Damar Tıkanıklığını Etkileyen Faktörler

Silivri MedicalPark Hastanesi Medicalpark Kalp ve Damar Cerrahisi Bilgilendiriyor.

Damar Tıkanıklığını Etkileyen Faktörler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

·Genetik yatkınlık.

Ailede erken kalp hastalığı öyküsü: Baba veya erkek kardeşte 55 yaşından önce, anne veya kız kardeşte ise 65 yaşından önce saptanmış kalp hastalığı.

Kan şekerinin yüksekliği

Kolesterol seviyeleri. Kötü kolesterol de olarak bilinen denen LDL'nin 130 mg/dl den yüksek, iyi kolesterol denen HDL'nin 40 mg/dl den düşük olması

Tansiyon yüksekliği (Kan basıncının 120/80 mm Hg'nın üzerinde olması)

3Sigara ve benzeri tütün kullanımı

· Şeker hastalığı ve insülin direnci nedeniyle kan şeker seviyesinin yüksekliği

Şişmanlık: Kilonun boya göre fazla olması, vücuttaki yağın daha çok karın bölgesinde toplanması.

Metabolik sendrom. Bel çevresinin erkeklerde 102 cm'den, kadınlarda 88 cm'den fazla olmasıyla birlikte yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve diğer bazı risk faktörlerinin bir arada bulunması.

· Fiziksel aktivite eksikliği, düzenli spor, yürüyüş vs. yapmama.

Radyoterapi veya kemoterapi tedavisi geçirme.

· İleri yaş. 45 yaşın üzerindeki erkeklerde ve 55 yaşın üzerindeki kadınlarda kalp damar hastalığı daha sıktır.

· Bu risklerin bir veya birden fazlasının varlığı kişide mutlaka damar tıkanıklığı oluşacağı anlamına gelmediği gibi, bu faktörlerin bulunmaması da kişide damar sertliği oluşmayacağı anlamına gelmemektedir.

· Bu faktörlerin yanında muhtemel bazı risk faktörleri de mevcuttur. Bunlar:

· Kanda yüksek C-reaktif protein (CRP) seviyesi. CRP, vücudumuzun hasar ve enfeksiyona karşı geliştirdiği enflamasyonun (yangı) bir göstergesi olup kandaki yüksekliği damar sertliği ile ilişkilendirilmektedir.

Trigliserid seviyesi. Kandaki trigliserid düzeylerinin yüksek olması özellikle kadınlarda damar sertliği olasılığını arttırabilir.

· Uyku apnesi. Bu hastalıkta uyku esnasında solunum yüzeyselleşmekte ve hatta zaman zaman durmaktadır. Uyku apnesinin tedavi edilmediği zaman tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp krizi ve felce yol açabileceği bildirilmektedir.

Stres. Özellikle öfkeyle birlikte olan stresin kalp krizini tetikleyebileceği bilinmektedir.

Alkol. Aşırı alkolün kalp üzerindeki olumsuz etkileri bilinmektedir. Erkeklerde günde iki kadeh, kadınlarda ise günde 1 kadehin üstünde alkol tüketimi önerilmemektedir