Çikolata Hakkında Bilmediklerimiz

Kadınların vazgeçilmez tutkusu çikolata, tadının yanı sıra pek çok özelliği de içinde barındırıyor.

Çikolata Hakkında Bilmediklerimiz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çikolata insanı güzelleştiriyor. Eğer çikolatayı yemez, ondan teninize sürerek faydalanırsanız, sizi kısa zamanda güzelleştirebilir. Çikolatada bulunan polifenoller cildi besliyor, pembemsi güzel bir renk almasını sağlıyor. Son zamanlarda çikolatalı bakım ürünlerine çokça rastlıyoruz. Bu ürünlerde çikolatanın faydalı etkisi soya ve badem gibi bitkisel yağlarla birleştiriliyor ve etkisi artırılıyor. Sıcak çikolatayla yapılan vücut maskelerini deneyenler bunun son derece iyi geldiğini söylüyorlar. Cilt güzelliği için çikolata iyi bir yöntem.

 

Günde iki çorba kaşığı siyah çikolata yemek, kandaki pıhtılaşmanın önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları; aspirinin kandaki pıhtılaşmaya etkisi üzerine bir araştırma yaptı. Araştırma sırasında çıkan sonuca göre; çikolata, aspirinle benzeri bir etki yaratıyor ve kandaki pıhtılaşmayı azaltıyor. Araştırma ekibinden Prof. Daine Becker; kakao çekirdeğindeki kimyasalın, kandaki pıhtı hücrelerinin azaltılmasında aspirinle aynı biyokimyasal etkiyi yarattığını tespit ettiklerini söyledi. Siyah çikolatanın tansiyonu düşürdüğü ve kan dolaşımına farklı faydaları olduğu ise bilim adamlarınca yaklaşık yirmi yıldır biliniyor.

 

Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkarıyor. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin "endorfin" salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor. Çikolata, beyin gibi bedeni de gevşetip rahatlatıyor. Çikolatanın içindeki "phenylethylamine" adlı bileşim, endorfin gibi fiziğimize mutluluk veriyor. Yani insan bedeni, çikolata yendiğinde, aşık olunduğu zamanlardaki gibi hoş reaksiyonlar veriyor. Çikolatanın aynı zamanda çok besleyici olduğu, içinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum bulunduğu söyleniyor. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken minerallerin en az beşte birini içeriyor.

 

 

 Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya çıkarıyor. Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az 1 yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antidiyoksidan maddelere bağlıyorlar. Çikolatanın içindeki yağ, 3 kaynaktan geliyor. Kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki "stearic asit" içeren yağ, bir çeşit doymamış yağ. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğu biliniyor. Ancak kakao içindeki stearic asit vücuda girince "oleic asite" dönüşüyor. Aynen zeytinyağı içindeki oleic asit gibi. Bu yağ türü de kalp için çok faydalı. Çikolatanın dişleri çürüttüğü ön yargısı olmasına rağmen, araştırmalar tam tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümelerini engelliyor. Kakao yağı içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafeini de içeriyor

 

ABD'deki Yale Üniversitesi uzmanları, bitter yani siyah çikolatanın faydasını ispatladı. Araştırmada, bitter çikolatanın, damarların tam çalışmasına yardımcı olduğu belirlendi. 6 hafta süren ve 45 denekle yapılan araştırmada, siyah çikolata tüketenlerin damarlarında büyük iyileşme belirlendi. Yüzde 70 kakao içeren çikolatanın kalp krizi riskini de azalttığı kaydeden uzmanlar, "Haftada en az 2-3 kez siyah çikolata yenilmeli" dedi.