Gürültülü mü horluyorsunuz?

Kötü şakaların ya da geceleri eşinizin dirseğinin hedefi oluyor musunuz? Gürültülü horlama, ortalama 100 kişiden 5'inde hayatı tehdit edebilecek bir hastalığın belirtisi olabilir.

Gürültülü mü  horluyorsunuz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Silivri Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Elif Reyhan Mollarecep konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Apne solunum durması demektir ve bu hastalık kısaca uykuda solunum durması hastalığı olarak ifade edilebilir”dedi

Mollarecep okuyucularımız için yaptığı özel açıklamalarda bulundu.Sözlerine şöyle devam eden Mollarecep “Çocuk ve erişkinlerde, uyku sırasında, üst solunum yolunu açık tutan ve kapatan kaslarda gevşeme olur. Bu gevşeme hava yollarında uyku sırasında hafif bir daralmaya sebep olur ki genellikle bunun bir önemi yoktur. Uyku apne sendromlu hastalarda uykuya bağlı bu kas gevşemesi çok fazla olur ve nefes almak güçleşir. Beyin nefes almaktaki bu güçlüğü fark eder ve solunum çabasını arttırır. Artan  olunum çabası beyni hafifçe uyandırır ve hava yolu açılır. Uyandıktan sonra hava yolu tamamen açılır ve solunum çabası yeniden azalır. Solunum çabasının normale dönmesiyle yeniden uykuya dalınır, hava yolu yine daralır, solunum çabası yeniden artar, yeniden uykudan uyanma olur ve bu olaylar gece boyunca tekrarlar. Bu olaylar gece boyunca  yüzlerce kez tekrarlayabilir. Ancak çoğunlukla uyanmalar o kadar hafiftir ki hatırlanmaz bile.

Uyku apne sendromunuz varsa muhtemelen uyku boyunca yeterince oksijen alamıyorsunuzdur. Gündüz uyku hali, iş ve sosyal yaşantınızı etkiliyor olabilir ve belki de trafik kazası yapmanıza bile neden olabilir. Uyku apne sendromu aynı zamanda yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve inmeye de yol açabilir. Her gece yüksek sesle horlama, geceleri tekrarlayan uyanmalar,gündüz aşırı uyku hali ya da sabahları baş ağrısı ile uyanmanız söz konusu ise mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz sizi uyku laboratuarı için yönlendirecektir. Uyku uzmanları bu solunum bozukluklarının tanısını koyup önlemeye ya da düzeltmeye yardımcı olacaktır.”

 

Haber Merkezi:Uyku apne sendromu düşündürecek belirtiler nelerdir?

• Gürültülü horlama ki bu horlama bir traktör gürültüsü kadar şiddetli olup yan odalardan hatta diğer dairelerden duyulabilir.

• Horlama aniden kesilebilir, nefes alma durur ve sonra tekrar başlar.

• Uygunsuz yerlerde uykuya dalma (işte, sinemada ya da araba kullanırken),

• Konsantre olmada güçlük, unutkanlık, sinirlilik, depresyon, cinsel istekte azalma,

• Erkeklerde impotans (iktidarsızlık), kadınlarda adet düzensizlikleri,

• Uyanınca baş ağrısı ya da bulantı,

• Gece boyunca sık idrara çıkma  ya da yatağı ıslatma

Bu belirtiler bazen de aniden ortaya çıkar bazen silik olabilir. Aile bireyleri ya da iş arkadaşları gündüz aşırı uyku halini ve/veya kişilik ve davranış değişikliklerini fark edebilir.

Haber Merkezi:Uyku apne sendromu tedavi edilmezse ne olur?

"OSAS’ın en önemli sonucu gündüz aşırı uyku halidir. Uyku hali daha çok kişi otururken ya da önemsiz bir işle uğraşırken ortaya çıkar. Bu durumda hasta uyanık kalmakta ya da konsantre olmakta güçlük çeker. Araba kullanırken veya herhangi  bir şey okurken zorlanır, çünkü bu monoton aktiviteler uykuyu daha da arttırır. Uyku apne sendromunun yol açtığı uykululuk pek çok trafik kazasına sebep olmuştur."

 

“Tedavi edilmeyen uyku apne sendromu sonuçları sağlığı tehdit eder”diyerek sözlerine devam eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Elif Reyhan Mollarecep , Tedavi edilmeyen uyku apne sendromunun en iyi bilinen sonuçlarını sıraladı.

• Gündüz aşırı uyku hali

• Rahatsız uyku

• Sabah baş ağrısı, bulantı

• Cinsel isteksizlik, iktidarsızlık

• Gece sık idrara kalkma

• Yüksek tansiyon

• Kalp krizi

• İnme

• Depresyon

Tedavi bu semptomları genellikle düzeltir ve uyku apne sendromunun yüksek tansiyon gibi sonuçlarını önler. Olguların çoğunda tedavinin yararı tedavi başlar başlamaz görülür.

Haber Merkezi:Neden Uyku Testine İhtiyacım Var?

"Uykunuzun ve uyku ile ilgili problemlerinizin tam olarak anlaşılabilmesi; gece boyunca değişik beyin aktivitelerinizi ve vücudunuz ile ilgili farklı fonksiyonları kaydetmek ve bunların arasındaki ilişkiyi görmek ile mümkündür. Uyku testinden sonra doktorunuz kayıtları inceleyerek ve yorumlayarak herhangi bir hastalığın var olup olmadığını bildirecektir. Herhangi bir uyku bozukluğu ile ilgili bulgu tespit edilir ise tedavi önerilerini belirtecektir.

Uyku testinin kaydedilmesi ve kayıtların analiz edilerek yorumlanması karmaşık sürecin bir parçasıdır. Özel eğitim almış kişilerin saatlerce çalışmasını gerektirir. Bu süreç dahilinde uyku teknisyenleri kayıt alırlar, hekim ise çalışma boyunca toplanmış olan büyük boyutlardaki verileri analiz eder.

Analiz sonrası bilgiler uyku ve bozuklukları konusunda özel eğitim almış uzman hekimler tarafından yorumlanır. Tipik bir uyku çalışması 800 sayfadan fazla veriyi içerir. Uyku çalışmaları, uzun süre ve yoğun bir laboratuar çalışmas›ı gerektirdikleri için sonuçların çıkması da biraz zaman alabilir. Test sonucunu ne zaman alabileceğiniz size bildirilecektir." 

Haber Merkezi:Hangi Tedavi Yöntemi Kullanılacak ?

"Uyku apne sendromu tedavisinde kilo verme çok yardımcı olacaktır.Zayıflama ile uyku sırasındaki solunum düzelecek ve uykunuz daha dinlendirici olacak, gündüz uykululuğunuz azalacaktır.     

Yatmadan hemen önce içilen bir kadeh şarap bile horlama ve apnenizi kötüleştirebilir. Yatmadan en az dört saat önce alkol alımı kesilmelidir. Alkol solunumu baskılar ve uykuda solunum durmalarının sıklığını ve ağırlığını artırır. Alkol, normalde sadece horlaması olan olgularda uyku apne sendromunun ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.

Alkol ve uyku ilaçları, kas gevşetici, anksiyete önleyici, ağrı kesici gibi ilaçlar, üst solunum yolu kaslarınızda gevşemeye yol açıp hava yolu tıkanmasına neden olabilirler. Ayrıca alkol ve sedatif ilaçlar, beynin uyandırılabilirliğini güçleştirir. Bu da solunum durması periyotlarının tehlikeli bir şekilde uzamasına yol açabilir. Sigaranın neden olduğu tahrişin, horlama ve apne ağırlığını arttırdığı düşünülmektedir.Sigaranın bırakılması uykuda solunumun düzelmesinde çok yardımcıdır. Sigara bıraktırmada etkin ve güvenilir yöntemler için mutlaka doktorunuzla görüşün.

Sırt üstü yatma; boyun ve boğazdaki yumuşak dokuların arkaya doğru kaymasına ve  bunun sonucu olarak da hava yolunun daralmasına ya da  tam tıkanmasına yol açmaktadır.Uyku apne sendromlu hastaların uykudaki  solunum sorunları genellikle sırt üstü yatışta artar. Hatta bazı hastalarda sadece sırt üstü yatmada solunum durması  meydana gelir. Hastanın sırtına yerleştirilecek yastıkçıklar ya da pijamasının arkasına dikilecek bir cebe yerleştirilen tenis topu hastanın sırt üstü yatmasını engelleyebilir.

Burun tıkanıklığını düzeltecek ilaçlar horlamayı azaltabilir. Burun genişleticiler,örneğin; elastik bantlar, burun açıklığını sağlayıp horlamayı azaltabilirler.Ancak uyku apne sendromu tedavisi için yeterli değildirler." 

Devamlı Pozitif Hava Yolu Basıncı (CPAP)

Bu etkili tedavi yönteminde, uyku boyunca burun etrafına bir maske yerleştirilir.CPAP cihazından çıkan basınçlı hava, burundan boğaza doğru iletilir. Bu basınçlı hava, hava yolunu açar ve normal uyku ve solunumu sağlar. CPAP tedavisini deneyen hastaların % 60-70’i bu tedaviyi iyi kullanır. Geri kalan olguların CPAP kullanımı ile bazı sorunları olur. Bunlar;

• Burun tıkanıklığı ya da akması

• Ağız kuruluğu

• Maskeden hava kaçağı

• CPAP cihazının gürültüsü

• Ağrılı, kuru ve kırmızı gözler

• Fazla hava

• Maske yada bantlar›n yaptığı cilt tahrişidir.

Doktorla yakın temas halinde bulunmak bu problemlerin çoğunu çözer.  Burun tıkanıklığı ya da akması burun spreyleri ya da CPAP havasının nemlendirilmesi ile düzelebilir. Bazı cihazlar alınan ve verilen nefeslerde basıncı farklı vermektedir (iki seviyeli pozitif hava yolu basıncı = BPAP). Bazı  cihazlarda ise sabit bir basınç yoktur, horlama ya da hava yolunda belirgin daralma olduğunda basınç yükselir (otomatik CPAP). Hangi hastaya hangi tür cihazın uygun olduğuna uyku uzmanı karar vermelidir.

 

Ağız İçi Cihazlar

"Dili ya da alt çeneyi öne çeken cihazlar uyku apne sendromlu hastalarda hava yolunun açık tutulmasına yardımcı olabilir. Hafif ya da orta dereceli uyku apne sendromlu olgular ağız içi araçlardan fayda görebilirler. Ağır uyku apne sendromlu hastalarda bu tedavinin iyi sonuç vermesi düşük olasılıklıdır. Aşırı tükürük salgısı, çenede ağrı, dişlerde kayıp bu araçların bazı yan etkileridir. "

Cerrahi

"Uyku sırasında solunum bozukluğuna yol açan bazı fiziksel problemler cerrahi ile düzeltilebilir. Bu problemler; büyük bademcikler ya da geniz eti (daha çok çocuklarda), nazal polipler, eğri burun (septum deviasyonu), bozuk çene yapısı ya da yumuşak damak sorunları olabilir. Burundaki tıkanıklığı ortadan kaldırmak amacıyla yapılan burun operasyonları, uyku apne sendromu ve horlamanın tedavisinde tek başına  etkili değildirler. Uvulopalatofaringoplasti (UPPP) olarak bilinen cerrahi teknikte, boğaz arkasındaki hava yolunu tıkayan fazla yapılar blok halinde çıkarılmaktadır. Yapılan çalışmalar, bu cerrahi ile olguların yaklaşık yarısında yarar sağlandığını bildirmektedir. Burundan konuşma, sıvı gıdaların yutulurken burundan gelmesi gibi istenmeyen yan etkiler de sözkonusu olabilir. UPPP’nin geliştirilmiş şekli olan lazer eşliğinde uvuloplasti (LAUP) ise horlamada etkili olmasına karşın,uyku apne sendromu tedavisinde daha az etkilili bir yöntemdir. Radyofrekansı ile volüm azaltma operasyonları yeni bir tekniktir ve boğaz, dil kökü yumuşak dokularına alterne elektrik uygulamasına dayanır. Bunun cerrahi yöntemlerin yerini alabileceği düşünülmekle beraber horlamada, uyku apne sendromuna göre daha etkili olduğu bildirilmektedir.

Mollarecep "Uyku apne sendromu tedavisi için farklı cerrahiler de uygulanmaktadır.Bunların çoğunda dil kökünde hava yolu açıklığının artırılmasına çalışılmaktadır. Bu cerrahiler yüzdeki ya da çenedeki kemiklerin kesilmesini içerebilir.Seçilmiş olgularda bu cerrahi yöntemler, UPPP’den daha etkili olabilmektedir. 

Ancak komplikasyon riski çok yüksektir. Oksijen verilmesi uyku apne sendromunda bir tedavi yöntemi değildir.Devamlı pozitif hava yolu basıncı uygulayan sistemlere (CPAP gibi) oksijen eklenebilir. Bu özel duruma uyku uzmanı karar vermelidir. Uyku apne sendromu hastalarında ilaç tedavisinden yarar sağlanamamaktadır. Hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın izlem sırasında uyku çalışmalarının yapılması önemlidir. Doktorunuzla düzenli takip randevularınızın olması gerekir. Zira yaşla birlikte ya da kilo alımı ile uyku apne sendromunun ağırlığı artabilmektedir. Horlama devam ediyor ve de gün içinde uyukluyorsanız bu durum, apnelerin de yeniden başladığının habercisi olabilir, tedavi değişiklikleri gerekebilir"