Daha sonra 23 Şubat tarihinde önümüze bir teklif geldi. Bu teklifi AK Parti'nin 5 tane grup Başkan Vekili verdi. Bu arkadaşların içlerinde sadece bir tanesi eğitimci, diğerleri değil. AK Parti'ye kalsa 4+4+4 eğitim sistemini hemen yasalaştıracak ve sunacaklar. CHP'nin itirazı nedeniyle bir alt komisyon oluşturuldu. Başlangıçta komisyon iyi çalışıyordu. 23 Şubat'ta başlayan süreç Milli Eğitim Komisyonu'na sunulan sapma ile önümüze geldi. Biz kademeli olmasını istemiyoruz. CHP olarak bütün milletvekillerimizin desteği ile bu yasanın çıkışını geciktirmek için direndik. Yaptığımız anketlere göre kamuoyunun % 92 sinin bu yasadan haberi yok. Öğretmenlerinde % 80 inin haberi yok. Yasaya toplumsal tepkiler gelince sevindik. Yürüyüşler olur dedik. Maalesef sendikalı emekçilerin dışında destek görmedik. Daha sonra bir anket daha yaptık. % 86 oranında kimse yasayı benimsemiyor. Yasaya tepkiler var. Fakat halk tarafından çok fazla dile getirilmiyor.

Bu yasanın en olumsuz tarafı özellikle kız çocuklarımızın eğitimsiz bırakılacak olmasıdır. Eğer eğitimli değilseniz itiraz edemezsiniz. Söylenene itaat edersiniz. Eğitimli değilseniz çabuk kandırılırsınız.

Biz yasa karşısında durmak anlamında beklediğimiz desteği maalesef bulamadık. Mecliste CHP'den başka direnç gösteren olmadı. Bizim 40 güne yakın direnebilmemizin sebebi Süleyman Çelebi gibi milletvekillerimizin bizlere destek vermesidir. Gerçekten çok zor bir süreçten geçtik. Komisyon üyeleri olarak 3'er 4'er kilo verdik. Komisyon olarak mecliste çok kötü muamelelere maruz kaldık. Çıkan yasa çocuklarımızın eğitimini baltalıyor. Eğitim iyi yurttaş, iyi insan yetiştirmek için verilir. Eğitim çocukları bilgi, beceri ve yeteneklerine yönlendirmekle olur. Eğer siz günde 100 kalori alması gereken çocuğa 70 kalori verirseniz çocuk gelişemez. Bu eğitim sistemi çocuğa günde 70 kalori verecektir. Bir faciaya doğru gidiyoruz. Çocuklarımız hem ruhen hem bedenen çökecekler. 4+4+4 Osmanlı'da ki medrese eğitim sistemidir."

CHP İlçe Başkanı Mümin Tuğlu daha sonra sözü İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'ye verdi.

Daha çok yaklaşmakta olan 1 Mayıs'tan ve işçi haklarından bahseden Çelebi, AK Parti iktidarı ile birlikte Türkiye'nin faşizme doğru sürüklendiğine dikkat çekti.