Evde Bakım Hizmetleri

Evde bakım hizmetleri, evde sağlıkla ilgili tedavilerine devam eden hastalara veya yaşlılık nedeniyle bakım ihtiyacı doğan bireylere hasta bakıcı organizasyonu sağlanarak bakım desteğinin organize edilmesidir

Evde Bakım Hizmetleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evde bakım hizmetleri, evde sağlıkla ilgili tedavilerine devam eden hastalara veya yaşlılık nedeniyle bakım ihtiyacı doğan bireylere hasta bakıcı organizasyonu sağlanarak bakım desteğinin organize edilmesidir. Evde bakım hizmetlerinin esas amacı, kişilerin kendi evlerinde profesyonel sağlık ve bakım hizmeti veren kurumlara bağlı olarak çalışan hasta bakıcılardan birebir özel bakım hizmeti alabilmelerine olanak sağlanmasıdır. Verilen bu özel destek hizmetler sonucunda da bireyin yaşam kalitesinin arttırılması ve olabildiğince bağımsız bireyler haline gelmelerine olanak sağlanması hedeflenmektedir.  

Evde bakım hizmetleri, profesyonel evde bakım ve sağlık hizmetleri sunan kurumlardan talep edilmelidir. Evde bakım hizmetleri, yatağa bağımlı hastalara, ameliyat olan veya nörolojik hastalıklar nedeniyle bakıma ihtiyacı olan hastalara, kalp rahatsızlığı geçirenlere, kanser hastalarına, kronik hastalıkları olan kişilere ve yaşlılığa bağlı yaşam konforunu koruyamayan kişilere hasta bakıcı desteği ile verilir.

Hasta Bakıcı Sertifikası

Evde bakım hizmetleri veren hasta bakıcılar hasta bakım sertifikasına sahip kişilerdir. Ancak hastaya veya yaşlı bireye girişimsel ve tıbbi bir müdahalede bulunamazlar. Çünkü hasta bakıcıların tıbbi müdahale yetkileri yoktur. Yetkileri evde sağlık ve bakım hizmetleri veren firmanın belirlediği çerçevede kişilere bakım destek sunmaktır. Bu nedenle hasta bakıcılar evde sağlık hizmeti vermeye başladıklarından itibaren kişinin ihtiyacı olan bakımla ilgili her türlü yardımda bulunur ve ellerinde geldiğince hizmeti en iyi şekilde sunmaya çalışırlar. 

Evde bakım hizmetlerinin ne kadar süre ile verileceği değişkenlik gösterir. Değişkenlik göstermesinin nedeni de hastanın veya yaşlı bireyin sağlık durumu ile bunun yanı sıra aileden gelebilecek taleplerdir. Örneğin bu hizmet saatlik veya günü birlik (24 saatlik) bir bakım desteği olabileceği gibi, birkaç günlük, haftalık, aylık veya daha uzun süreli verilebilmektedir. Uzun süreli evde hasta bakıcı hizmeti yatılı olarak verildiğinden hizmet verilen hastalar veya yaşlılar ile uzun süreli ilgilenilebilir ve destek olunabilir.  

Evde Bakım Hizmetlerinin Kapsamı

Evde bakım hizmetlerinin kapsamı oldukça geniştir.  Evde hizmet veren hasta bakıcılar özetle; bireyin kişisel bakım ihtiyaçları, banyo, yatalak hastalarda yatak bakımı, ilaç takipleri, yemek yedirme, giydirme, egzersizler ve sosyal aktivitelere destek verilmesi gibi birçok konuda bakım ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Evde bakım hizmetleri veren hasta bakıcılar aynı zamanda evde bulundukları sürece kişinin ev içi güvenliğinin sağlanması konusunda çaba harcarlar. Çarpmalara, vurmalara, düşmelere ve kaymalara karşı evde önlem alınmasını sağlarlar.   

Yakınları için evde bakım hizmetlerinden hasta bakıcı desteği alan ailelere de büyük bir kolaylık ve destek sağlanmış olur. Hizmet süresince hasta veya yaşlı bireyin tüm bakım ihtiyaçları hasta bakıcı tarafından karşılanacağından hasta/aile yakınları daha özgürce hareket edebilir. Güvenle verilen evde bakım hizmeti sayesinde akılları yakınlarında kalmadan günlük planlamalarını yapabilir ve uygulayabilirler.