Sabırla Bekleyelim

Cemil Çiçek, Balyoz Harekâtı Darbe Planı İddiasıyla İlgili, Sabırla Beklemek Bence Daha Doğru Olur Yorumunu Yaptı.

Sabırla Bekleyelim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 2003 yılında bir grup üst rütbeli subayın, “Balyoz Harekâtı” adında bir darbe planı hazırladığı iddiasıyla ilgili, “Gerekli araştırma yapmadan konuyla ilgili değerlendirme yapmak yanlış ve eksik olur. Sabırla beklemek bence daha doğru olur” yorumunu yaptı

Çiçek, Taraf Gazetesi’nin haberiyle ilgili şöyle konuştu:

Böyle haberler gündeme geliyor ancak bunun gerçekliği nedir, bunu tam bilmeden, gerekli araştırma yapılmadan ve konuyla ilgili açıklamaların tümünü görmeden bir değerlendirme yapmak yanlış ve eksik olur. Türkiye’nin yaşadığı en büyük sıkıntıların başında bilgi kirliliği geliyor.

? Onun için önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olanlar varsa ilgili kurumlar belki bir açıklama yapar. Ondan sonra değerlendirme yapmayı tercih ederim. Kaldı ki bu tip haberler zaten basın yoluyla veya bir şekilde gündeme geldiğinde yargı makamları suç teşkil eden bir yanı varsa inceliyor ve araştırıyorlar. Dolayısıyla işin bir de o yanını görmek gerekir. Sabırla beklemek bence daha doğru olur.

Haberdeki ‘Balyoz  Harekâtı’ nedir?

Taraf Gazetesi’nin dün manşetten, “Fatih Camii Bombalanacaktı” başlığıyla verdiği habere göre, dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın başkanlığındaki bir cuntanın hazırladığı öne sürülen darbe planında, çok sayıda eylem yer alıyor. Daha önce de cunta faaliyetleri nedeniyle ismi gündeme gelen emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın yanı sıra, 2004’teki darbe girişimi iddiası üzerine ifade veren eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı ve ‘darbe günlükleri’nin sahibi olduğu ileri sürülen Özden Örnek ile ihbar mektuplarıyla gelen andıçlarda imzası bulunduğu savunulan emekli Orgeneral Ergun Saygun’un isimleri yer alıyor.

29’u general 162 subayın katıldığı bir toplantıda kararlaştırıldığı ileri sürülen darbe planı 12 Eylül’ü model alırken, 2003 darbesi “Balyoz” olarak isimlendirilmiş. “Çarşaf” ve “Sakal” gibi isimleri olan eylem planları, camilerde kaos yaratmayı hedeflerken, Hava Kuvvetleri’ne ait jetin Yunanistan açıklarında düşürülmesiyle AK Parti hükümetinin dış politikada aciz olduğu havası estirileceği iddia ediliyor. Planda, darbeden sonra işbirliği yapılacak 137 gazeteci ile tutuklanacak 36 gazetecinin isimlerinin de yer aldığı öne sürülüyor.

Darbeci adam 5 bin sayfa hazırlık yapmaz

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek’in “Balyoz Eylem Planı” iddialarına tepkisi şöyle oldu: “Darbe yapacak adam oturur yapar, beş bin sayfalık darbe hazırlığı yapmaz. Suyunu çıkardılar bu işin. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılamasına olanak tanıyan yasanın iptal isteminin Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesi öncesinde bu yayınların yapılması düşündürücü. İddialar elbette vahim. Savcıların bu yayınları ihbar kabul ederek gerekli incelemeyi başlatması gerekir. Ama anlamadığım, böyle darbeler, ihtilaller, 29 generalin 162 subayın katıldığı toplantılarda organize edilmez