Ev arayanlar!! Haberimize bakmadan karar vermeyin

Gayrimenkul piyasası ve özellikle konut fiyatları ülkemizde her daim en çok ilgi çeken konuların başında gelmektedir. Özellikle bu piyasaların ihtiyaçtan ziyade yatırım değerlendirme amacıyla birikimlerin kullanıldığı bir piyasa olması sebebiyle konut ve gayrimenkul fiyatlarının önemi daha da artmaktadır.

Ev arayanlar!! Haberimize bakmadan karar vermeyin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir şehirde özellikle yatırım amaçlı ev almayı düşünüyorsanız bu sürecin oldukça zor bir süreç olacağını öngörebiliriz. Zira, fiyat karşılaştırması yapmak ve evin alınacağı şehrin genel bir fiyat görünümüne ulaşma imkanları oldukça kısıtlıdır.

Özellikle, bugünlerde pek çok gündelik ihtiyacımız için gereken fiyat araştırmalarının internet üzerinden yapıldığı da göz önünde bulundurulduğunda, gayrimenkul piyasaları için internet üzerinde doğru verilerin elde edilebileceği net verilere ulaşma imkanı çok kısıtlıdır. Bu yüzden, şehirler arasında doğru bir şekilde fiyat karşılaştırması yapmak zor bir hal almaktadır.

İşte bu durumu çözen yeni bir internet platformu var: tr.flatfy.com . Flatfy internet platformu aracılığıyla internette bulunan popüler ilan platformları üzerindeki tüm fiyatları tek bir çatı altında toplamakta ve gayrimenkul piyasası ile ilgili fiyatların tamamına toplu ve genel bir bakış imkanı sunmaktadır.

Flatfy ile ev al-sat piyasalarına ilişkin ulaşabileceğiniz bir diğer farklı veri çeşidi ise uygulama tarafından aylık olarak sunulan konut fiyatları raporlarıdır. Flatfy tarafından ülkemizin en büyük 10 şehrine ilişkin konut fiyatlarına dair yayınlanan raporların en yenisi Kasım ayı için yayınlandı. Şimdi dilerseniz birlikte bu raporlara bakalım.

Screenshot_2018-11-27%20Table%20renderer%20-%20Sirius.png

· Kasım ayı ortalama ev fiyatları

Yukarıda bulunan raporda yer alan bilgiler, ülkemizin en büyük 10 şehrinde ev büyüklüklerine göre ayrılmış ve Flatfy veri tabanı üzerinde yer alan tüm satılık daire fiyatları verilerinin ortalamasına göre oluşturulmuştur. Bu verilerde yer alan;

· 1 room 1+1 daire;

· 2 rooms 2+1 daire;

· 3 roomda 3+1 daire;

· 4 rooms ise 4+1 daire;

fiyatlarını göstermektedir. Bu şekilde belirtilen fiyatlar ile ülkemizin en büyük 10 şehrindeki dairelerin ortalama fiyatlarını büyüklüklerine göre incelememiz mümkündür.

1+1 satılık daire fiyatları arasında en yüksek fiyata sahip olan şehrimiz İstanbul’dur. İstanbul’u Antalya takip etmektedir. Bu iki şehir arasındaki fiyat farkı sadece 100 TL gibi düşük bir rakamdır. 1+1 daire fiyatları arasında 3’ncü sırada İzmir gelmektedir.

İzmir satılık daire fiyatları için rapora bir göz atarsak; İzmir 4+1 daire fiyatları için listedeki en yüksek fiyatın yer aldığı şehir olduğunu görebiliriz. Bu haliyle İzmir 4+1 daire fiyatları içerisinde İstanbul’u dahi geride bırakmıştır.

Bu duruma İzmir şehrinin daha çok turistik yönü ile ön plana çıkan bir şehir olma özelliğinin sebep olduğu ileri sürülebilir. İzmir’de satılık daire almak isteyen kişiler genellikle burada yazlık konutlar alma yoluna gitmektedir. Bu şekilde inşa edilen yazlık konutlar genel olarak geniş dairelerdir. Ayrıca, yazlık konut için olan talep de genel olarak bunların geniş olmasına yöneliktir. Bununla birlikte İzmir şehrinde işlerinden emekli olmuş insanların yaşama oranı da yüksektir. Bu haliyle İzmir’de yaşayan ve çalışmayan bu ailelerin tercihi de evlerinde daha çok vakit geçirmek isteyecekleri için daha geniş daireler olacaktır.

İstanbul’da ise iş hayatının merkezi konumunda bir şehir olması sebebiyle tersi bir durum gözlenmektedir. Daha büyük evlerin fiyatlarının (örneğin, İstanbul 4+1 satılık daire fiyatları) Türkiye ortalamasına göre yüksek olması ile birlikte İstanbul özelinde daha ucuz olduğu görülebilir.

Hatta İstanbul 4+1 satılık daire fiyatları tüm Türkiye bazında bakıldığında 3’ncü sırada yer almaktadır. İzmir’in ardından 4+1 satılık daire fiyatları özelinde 2’nci en pahalı şehrin Gaziantep olduğu görülmektedir. Bu durumun da aynı şekilde İzmir gibi Gaziantep’teki insanların ev alışkanlıklarının neden olduğu söylenebilir. Ancak, İzmir’den farklı olarak Gaziantep’teki 4+1 satılık daire fiyatlarının diğer dairelerden oldukça fazla farkettiğiniz görebiliyoruz. Gaziantep 4+1 satılık daire fiyatları ile aynı şehirdeki 3+1 daire fiyatları arasında  kattan daha büyük bir fark bulunmaktadır. Bu durum, Gaziantep şehrindeki 4+1 satılık dairelere çok yoğun bir talep olduğunu göstermektedir.

· Ekim ayı- Kasım ayı karşılaştırmalı veriler

Screenshot_2018-11-27%20Chart%20renderer%20-%20Sirius.png

Flatfy arama motoru tarafından sağlanan bir diğer rapor ise Ekim ayı ile Kasım ayı daire fiyatlarının karşılaştırmalı olarak belirtildiği yukarıda yer alan tablodur. Bu tabloda yer alan turuncu sütunlar ülkemizdeki en büyük 10 şehrin Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatlarını, diğer sütun ise Ekim ayı fiyatlarını göstermektedir. Bu sütunlara bakarak ülkemizin en büyük 10 şehrindeki ortalama satılık daire fiyatlarını bir önceki ay ile karşılaştırmalı bir şekilde görebilmemiz mümkündür.

Fiyatların tümündeki farklılıklara bakıldığında Ekim ayı satılık daire fiyatları ile Kasım ayı satılık daire fiyatları arasında çok büyük farklılıklar olduğu görülmemektedir. Genel olarak ufak artışların olduğu grafikteki bazı şehirlerimizde ise fiyatların düştüğü görülmektedir.

Bursa ve Konya şehirlerindeki satılık daire fiyatlarında Ekim ayından Kasım ayına bir düşüş olduğu görülmekte iken Gaziantep şehri için fiyatların neredeyse aynı kaldığı görülmektedir. Diğer şehirlerimizin tamamında ise ufak artışlar olmuştur.

Fiyat bazında rapordaki veriler incelendiğinde Ankara satılık daire fiyatları için listenin en düşük fiyatları dememiz mümkündür. Türkiye’nin en büyük 2’nci şehri olmasına rağmen en büyük 10 şehir içerisinde en düşük ev fiyatlarına sahip olması Ankara için şaşırtıcı bir durumdur.

Geçtiğimiz ay en yüksek ev fiyatları sıralamasında Antalya ile neredeyse aynı fiyatlara sahip olarak en pahalı 3’ncü şehir olduğu görülen Bursa şehrinde Kasım ayındaki ortalama satılık daire fiyatlarının düştüğü görülmektedir. Buna rağmen, Bursa şehrindeki daire fiyatlarının en pahalı şehirlerde 4’ncülük sırasını koruduğu görülmektedir.

Kayseri şehri geçtiğimiz ay Konya şehrinden fiyat olarak daha geride iken bu ay Konya’da ev fiyatları için ortaya çıkan düşüş sonrasında Kayseri şehrinin Konya şehrini geride bıraktığı da ortaya konulacak sonuçlardan biridir.

Grafikteki verilere genel olarak baktığımızda da en yüksek artışın Antalya satılık daire fiyatları için olduğunu görmekteyiz. Genel olarak yüzde 5 gibi bir artış oranına sahip olduğu görülen Antalya’daki artışı Ankara, İzmir ve Kayseri takip etmektedir.

Ankara’daki satılık daire fiyatlarının iyi derecede arttığı ve Kasım ayında bazı şehirlerimizdeki fiyatların düştüğü görülse de yine de Ankara şehri en ucuz fiyatlara sahip olmaya devam etmiştir.

· Flatfy arama motoru

Google%20Drive/ortak%20çalışmalar/İŞLER/UPWORK/Flatfy/Görsel-1.png

Flatfy, dünyada toplam 37 ülke için gayrimenkul fiyatlarını ve ilanlarını görebileceğiniz bir start-up olarak kurulmuştur.

Flatfy ile arama yap ve ev almak için en uygun fiyatları toplu bir şekilde karşılaştır. Ülkemizdeki en çok tercih edilen tüm emlak platformlarında yer alan bütün ev ilanlarının (satılık-kiralık) yanında diğer farklı gayrimenkul çeşitleri için de Flatfy ile arama yapabilirsiniz. Tüm ilanları tek bir başlık altında görebileceğiniz Flafy’ın bir diğer özelliği de kullanımının oldukça kolay olmasıdır.

Siteye giriş yaptığınızda en çok arama yapılan en büyük 3 şehrimize ilişkin arama yapmanızı tek tıkla sağlayacak menülerin geldiğini görebilirsiniz. Bunun yanında sitenin sade tasarımı da doğrudan aradığınız evi bularak gereksiz bilgilerle boğulmanızı engellemekte ve en doğru ve uygun ev fiyatına kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlamaktadır.