Acı biber zayıflatır mı?

Son günlerde özellikle bir çok diyetisyen acı bibere dikkat çekiyor. Bu da doğal olarak acı biber zayıflatır mı – acı biberin faydaları sorusunu akla getiriyor. Şöyle söyleyelim eğer acı ile ilgili sağlıksal bir sıkıntınız yoksa onu tüketmeniz kesinlikle sizin lehinize olacaktır. Ama acı biberin zayıflamaya nasıl destek olduğunu, nasıl zayıflattığını ve faydalarını bir sıralayalım.

Acı biber zayıflatır mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

adı acı olsa da acı biberin özellikle de pul biberin hem zayıfalamay hem de sağlığa faydası çoktur. Aslına bakarsanız her öğünümüzde soframızda olması gereken bir baharattır acı biber. Peki pul biber yemek zayıflatır mı? Acı biberin içinde kapsaisin adında bir kimyasal yer alır. İşte bu madde hem stres hormonlarının azalmasına ve dolayısıyla vücudun rahatlamasına yardımcı olur, hemde vücudun oksijen tüketimini de arttırarak metabolizma hızının artmasını sağlar. Bu da otomatikman vücutta bölgesel yağların eritilmesine ciddi katkıda bulunur.

Gelelim acı biberin faydaları konusuna. Acı biber bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir. Yani bağışıklık sistemini olumlu yönde düzenler. İçerisinde A, K, C vitaminleri yer alır ve bu vitaminler vücudumuz için son derece önemli vitaminlerdir. En önemli faydası ise bu vitaminlerin hücrelerdeki yıkımı engellemesi ile bir çok kanser türünün gelişmesi engellenmektedir. Yani düzenli tüketilen acı biber kanser gibi kötü bir hastalıktan da korunmak için etkili bir yoldur.

Acı biber metabolizma hızını yükseltir ve vücutta kalori yakımını da ciddi oranda hızlandırır. Zayıflama ile etkisi hem metabolizmayı hızlandırdığı, hem fazla kalori yakılmasını sağladığı hem de bölgesel yağları erittiği içindir. Acı biberin bu saydıklarımız vücutta yarattığı etkilerden sadece bir kaçı.

Aynı zamanda acı biber açlık hissini de yatıştırır, çabuk doymanızı ve hızlı bir tokluk hissine kapılmanızı sağlar. İçindeki Kapsaisin maddesi özellikle mide ve bağırsak hareketleri için çok faydalıdır. Sindirim sistemindeki kan dolaşım hızını arttırır ve beyne tokluk hissinin daha hızlı gitmesini sağlar. Bu da bir türlü doymak bilmiyorum diyen insanlara küçük bir tüyo olsun.

Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan acı biberin içinde likopen denilen son derece önemli bir madde vardır ve bu madde vücudu kanser gibi ölümcül hastalıklara karşı savunur. Özellikle sigara içenler bilinir ki akciğer kanseri riski ile karşı karşıyadırlar. Acı biberin içindeki bu kimyasallar özellikle vücudu akciğer kanserine karşı savunmaya çalışırlar.

Acı biberin zararları

Aslında bu kadar faydası olan acı biberin zararları belli rahatsızlıkları olanlar için geçerlidir. Örneğin herkes bilir ki, midesi sağlam olmayanlar acı biber yediklerinde çok ciddi sıkıntılar yaşarlar. Midesinde ülser, gastrit gibi rahatsızlıkları olanlar acı biber tüketmemeli ya da dikkatli tüketmelidirler. Aynı zamanda ülser hastalığı olanların da acı biber tüketimlerinde oldukça dikkatli olmaları gerekir. Ülser hastalarına da acı biber tüketmeleri pek önerilmez.

http://www.annecocuk.