Terörle mücadeledeki değişiklikleri anlattı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, güvenlik güçlerine terörle mücadelede getirilmesi öngörülen yenilikleri anlattı. Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını...

Terörle mücadeledeki değişiklikleri anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, güvenlik güçlerine terörle mücadelede getirilmesi öngörülen yenilikleri anlattı.
Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmek üzere toplandı. Kanun Tasarısı hakkında bilgi veren Bakan Işık, 17 maddeden oluşan tasarının terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı ve Genelkurmay Başkanlığının merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesinin hukuki alt yapısını oluşturmak amacıyla hazırlandığını ifade etti. Bakan Işık, uluslararası destek alan terör örgütlerine karşı tedbirlerin devlet tarafından her zaman alınabileceğine dikkat çekerek, "Bu kapsamda zaman zaman, ulusal ve uluslararası bağlantılarını kullanarak organize şekilde hareket edebilen bir terör örgütüyle, bir ilin sınırlarıyla bağlı kalmaksızın merkezi planlama ile mücadele edilmesi gerekebilmektedir. Tasarı ile genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması hallerinde, Bakanlar Kurulu tarafından, terörle mücadele faaliyetlerinde genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesine imkan tanınmaktadır" ifadelerini kullandı.
Görevlendirilecek Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin çapının, teşkilatının, konuşlandırılacağı yerlerin, emir komuta ilişkileri kuvvet kaydırılmasının ve bu kapsamda gerekli görülen diğer hususların belirlenmesinin Genelkurmay Başkanlığınca belirleneceğini söyleyen Işık, "İllerde icra edilecek görevler kapsamında, askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliği, koordinasyon ve gözetim valiler tarafından yerine getirilecektir. Görevlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri ve personeli, kendi komutanının sorumluluğu altında ve onun emir ve talimatlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda belirtilen yetkiler ile kolluk kuvvetlerinin genel güvenliği sağlamada sahip olduğu yetkileri kullanarak görev yapacak; askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecektir" şeklinde konuştu.

"KAPALI ALANLARA GİRİLMESİNİN ŞARTLARI VE SINIRLARI AÇIK BİR ŞEKİLDE DÜZENLENMİŞTİR"
"Tasarı ile ayrıca, terörist takibi sırasında kapalı alanlara girilmesinin şartları ve sınırları, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 20 nci maddesi doğrultusunda açık bir şekilde düzenlenmiştir" diyen Bakan Işık, "Bu çerçevede, terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, elinden kaçmakta olan kişileri izlerken, can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere, yetkili birlik komutanının yazılı emriyle konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine girme imkanı tanınmıştır. Bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması zorunludur. Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin bu madde kapsamındaki faaliyetleri, 5442 sayılı Kanunun 11/D maddesinde düzenlendiği gibi askerlik hizmet ve görevlerinden; işledikleri suçlar ise askeri suç sayılmıştır. Öte yandan, terörle mücadelede görevlendirilen diğer kamu görevlileri hakkında bu faaliyetler sebebiyle işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması benimsenmiştir" ifadelerini kullandı.

"GÖREV NET OLARAK TANIMLANIYOR"
"Bu düzenlemede askerin yapacağı görev çok net olarak tanımlanıyor" diyen Bakan Işık şunları söyledi:
"Siyasi, sosyal, ekonomik tüm kararları alma yetkisi İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’na verilmiştir. Askerim yetkili kılındığı tek alan operasyonun icra alanıdır. Amacı operasyon icrasında teröristlerle mücadele icrasında da yeni düzenlemede getirilen valilerin gözetim ve izlemesidir. Her yönüyle sivil iradenin hakim olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sadece terörle mücadele de askeri operasyonlarda operasyonun icadıyla sınırlandırıldığını düzenleme getiriyoruz.Emasya Protokolü ile ilişkilendirmek bu düzenlemeye haksızlıktır. Özellikle Emasya Protokolü’nde 2 Temmuz 1997 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı arasında Emasya Protokolü imzalandı. Emasya Protokolü’nde talepler oluyordu. Sadece operasyon yetkisi askeri kademededir."
(İHA)