''Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün''

Meme kanserine dair açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önene geçilebileceğini vurguladı.

''Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meme kanserine dair açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önene geçilebileceğini vurguladı.

Medicana Kadıköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, meme kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Çok sık görülen bir hastalık olan meme kanseri nedeniyle her yıl ülkemizde yaklaşık 8 bin kadının hayatını kaybettiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, ’’Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün’’ ifadelerini kullandı.

Meme kanserinin belirtileri

Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması meme kanseri olarak adlandırılıyor. Meme kanserinin hem Türkiye’de hem de dünyada en sık rastlanan kanser türü olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Ünal Sabancı, ’’Meme kanserini erkeklerde de görebiliyoruz ancak meme kanseri vakalarının yüzde 99’undan fazlasını kadınlar oluşturuyor. Meme kanseri, meme dokusunda yer alan duktal ya da tübüler gibi farklı tiplere ayırabileceğimiz hücrelerden köken alıyor. Kanserin hangi hücre tipinden köken aldığı, tümör boyutunun ne kadar olduğu, kanserin nerelere yayılım gösterdiği hastalığın ilerleyişine etki ediyor. Meme kanseri semptomlarını genellikle hasta kendi fark ediyor. Hastaların sıklıkla bize tariflediği şikayetler; meme dokusunda ele gelen kitle, meme görünümde veya boyutunda değişiklik, meme cildinde farklılık, meme ucunun içe çökmesi gibi durumlar. Meme başından kanlı akıntı gelmesi, meme cildinin soyulması, renk değiştirmesi de yine hastaların farkına vardığı değişiklikler arasında yer alıyor’’ dedi.

Meme kanseri tanısı nasıl konulur?

Meme kanseri teşhisinde ilk adımı hastanın tıbbi hikayesi ve muayenesi oluşturuyor. Muayenede memedeki değişiklikleri incelediklerini aktaran Doç. Dr. Sabancı, ’’Hasta genellikle memede değişim fark edince bize başvuruyor. Biz de hastanın şikayetlerini dinleyerek meme muayenesi yapıyoruz ve meme dokusunu ayrıntılı olarak değerlendiriyoruz. Bazen hastanın bir şikayeti olmasa da hikayeden şüphelenip rutin muayenede de memede kitle tespit ettiğimiz oluyor. Sadece muayene meme kanseri tanısı için yeterli olmaz. Kanser tanısını kesinleştirmek için ultrason, mamografi ve MR gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanıyoruz. Memede gördüğümüz kitlenin iyi huylu mu kötü huylu olduğunu anlamak için memeden örnek doku yani biyopsi alarak patolojiye gönderiyoruz. Patoloji raporu kitlenin özelliklerini anlamamızı sağlıyor. Teşhisi koyduktan sonra kanserin yayılımını görmek için ise farklı görüntüleme yöntemleri kullanıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Meme kanserinde tedavi yöntemleri

’’Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanseri tedavisinde de uygun tedavi yöntemini kanserin evresi belirliyor. Cerrahi meme kanseri tedavisinde ilk tercih edilen yöntem’’ diyen Doç. Dr. Sabancı, ’’Tedavide lumpektomi dediğimiz, toplumda meme koruyucu cerrahi olarak da bilinen memeden sadece tümör dokusunun çıkarıldığı ameliyatı uygulayabiliyoruz. Bu ameliyatı genellikle daha küçük tümörlerde yapıyoruz. Mastektomi yani meme dokusunun tamamen çıkarıldığı cerrahi ise büyük tümörler için uygun bir yöntem. Eğer tümör çevre lenf bezlerine yayılım gösterdiyse bu lenf bezlerini de çıkarmak, temizlemek gerekiyor. Meme kanseri tedavisinde cerrahi dışında kemoterapi, radyoterapi, hormon replasman terapisi de uygulanabiliyor. Radyoterapi yani ışın tedavisi, cerrahi sonrası meme dokusunda ya da lenf bezlerinde kalan az sayıda kanserli hücrenin yok edilmesi amacıyla kullanılıyor. Kemoterapi ameliyat öncesi büyük boyuttaki tümörlerin küçültülmesi amacıyla tercih edildiği gibi ameliyat sonrası sistemik tedavi amacıyla da kullanılabiliyor. Hormon terapisi, immünoterapi gibi daha güncel tedaviler de meme kanserinde kullanılan yöntemlerden. Hastanın durumu, tümörün büyüklüğü gibi durumları göz önünde bulundurarak tedaviyi planlıyoruz’’ şeklinde konuştu.