Fazla et tüketimi acil servislerde yoğunluk yaşatıyor

Kaliteli protein kaynağı olmasının yanında yağ, çeşitli mineral ve vitamin deposu olan etler, fazla tüketildiğinde insan hayatı için tehdide dönüşebilir.

Fazla et tüketimi acil servislerde yoğunluk yaşatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kaliteli protein kaynağı olmasının yanında yağ, çeşitli mineral ve vitamin deposu olan etler, fazla tüketildiğinde insan hayatı için tehdide dönüşebilir.

Kurban bayramına sayılı günler kala Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ümit Sekmen, artan et tüketiminin başta sindirim problemi olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açtığına dikkat çekti. Kurban bayramında hastanelerin acil servislerine başvuran safra kesesi iltihaplarının çoğunluğunun fazla et tüketiminden kaynaklandığının altını çizen Sekmen, “Özellikle safra kesesi, pankreas ve mide problemi olan hastaların eti, haşlama olarak salata ve sebze ile birlikte tüketmeli. Yoğun et tüketimi özellikle safra kesesi duvarındaki iltihabı tetikleyebilir. Taze kesilen et hemen tüketmemeli, en az 7-8 saat dinlendirip etin yağsız kısmından en fazla 200 gr yenilmelidir” dedi.

Yoğun et tüketiminin başta sindirim problemi olmak üzere önemli birçok hastalığa da davetiye çıkardığının altını çizen Sekmen, “Kurban bayramında yoğun et tüketimine bağlı olarak hastanelerin acil servislerine sindirim sistemi şikayetlerine bağlı başvuruların arttığını gözlemliyoruz. Özellikle yüksek kolesterol ve yağ içeren yiyeceklerin uzun açlık sonrası tüketilmesi başta safra kesesi sorunları yaşayan hastalarımız olmak üzere kronik pankreatit ve gastrit sorunları olanların da et tüketimine bayram döneminde daha da dikkat etmeli. İkram edilen etlerin yağsız kısımlarından ve yanında mutlaka salata, sebze veya çorba tüketmeliler. Safra kesesi şikâyeti olan hastaların ızgarada pişirilen etlerin kanserojen maddelerin oluşuma sebep olduğu için eti haşlama olarak tüketmeliler” dedi.Bilinen safra kesesi taşları olan ve elektif ameliyat planlanan hastalarımızın ise ameliyat sürecine kadar kolesterol ve yağdan uzak durmaları oldukça önemli olduğunu belirten Sekmen, “Bu yiyeceklerle başlayacak iltihabi atak acil ameliyat gerektirebileceği akılda tutulmalıdır. Bu yüzden özellikle uzun açlık sonrası yenilecek öğün içerisinde kolesterol ve yağ içeriği az yiyeceklerle başlanması 1-2 saat sonra et ve benzeri ürünlerin tüketilmesi safra kesesinin kontrollü çalışmasına olanak verecek ve olası şiddetli ağrı ve bulantı oluşturabilecek iltahabi ataklarından engellenmesini sağlayacaktır” dedi.