Çocuklarda horlama ve uyku bozukluğu

2012-2013 Eğitim- öğretim yılına girdiğimiz şu günlerde, çocukların derslerindeki başarılarının etkileyen önemli bir faktörde sağlık sorunları olarak ortaya çıkıyor. Bu sorunların başında da, son yıllarda çocuklarda da çok sık olarak görülmeye başlanan horlama ve uyku bozukluğu geliyor.

Çocuklarda horlama ve uyku bozukluğu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Genellikle orta yaşlarda kendini gösteren horlama ve uyku bozukluğunun, son yıllarda çocuklarda da görülmeye başlamasıyla birlikte konunun uzmanı Dr. Mustafa Dağdelen "Uykuda oksijen seviyesinin düşmesine bağlı olarak yüz, çene ve ağızda yapısal bozukluklar gibi ciddi gelişim bozuklukları da ortaya çıkabiliyor. Teşhis ve tedavisi, endoskopik muayene ile son derece kolaydır. Tedavi için bademcik ve geniz eti ameliyatının yeterli olduğu durumların dışında, alerjik olanlarda buna yönelik tedavinin yapılması sonucunda sorun ortadan kalkabiliyor” dedi.

 

DAĞDELEN: UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUĞU, ÇOCUKLARININ DERSLERE KONSANTRE OLMASINI GÜÇLEŞTİRMEKTE

Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Dağdelen, konuya ilişkin olarak şu bilgileri aktarıyor: "Horlama ve uyku apnesi olarak bilinen uykuda solunum kesilmesi, genellikle orta yaş grubunda görülüyor. Fakat son zamanlarda çocuklarda da görülebilen uykuda solunum bozuklukları, çocukların ders başarısını etkilediği gibi sosyal ilişkilerine de zarar veriyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, uyku bozukluğunun kelime hazinesi gelişimi, ezberleme ve öğrenme yeteneğini azalttığı tespit edilmiştir. Uykuda solunum bozukluğu, çocuklarının derslere konsantre olmasını güçleştirmekte. Yapılan çalışmalar çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı uyku bozukluklarının dikkat azalmasına, sözel ve hafızaya dayalı yeteneklerde belirgin azalmaya neden olduğunu tespit etmiş.Uyku düzenleri bozulan ve yeterince uyuyamayan çocuklar ayrıca gün boyunca hırçın ve tahammülsüz davranışlar sergiledikleri için öğretmenleri ve arkadaşlarıyla olan iletişimlerinde de ciddi sorunlar yaşayabiliyor.”

ÇOCUĞUNUZDA ŞU BELİRTİLER VAR İSE DİKKAT!

Dağdelen, uykuda solunum bozukluğu belirtilerini ise şöyle sıralıyor; "Horlama veya hırıltılı solunum, solunum durması, özellikle baş olmak üzere belden yukarısının terlemesi,üstü açık uyuma,sağdan sola dönerek huzursuz uyuma , başını geriye atarak nefes alabilmek için kendine pozisyon vermesi,sabahları uyanmakta güçlük çekme sabah başlayan baş ağrısı ve ağız kokusu.”

TEŞHİS VE TEDAVİ GEREKLİ

Dağdelen, uykuda solunum bozuklukları sorunu yaşayan çocuklarda uykuda oksijen seviyesinin düşmesine bağlı olarak yüz, çene ve ağızda yapısal bozukluklar gibi ciddi gelişim bozuklukları da ortaya çıkabildiğini aktarıyor. Bu çocuklarda gece büyüme hormonunun daha az salgılanmadığını vurguladı. Teşhis ve tedavisi, endoskopik muayene ile son derece kolaydır. Tedavi için bademcik ve geniz eti ameliyatının yeterli olduğu, alerjik olanlarda ise buna yönelik tedavinin yapılması uygundur" dedi.