Sedef Hastalığı Teşhisi

En iyi dermatolog tarafından dahi muayene ediliyor olsanız, sedefin teşhis yöntemleri bellidir.

Sedef Hastalığı Teşhisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

En iyi dermatolog tarafından dahi muayene ediliyor olsanız, sedefin teşhis yöntemleri bellidir.

Öncelikle cilt doktorunuz fiziksel muayene ve sağlık geçmişinizin incelenmesini gerçekleştirir. Dermatologlar genelde deriyi, tırnakları ve saçlı deriyi muayene edip, ilaç geçmişinizi göz önüne alarak sedef tanısı koyar.

Deri biyopsisi sedef hastalığı tanısı için kullanılan bir diğer yöntemdir. Nispeten daha az tercih edilir. Biyopsi işleminde cildinizden küçük bir örnek parça alınır. Bu işlem için lokal anestezi uygulaması yapılacaktır. Biyopsi sırasında alınan deri parçası daha detaylı analizler için laboratuvar ortamında, mikroskoplarla incelenecektir. Bu sayede bazı durumlarda proasisin tam olarak hangi türü ile karşı karşıya olduğunuz anlaşılır.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı veya proasis tedavisi ile cildin temizlenmesi sağlanır. Üç ana kategoriye ayrılabileceğimiz sedef hastalığı tedavileri şu şekildedir;

  1. Topikal Tedaviler

  • Topikal kortisteroidler – kaşıntı ve iltihap önleyici ilaçlar.
  • D Vitamini takviyesi
  • Anthralin
  • Topkial retinoidler – A vitamini bazlı
  • Katran
  • Nemlendiriciler
  • Tacrolimus veya Pimecrolimus gibi calcineriun inhibitörleri
  • Salisilik asit

  1. Işın tedavileri (foto-terapi)

Yapay ultraviyole veya doğal ışınların yardımıyla yapılan bir tedavi. Işık tedavileri arasında en basit yöntem, kontrollü şekilde cildi güneş ışığına maruz bırakarak yapılır. Diğer tedaviler ise UVA ve UVB gibi ultraviyole ışınlar ile ilaçların kullanıldığı yöntemlerdir.

  1. Oral veya Enjeksiyon ilaçlar

Eğer sahip olduğunuz sedef hastalığı türü, yukarıdaki yöntemlerle tedavi edilemiyorsa, doktorunuz farklı ilaç tedavileri uygulamak zorunda kalabilir.

Bu tedavi yönteminin adı, sistemik (tüm vücutla ilgili) tedavidir. İlaç kullanımlarında birçok yan etki görülebildiğinden, kısa süreli olarak uygulanırlar. Bazı durumlarda, mümkün olan en yakın alternatif tedavi tercih edilir.

Genellikle tercih edilen tedavi yöntemleri topikal krem tedavileri ile başlayıp, ışın tedavisine kadar uzanan süreçleri kapsar. Çoğu sedef hastalığı türü bu yöntemler uygulandıktan sonra tedavi edilmiş olur.

Detaylı bilgi için: https://www.ertugrulaydemir.com/sedef-hastaligi-tedavisi/