Genel seçim tarihi belli oldu

2011 yılında yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinin tarihi netleşti

Genel seçim tarihi belli oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz sıcağını dikkate alarak seçim tarihini bir-iki ay öne çekmeyi düşünen AK Parti yönetimi, YSK’nın “Seçimlere ilişkin düzenlemelerin yapılacak ilk seçimden en az 1 yıl önce yürürlüğe girmiş olması” hükmünü hatırlatması nedeniyle bu planını askıya aldı.

AK Parti’nin, 2011 yılı Temmuz ayında yapılacak milletvekili genel seçimlerini haziran başına çekme planı Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) takıldı. Parti yönetimi, yaz sıcağında seçim kampanyası yapılmaması için seçim tarihinin bir iki ay öne çekilmesi için bir çalışma başlattı. Bir yandan da, 17 Nisan 2010’da yasalaşan sandık güvenliğini artıran düzenlemenin bu seçimlerde geçerli olmasını istedi.

1 YIL ŞARTI DİKKAT ÇEKTİ
“Seçimlere ilişkin düzenlemelerin yapılacak ilk seçimden en az 1 yıl önce yürürlüğe girmiş olması” hükmü nedeniyle söz konusu düzenlemenin 2010 seçimlerinde uygulanıp uygulanmayacağı gayri resmi olarak YSK’ya soruldu. YSK’dan AK Parti’ye gelen gayri resmi yanıtta, “1 yıl şartı”na dikkat çekilerek, “Bu yasanın seçimde uygulanabilmesi için seçimlerin öne çekilmemesi gerekir. Anayasa’daki bu hükmü yorumlarken, seçim günü olan 17 Temmuz’u değil, seçim takviminin başlayacağı mayıs ayı başını esas alırız” denildi. Bunun üzerine 3, 10 ve 17 Temmuz seçenekleri öne çıkmaya başladı. Ancak YSK’nın 2007 milletvekili genel seçimlerinde 78 günlük seçim takvimi belirlemiş olması sebebiyle en uygun tarih olarak 17 Temmuz öne çıktı.

Meclis Genel Kurulu, öne çekme kararı almadığı sürece, genel seçimlerin 4 yıllık dönemin sonu olan 17 Temmuz 2011 tarihinde yapılması gerekiyor.

TOP YSK’DA
Seçimlerin haziran ayının başına çekilebilmesi için YSK’nın, “seçim takvimini baz alma yerine seçim tarihini baz alma” görüşünü benimsemesi gerekiyor. Alternatif bir seçenek olarak da YSK’nın seçim takvimini kısa tutup 55-60 günlük süreyi yeterli görmesi durumunda da seçimler haziran ayına çekilebilecek. Ancak, haziran ayı içinde 2 haftaya yayılarak yapılacak üniversite sınavları seçim için temmuz ayını zorunlu kılıyor. (Habertürk)