Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Emrah Çiçek sonbahar ve kış mevsimlerinde görülmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgi vererek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Emrah Çiçek, üst solunum yolu enfeksiyonlarının dünyada ve ülkemizde en sık doktor ziyaretlerine neden olan hastalıkların başında geldiğini belirterek, genellikle çocuklarda rastlanabileceğini belirtti.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Emrah Çiçek, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sonbahar ve kış mevsimlerinde görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: ''Üst solunum yolu enfeksiyonlarında havanın soğumasının ve çocuğun üşümesinin direk olarak etkisi yoktur. Enfeksiyonlar birçok şekilde hastaya bulaşabilmektedir. Örneğin, Okula giden çocuklarda virüslerle karşılaşma riski artabilir veya soğuk havalar nedeni ile insanların kapalı ortamlarda birbirlerine daha yakın olması da enfeksiyon bulaşmasının başlıca sebeplerinden biri olabilmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarının en büyük nedenlerinden birisi ise, düşük nem nedeni ile burun mukozasının kuruması ve virüslere karşı hassasiyetin artmasıdır.'’

Soğuk Algınlığı ve Grip Farklıdır

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Emrah Çiçek soğuk algınlığı ile gribin birbirinden farklı hastalıklar olduğunu söyledi ve ayrımın hastalar tarafından bilinmesinin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu: '' Soğuk algınlığı ile gribin ayrımı oldukça önemlidir. Soğuk algınlığında ateş yoktur veya çok hafif yükselmiştir. Gripte ise yüksek ateş vardır. Soğuk algınlığında baş ağrısı nadiren vardır, gripte ise her zaman mevcuttur. Soğuk algınlığında hapşırık sıklıkla vardır, gripte daha az sıklıkta rastlanmaktadır. Boğaz ağrısı soğuk algınlıklarında genellikle mevcuttur, gripte ise nadiren görülmektedir'' dedi.

Üst Solunum Enfeksiyonlarında Tedavi Yöntemleri

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Emrah Çiçek, üst solunum yolu enfeksiyonlarında özel bir tedavi yöntemi olmadığını belirterek ilaçlarla bulguların azaltabileceğini söyledi ve açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı, ''Soğuk algınlığında ilaç yöntemi ile bulgular azaltılabilir fakat kısa sürede iyileşme sağlanamaz. Bilindiği gibi ilaçsız 7 gün ilaçla bir haftada iyileşme mümkündür. Tedavide asıl önemli olan destekleyici tedavidir. Çocukların sıvı alımının arttırılması gereklidir. Sigara dumanı ile temas çocukların hem sık hastalanmasına yol açmakta hem de semptomların uzun sürmesine sebep olabilmektedir. Antibiyotikler sadece bakterileri öldürüp virüslere etki etmediği için üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Aksine gereksiz yere kullanılan antibiyotikler bakterilerde direnç oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı doktora sorulmadan başlanmamalıdır.

http://www.medicalpark.com.tr/silivri