Futbol Sahası Yapımı Nasıl Gerçekleşir? Futbol Sahası M2 Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Futbol sahası tüm spor kulüplerinin sahip olması gereken, futbolcuların üzerinde oyun oynadığı, antreman yaptığı alanlardır. Karşılıklı oyunların oynandığı bu sahalar farklı zemin seçenekleri ve ölçüler ile yapılmaktadır.

Futbol Sahası Yapımı Nasıl Gerçekleşir? Futbol Sahası M2 Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Futbol sahası tüm spor kulüplerinin sahip olması gereken, futbolcuların üzerinde oyun oynadığı, antreman yaptığı alanlardır. Karşılıklı oyunların oynandığı bu sahalar farklı zemin seçenekleri ve ölçüler ile yapılmaktadır.

Futbol; özellikle Türkiye’de izleyicisi tarafından yoğun ilgiyle takip edilen bir spordur. Dolayısıyla futbol sahası yapımı da sporseverler ve girişimciler tarafından merak edilen bir konudur.  Bir halı saha yapımı nasıl gerçekleştirilir sorusunu bu yazıda cevaplayacağız. Bir futbol sahası kaç metrekare, mini futbol sahası ölçüleri nedir gibi alternatif soruları da yazımızda açıklıyor olacağız.

Futbol Sahası Yapımı Nasıl Gerçekleşir Futbol Sahası M2 Fiyatları Neye Göre Belirlenir

Futbol Sahası Yapımı Nasıl Gerçekleşir?

“Halı Saha yapımı nasıl gerçekleşir?” öncelikle bu aşama hakkında bilgi vermek gerekiyor.  Bir futbol sahası yapımı nasıl gerçekleşir? Futbol veya halı saha yapmaya karar verdikten sonraki aşamaları tek tek biliyor olmak saha yapımını daha net anlamanıza yardımcı olacaktır.  Futbol sahası boyutları belirlenmeden önce uygun bir arazi olması gerekmektedir. Öncelikle uygulanacak arazinin hazır olması ve buna göre ölçülerin belirlenmesi gerekmektedir. Fifa standartlarında bir saha yapılacaksa bunun için belirlenmiş ölçüler vardır ve Fifa standartlarında bu sahanın yapımının gerçekleşiyor olması gerekir.

Futbol Sahası Yapımı Nasıl Gerçekleşir Futbol Sahası M2 Fiyatları Neye Göre Belirlenir

Uygun Arazi

Uygun arazi seçimi birçok açıdan değerlendirilmesi gereken bir değişkendir. Ulaşımın kolay sağlandığı, oyuncu ve seyircilerin kolay seyahat edebilecekleri bir noktada futbol sahası yaptırmak sahanın atıl hale gelmemesi için önemlidir. Yine m2 olarak da saha yapımı için gerekli alanı karşılayan bir arazi seçimi yapılmalıdır.

Projelendirme

Proje aşamasında sahayı oluşturan her şey bir arada derlenir. Zemin, ışıklandırma seçilir. Futbol sahası çizimi yapıldıktan sonra  altyapı çalışmasına geçilir.

Altyapı Çalışması

Alt yapı çalışması için bir müteahhit çalışmaları yürütür. Drenaj kanallarının kazılması, ankraj borularının yerleştirilmesi bu aşamada yapılır. Saha suni çim serimi için saha hazır hale getirilir. Son aşamada mıcır serilerek silindir ile üzerinden geçilerek sıkıştırılır ve düzleştirilir.

Suni Çim Serimi

Suni çim serimi yapılmadan önce suni çimin altına keçe serilir. Serilen keçenin kullanım amacı; suni çim serilirken ruloların kolaylıkla keçe üzerinde kaymasını ve yerleştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca bakteri oluşumunu engeller.

Işıklandırma

Işıklandırma bazı futbol veya halı saha yapımlarında altyapı aşamasında uygulanmaktadır. Işıklandırmanın hangi aşamada uygulanılacağına projelendirme aşamasında karar verilir.

Futbol Sahası Ölçüleri

Profesyonel saha ölçüleri değişik rakamlarda olabilmektedir. Futbol sahası kaç dönüm gibi bir sorudan önce sizin ne kadar bir sahaya ihtiyaç duyduğunuz önemlidir. Bir futbol sahası kaç m2’dir sorusuna cevap vermeden önce şu 3 farklı sahayı biliyor olmak gerekir: fifa onaylı sahalar ve nizami futbol sahaları, halı sahalar. Bu 3’ünün de farklı ölçü standartları bulunmaktadır.

Nizami futbol sahası ölçüleri profesyonel sahalar içinde yer almaktadır. Nizami sahalar profesyonel saha grubundadır. Fifa onaylı olabildiği gibi fifa onaylı olmayan sahalar içinde nizami saha ölçüleri kullanılmaktadır.

Fifa standartlarından yapılan saha ölçüleri:

FIFA Quality Ölçüleri

Genişlik;

Min: 45m

Max: 90m

Uzunluk;

Min: 90m

Max: 120m

FIFA Quality Pro Ölçüleri

Genişlik;

Min: 64m

Max: 75m

Uzunluk;

Min: 100m

Max: 110m

Ticari amaçlı yapılan sahalarda ise genellikle:

18 * 36 metre= 648 m²

20 * 40 metre = 800 m²

25 * 40 metre = 1000 m²

25 * 45 metre = 1125 m²

28 * 48 metre = 1344 m²

27 * 47 metre = 1269 m²

30 * 50 metre = 1500 m²

32 * 52 metre = 1664 m²

Mini Futbol Sahası Ölçüleri

Site bahçelerine, otellerde kullanılan mini futbol sahası ölçüleri alana göre değişiklik göstermektedir. Alana dilediğiniz ölçülerde saha yaptırabilirsiniz. Bunun için kesin bir ölçü bulunmamaktadır.

Futbol sahası kale ölçüleri

Futbol sahası kale ölçüleri, profesyonel sahalarda genişlik 7,32 kale yüksekliği 2,44 metre olabilmektedir.

Ticari amaçlı yapılan sahalarda ise;

Ticari amaçlı sahalarda  ölçüler ise  yükseklik 2*4 metre veya 2*3 metre gibi olabilmektedir. İki direk arası mesefe ise 50 cm ve 1 metre arası değişebilmektedir. Bu yapılan sahanın ölçüsüne göre değişkenlik gösterir.