'İnmemiş Testis hastalığı karşımıza en sık çıkan problemdir'

Silivri Kolan Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Op.Dr. Halil İbrahim Çam, inmemiş testis sorunun tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

'İnmemiş Testis hastalığı karşımıza en sık çıkan problemdir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Kolan Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Op.Dr. Halil İbrahim Çam “İnmemiş testis hastalığı testislerden bir yada ikisinin normal olması gereken yerde yani torbaların içinde olmaması durumudur. Bebek anne karnındayken testisler karın içinde oluşur ve buradan aşağıya inerek kasık kanallarından geçip torbaların içine yerleşirler. Bu yolculuk sırasında herhangi bir seviyede takılıp kalabilirler. En sık kasık kanalı seviyesinde durakladığını görmekteyiz. Erkek bebeklerde cinsel organların doğumsal anormallikleri içinde karşımıza en sık çıkan problemdir. Yenidoğan bebeklerde görülme sıklığı %2-5 civarında iken testisin aşağıya inişi devam ettiği için çocuk 1 yaşına geldiğinde bu oran %1'e geriler. Yani yüz çocuktan birinde görülen bir durumdur” dedi
“DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASARLARA YOL AÇABİLİR”
“Prematür doğumlarda ve düşük ağırlıklı doğan bebeklerde görülme sıklığı artar (%30'a kadar).İnmemiş testis rutin muayenelerde kolaylıkla gözden kaçabilir. Tedavide geç kalındığında geriye dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Testisler normal yerinde yani torba içinde değil de daha yukarda vücut içinde kaldığı sürece hasar görür.”
"
TEŞHİS İÇİN EN ÖNEMLİ YÖNTEM MUAYENEDİR”
“Teşhis için en önemli yöntem muayenedir. Uzman doktorun yapacağı muayene ile testislerin durumu belirlenir, buna göre tedavi yöntemi seçilir.   Tedavide ilaç ve cerrahi müdahale yani ameliyat olmak üzere iki yöntem vardır. Muayene ile testisin tespit edilemediği durumlarda laparoskopi ile karın içinde araştırma yapmak gerekir. Yapılan klinik çalışmalarda inmemiş testise 6 ay-1 yaş arası dönemde müdahale etmek gerektiği belirlenmiştir. Zaman ilerledikçe testisteki harabiyet artar.İnmemiş testis tedavisinde geç kalındığında ilerde kısırlık, kötü huylu hastalık (kanser) gelişim riskinin arttığı belirlenmiştir, yine bu hastalarda kasık fıtığı görülme sıklığı da artar. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi ile organ fonksiyonunu korumak mümkündür. Ancak gözden kaçan yada tedavide geç kalınmış durumlarda bile teşhis konar konmaz hemen uygun tedavinin verilmesi için uzman doktora başvurmak gerekir.”