Alerjik nezleye dikkat!

Astım ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, özellikle bahar aylarının gelmesi ile hapşıran, burnu ve gözleri kızaran, öksüren ve nefes sıkışması yaşayanlara polen uyarısında bulundu.

Alerjik nezleye dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doç. Dr. Ahmet Akçay, yaptığı açıklamada, bahar aylarında burun tıkanması, nezle, burun kaşınması ve gözlerde kaşınma, sulanma oluyorsa allerjik nezle ve allerjik göz nezlesinin akla gelmesi gerektiğini belirtti.

Baharda öksürük, nefes sıkışması gibi belirtilerin astım belirtisi olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Akçay, "Alerjik nezle hapşırma, burun tıkanması, burun kaşınması, nezle, gözlerde sulanma, sık burun kanaması gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtileri basite almamak gerekir. Çünkü alerjik nezle iş başarısını etkiler, öğrenme kabiliyeini azaltır, sık kulak iltihabı yapar, kolay sinüzit yapar ve astıma ilerleyebilir. Bu nedenle mutlaka alerjik nezle belirtileri olanlar kesin teşhis koydurup tedavisine başalamalıdır. Bahar aylarında yularıdaki belirtiler varsa mutlaka allerji testleriyle tanı konulmalıdır. Alerji testlerini en iyi yapan ve yorumlayan allerji uzmanlarıdır" dedi.
Alerji testlerini alerji uzmanlarının yapması gerektiğine dikkat çeken Akçayl, "Alerjiden deneyimliyim demek yetmez. Doktorun alerji uzmanlık diplolaması olmalı ve kaşesinde alerji uzmanı yazmalıdır. Alerji testleri doğru teknikle yapılmalıdır. Doğru yorumlanarak teşhis konulmalıdır. Alerji uzmanı olmayan birçok hekim yanlış teşhise neden olmaktadır. Alerji testleri ölümlere bile neden olabilir. Bu nedenle alerji uzmanı olmayan hekimler alerji testi yapmakla ciddi hukuksal sonuçlarla karşı karşıya kalabilir" diye konuştu. 

Aynı zamanda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Doç. Dr. Akçay, polen alerjisinin tedavisi ile ilgili olarak da, şunları söyledi "Öncelikle mayıs haziran aylarında dışarı çıkarken güneş gözlüğü takılmalıdır. Sık sık el ve yüz yıkanmalı ve burunlar suyla gargara edilmelidir. Akşamları eve gidince kıyafetler değiştirilmelidir ve duş alınmalıdır. Doktor gözetiminde bazı ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca alerji uzmanlarınca alerji testleri yapılıp aşıya uygun olanlara aşı tedavisi uygulanmalıdır. Aşı tedavisi yüzde 80 başarı sağlamaktadır. Bu tedaviyi sadece alerji uzmanları yapabildiği için diğer uzmanlardan sıklıkla alerji aşısının etkili olmadığını duyabilirsiniz. Ancak aşı tedavisi bilimsel olarak etkili bulunmuştur. Hastalığı tamamen iyileştirebilir. 5 yıl gibi uzun süreli tedaviyle tam bir şifayla sonuçlanabilir."