Silivri'de bir ilk daha !

Silivri'de eğitim alanındaki yatırımlar, gün geçtikçe kalite çıtası yükselerek artmakta. Geçtiğimiz aylarda bu yatırımlara bir yenisi daha eklendi. Silivri'nin ilk ve tek kurumsal eğitim kurumu Triyaj Akademi İlk Yardım Eğitim merkezi faaliyetlerine başladı.

Silivri'de bir ilk daha !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ve Fırat Bozacı tarafından sektöründe Silivri’de ilk ve tek kurumsal eğitim kurumu statüsünde olan Triyaj Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi, Piri Mehmet Paşa Mahallesi Haydar Aslan Sokak Numara 33/A adresinde faaliyete başladı.

İlk Yardım uzmanı yetiştirme eğitimi alan ve İlk yardım eğitmenleri olan Gülşah ve Fırat Bozacı, Silivri’de hizmet vermekten gururlu olduklarını belirterek “İşletmemiz Silivri’mize hayırlı olsun” dedi.

“FAAL OLARAK SİLİVRİ’NİN HİZMETİNDEYİZ”

Triyaj Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi ile ilgili bilgilerde veren Fırat Bozacı “Eğitim Merkezimiz, 2017 faaliyete geçen bir kuruluş, Kamu kuruşlarında ve özel sektörde ilk yardım zorunluluğu olduğu için böyle bir girişimde bulunduk. Daha önce 3 yıl eğitmenlik bir sürecimiz oldu. Artık Silivri’de kendimiz hizmet vermek istedik, eşim Gülşah Bozacıyla birlikte faal olarak Silivri’nin hizmetindeyiz."dedi.

“Firma ayırmaksızın tüm herkese hizmet verebiliyoruz”

Fırat Bozacı sözlerini şöyle sürdürdü “Yasal zorunluluk olan eğitimleri insanlar kendilerini bir maliyet olarak düşünebilir, ancak hepimiz için geçerli olduğunu düşündüğümüz, anlık yapılan olan kazalardan insanların başına gelen bir takım maalesef ki üzücü olaylar, örnek olarak bir kalp krizi olabilir, bir kan şekeri düşüklüğü olabilir, bayılma vakası da, kimin ne yapması gerektiğini bilmesi için biz bu kurumu açtık, faal olarak şuan hizmet vermekteyiz.SSK dosyası olan işletmelere, yani özel hastanelerden tutunda fabrikalar, inşaatlar, buna keza sanayi esnafı, bunlar bizim hizmet alanlarımızın içerisindedir. Firma ayırmaksızın tüm herkese hizmet verebiliyoruz. Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığının getirmiş olduğu bazı kriterler var oda şudur: çok tehlikeli işletmelerde 10 kişiden bir kişinin, tehlikeli işletmelerde 15 kişide bir kişinin, az tehlikeli işletmelerde de 20 kişiden bir kişinin bu eğitimi almış olması zorunludur. Şu an tüm kurumlarda yasal bir zorunluluktur bu eğitim.”

“Her vatandaşın bilmesi gerekiyor”

“İlk yardımın temel amacı hayat kurtarmaktır”  diyerek sözlerini sürdüren Fırat Bozacı “Şimdi şöyle düşünün normal bir vatandaşız, hepimizin çoluğu çocuğu, annesi babası, eşi dostu var. Böyle bir durumda başına gelebilecek her hangi bir olayda, hemen hızlıca 112 ekipleri gelene kadar müdahale edebilme şansına sahipler. Doğal olarak örnek veriyorum; komşunuzun çocuğunun başına bir şey geldi veya annenizin o sırada başına bir şey geldi. Her hangi bir şey kalp krizinden tutunda, yanık hayvan ısırması, güneş çarpması, epilepsi hastalığına, iç kanamaları aklınıza gelebilecek her şeyde ilk yardım nasıl uygulanır, nasıl doğru yapılır, bunu bence her vatandaşın bilmesi gerekiyor. Bu yüzden ev hanımları da evdeki çocuklarına yakınlarına yardımcı olabilmeleri için bu eğitimi almalıdırlar.”

Silivride bir ilk daha

“Eğitimlerimiz 16 saat “

“Öncelikle ilk yardım eğitimini resmi olarak bu hizmeti vermeye yetkili kurumlara başvurup, bu kurumlara başvurduktan sonra bizim 8’er saatten iki gün olmak üzere toplam 16 saat bir eğitimimiz var.

Bu 16 saat eğitime katılıyorlar,16 saat eğitim sürecini tamamladıktan sonra, hem uygulamalı eğitim veriyoruz hem sözel eğitim veriyoruz, bu iki eğitimi tamamladıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğünün bir ay içerisinden yapmış olduğu bir sınava dahil oluyorlar, Bu sınav iki aşamada gerçekleşiyor, ilk aşaması test usulü yapılan, yazılı kısmı. Yazılı kısmı geçen kişilerde hemen akabinde uygulama sınavına tabi tutuluyorlar. Uygulamalı sınavda da temel yaşam desteği yani kalp masajı, suni solunum nasıl uygulanır, artı herhangi bir cisim kaçtı tıkanma söz konusu oldu Heimlich manevrası adını verdiğimiz işlem nasıl uygulanır, araç içerisinden yolcu çıkarma nasıl yapılır, buna Rentek manevrası diyoruz. Bu uygulamalar sıra sıra yaptırtılır, hem yazılı hem uygulamalı sınavın barajı 85’tir,bakın oldukça yüksek bir baraj. Çünkü bunun doğru yapılması, bir şeyleri yaparken, yanlışlıkla öldürmekte var kişiyi. Bunu yaparken nasıl doğru uygulanabilirliği konusu biraz zor olduğu için, doğal olarak baraj bu yüzden yüksek tutulmuş, hata en az paya düşürülmüştür. Dolayısıyla bunu en iyi yapan bu 85 barajını geçen kişilere ilk yardımcı olarak adlandırılıyor, bunlara sertifika veriliyor. Yazılı sınavını da zaten bu 85 ve üstü puanı alan uygulamalı sınava tabi tutuluyor. Eğer yazılı sınavda 85 alamazsanız, uygulamalı sınava sizi direk dahil etmiyor zaten. Ehliyet sınavı gibi bu, yazılı sınavı geçip direksiyon sınavına kalıyorsanız, bu mantık bizde de geçerli. Diyelim ki yazılı sınavı geçtiniz, uygulamalı sınavına girdiniz ama uygulamada kaldınız, bu süreç ikinci bir şansınız girmeye daha var, fakat ikinciye girdiğiniz zaman geçmiş olduğunuz yazılı sınava tekrar girme şartınız var. Yani her eğitime katılan aday iki kere girme hakkına sahip. Eğer iki kerede de kazanamazsa, tekrar 16 saat eğitim alacaksın diyor. Özellikle ambulans şoförü arkadaşlar bunu alıyorlar, ambulans şoförü olmak isteyen arkadaşlar, Antrenörler alıyor, birde futbol antrenörlere bu belge zorunluluğu arz etmektedir”

“Telefon açarak iletişime geçebilirler”

“Bize telefon açarak iletişime geçebilirler, bizzat kurumumuza gelip, bizlerle yüz yüze konuşup detaylı bilgi alıp, eğitim programını bizden öğrenebilirler. Herhangi bir eğitim düzeyi olması şart gerek yok,  ilk okul mezunu dahil olsa buna başvurabilir. 18 yaşını dolduran ilkokul mezunu tüm arkadaşlarımız bu eğitimi almaya hakkı var.”

Silivride bir ilk daha

Bu sertifikaya aldım bana ne gibi yararı olacak?

“Öncelikle bunu kendiniz ve aileniz ve sevdikleriniz için alın diyoruz. Eğer ki sizin kendinize faydanız varsa çevrenizdeki herkese faydanız olabilir. Bir diğeri de bu sertifikaya sahip kişiler yolda hiç tanımadığı bir olayla karşılaştığında resmi olarak müdahale etme yetkisine sahipler. Yani kimlik kartını gösterip ben ilk yardımcıyım dediğiniz zaman yardım edebilir miyim deyip ailesinden izin alma dahilinde hemen müdahale yapabilirler. Resmi yetkili kişilerdir. Olası bir hata durumunda bile, yetkili kişi oldukları için, illaki her yaptığınız işlemde hayat kurtaracaksınız diye bir şey yok, bazen kurtaramayabilirsiniz, bu çok normal. Ama yetkisiz bir insan böyle yaptığı zaman, cezai işlemler suçlanma oranı yüksek, ama yetkili bir kişi yaparsa artık bir kar zarar ilişkisi diyoruz.”

“3 yılda bir güncelleme yapılıyor”

“Bir de sertifikayı aldı diyelim, bu sertifikaların üç yılda bir güncellemeleri söz konusu, Sertifikanızı aldınız, üç sene sonra güncellemesi geliyor. Nasıl oluyor güncelleme: sınava bir daha girmiyorsunuz, sadece bu güncelleme eğitimine giriyorsunuz, bir gün 8 saatine giriyorsunuz ve belgenizi bir üç yıl daha güncellemiş oluyorsunuz. Üç senede bir bu şekilde güncellemesi var.”

“Firmalar düşük maliyetle yasal sorumluluklardan kurtulabilir”

“Firmalar düşük maliyetle yasal sorumluluklardan zorunluluklardan kurtulabilir. Her işletmenin iş sağlığı güvencesi dosyasında ilk yardımcı belgesi bulunmak zorundadır. Bulunmadığı takdirde işletmeler yasal sorumluluklar yada ölümlü yaralanmalarda iş kazalarında bu belge olmadığı için tüm kurumlar bundan mesul tutulur. Yüksek tazminatlar doğurabilir. Hukuken de bulundurmamak işletme için tehlike sınıfına oranla, tehlike sınıflarına baz alınarak hukuken bunu bulundurmamak suçtur.”

Silivride bir ilk daha

“Asıl hedefimiz 112 ekipleri gelene kadar”

“Diyelim ki iş güvenliği hizmeti alıyorsun ama ilk yardım belgesini önemsemedin ve aldırmadın ama olsaydı belki o kişinin hayatı kurtulacaktı. Doğal olarak ölümle sonuçlanmadığı içinde sizi hem vicdanen hem de hukuken yüksek tazminat ödemeden kurtaracaktı sizi. Kişi başı ödeyeceğiniz cüzi bir ücret. Bu yüzden ilk yardımcı bulundurma mutlaka gereklidir zorunludur, iş kazaları durumlarında hafif yaralanmaları atlatabilmek için. Kişilerdeki hasarı en aza indirmek adına bizim asıl hedefimiz şu:112 ekipleri gelene kadar, hastayı hayatta tutmak yaşamsal fonksiyonlarını sağlamak, bizim asıl hedefimiz bu.”

“İlkyardım eğitimlerini iki aşamada veriyoruz”

Birincisi ya kurumunuza gelip kurumumuzda alıyorlar bu eğitimi yada firmanın kendisinde uygun şartları sağladıkları taktirde biz gidip yerinde de eğitim verebiliyoruz. Her kurum için bu geçerli, yalnız şöyle bir detay var. İstanbul’da bağlı olan bir kurum sadece İstanbul il sınırlarında içinde eğitim verebilir. Mesela Çorlu çok yakın ama Tekirdağ il sınırlarındadır ve Tekirdağ’da eğitim veremez, ancak Tekirdağ’daki çalışanların buraya gelip eğitim alması da İstanbul il sağlık müdürlüğünde sınava girmelerin şartları vardır. Çevre illere eğitim veremiyoruz. Sadece bulunduğumuz ilde eğitim verebiliyoruz.

“İster kurumumuzda ister işletmede”

“Kurumda da eğitim verebilmemiz için şartlar şu; bizim prosedürlerimize göre bir kişiye 3,5 metre kare alan düşme zorunluluğu vardır. Diyelim ki 10 kişilik eğitim alacak bu demek oluyor ki bana 35 metre karelik bir eğitim salonu olması gerekiyor “U” düzeni şeklinde, Kişi başı 3,5 metre kare olması gerekiyor.”

Silivride bir ilk daha