Uzmanlar uyarıyor 'Güneşin Zararlı Etkilerine Dikkat'

Özel Silivri Anadolu Hastanesi Cildiye Doktoru H.Sinem Gürbüz uyarıyor, Güneşin Zararlı Etkilerine Dikkat !

Uzmanlar uyarıyor 'Güneşin Zararlı Etkilerine Dikkat'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Silivri Anadolu Hastanesi Dermatoloji Kliniği  Doktorlarından Cildiye Uzmanı H.Sinem Gürbüz,Güneşinin insan vücudu üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.Gürbüz”D vitamini sağlamak, yeryüzüne ısı, ışık ve enerji yaymak, insanları ruhsal açıdan olumlu etkilemek gibi sayısız yararı bulunan güneşin bir o kadar da zararlı etkisinden söz etmek mümkündür. Ayrıca bilinmelidir ki tesadüfi bir şekilde alınan güneş ışınları vücudumuz için gerekli olan D vitamini oluşumu için yeterlidir.Yeryüzüne ulaşabilen iki değişik dalga boyu ultraviole ışını (UV) bulunmaktadır. Kısa dalga boylu olup, yakıcı etki eden ve deri kanserlerine yol açtığı düşünülen UVB ve uzun dalga boylu olup bronzlaştırıcı ve cildi yaşlandırıcı etkisi olan UVA’dır.Her iki UV ışınından da korunmak gerekir.”dedi.
Özel Silivri Anadolu Hastanesi Dermatoloji Kliniği  Doktorlarından Cildiye Uzmanı Sinem Gürbüz yaptığı açıklamada “bronzlaşmanın insanlara sağlık, güzellik ve gençlik duygusu verdiği bilinen bir gerçektir. Ancak bronzlaşma deriyi yaşlandıran, kırıştıran başlıca etkenlerden biridir’ diyerek açıklamalarını şöyle sürdürdü “Bronzlaşmanın gerçekleşebilmesi için UVA ışınları derinin en duyarlı bölgesi olan üst deri veya deri sınırındaki renk hücrelerini uyarır, deride renk maddesi yani melanin yapımı artar ve deri bu yolla kendini korumaya çalışır. Yani bronzlaşma, derinin kendini zarardan koruma çabasıdır. Bu çaba, hiçbir zaman tümüyle yeterli olmaz ve bronzlaşma sırasında derinin zarar görmesi kaçınılmazdır. Solaryumda da UVA ışınları kullanıldığından estetik açıdan kişinin kendisini güzel bulması ve iyi hissetmesi dışında herhangi bir yararı yoktur, aksine zararı vardır.Güneş ışınlarının asıl zararlı etkileri uzun süre kendini göstermez, ancak bir gün gelir ve deride ani çöküş başlar. Nitekim güneş ışınları erken deri yaşlanmasının ve cilt kanserlerinin en önemli sebebidir.Özellikle çocukluk döneminde maruz kalınan ağır güneş yanıkları, ileriki yaşlarda kanser riskini artırmaktadır.Açık tenli, açık renkli gözlü olanlar, kızıl saçlılar ve çocuklar güneşin zararlı etkilerinden daha fazla etkilenirler bu nedenle bronzlaşmaya çalışmadan yüksek faktörlü koruyucularla korunmaları gerekir.Güneş ışınları ayrıca ciltte lekelenmelere ve alerjilere de sebep olabilmektedir”

 

 

Uzman Dr.H.Sinem Gürbüz  Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın yollarını şöyle sıraladı;

1-      Işınların dik ve yoğun geldiği saatlerde güneşe çıkmayın
Özellikle 1000-1600 saatleri arasında güneşli ortamdan uzak durulmalıdır.Beton, kum, kar gibi yansıtıcı yüzeyler güneş ışınlarının etkisini artırır. Yine rüzgâr, kurutucu etkisi nedeniyle yanık riski oluşturan bir özelliğe sahiptir. Unutulmaması gereken bir faktör de, yüksek rakımlarda yakıcı etkinin arttığıdır.
2- Koruyucu eşya kullanın
Giysiler hiçbir zaman tam koruma sağlamamakla birlikte sıkı dokunmuş kıyafetler, geniş siperli şapka ve gözlük kullanımı tercih edilmelidir.
3- Koruyucu kremleri bilinçli kullanın
Koruyucu kremler mevsim ayırt edilmeksizin güneşe çıkılmadan yarım saat önce sürülmeli, tüm gün boyunca her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Suyla temas ettikten sonra veya aşırı terleme sonrasında tekrar sürülmelidir. Tercihen en az 30 koruma faktörlü ve hem UVA, hem UVB filtresi içeren güneş koruyucular kullanılmalıdır.