Facebook'a gelen bu mesaja dikkat

Hergün bir yeni özelliği ile kafa karıştıran Facebook dolandırıcıların da yeni adresi oldu.

Facebook'a gelen bu mesaja dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Listenizde bulunan bir arkadaşınızdan gelen mesaj sizi borçlandırabilir. Arkadaşınızın selam vererek başlayan dolandırıcılık sizden cep telefonu numaranızı istemesi ile devam ediyor. Asıl mağduriyet ise cep telefonunuza gelen mesajı onaylamanız ile başlıyor.

Sosyal paylaşım sitelerinin yaygınlaşması ile dolandırıcıların yeni adresi olan bu siteler birçok kişiyi mağdur ediyor. Şikayet Portalı Şikayetvar'a gelen şikayetler sonrası ortaya çıkan sosyal paylaşım sitelerindeki mesaj dolandırıcılığını ortaya çıkardı. Dolandırılan kişiler tarafından son dönemde sıkça gönderilen şikayetler olayın ciddiyetini ortaya koydu.

"Arkadaşım sandım" diyerek başlayan Şikayetvar'a gönderilen şikayetlere göre mesaj dolandırıcılığından bazı örnekler ise şöyle:

ARKADAŞI SANDI AMA...

"Bir arkadaşımın Facebook adresi çalındı ve mağduriyetim hesabıma gelen bir mesajla başladı. Arkadaşımın hesabını çalan şahıs selam vererek başlayan mesajında 'Numaranı sisteme kaydedeceğim cep numaranı verebilir misin?' dedi. Bende arkadaşıma güvendiğim için gözü kapalı numaramı verdim. Tanıdığım bildiğim kişi sandım. 7979'dan mesaj geldi. Mesajda 'Bir hizmeti alabilmem için 'evet' yazıp yollamamam istendi. Arkadaşım sandığım kişinin ısrarı ile mesajı onayladım. Ödeme işleminiz başarı ile gerçekleşti diyen bir mesaj geldi. Hemen müşteri hizmetlerini arıyorum iptali için öyle bir imkan yok diyorlar. Bu kadar kolay bir dolandırılma yöntemi ile ilk defa karşılaşıyorum. İçeriği belli olmayan bir mesaja 'evet' yazdığımda 60 TL mi çalıyorlar ve muhatap kişi veya iptalini bir türlü bulamadım. En son soluğu savcılıkta alacağım. Dolandırıldım."

"Evet" Demeyin

"Arkadaşımın hesabı çalınmış ve hesabı çalan kişi benim arkadaşımmış gibi cep telefonumu istedi. Cep telefonuma gelen mesajı onaylamamı rica etti. Bende bilgi sahibi olmadığım için evet yazdım. Tabi sonradan uyandım ki mobil ödeme ile 60 TL gitmiş. Kredi kartı alışverişlerinde bile geri dönüş şansı varken neden bir önlem olmasın. Birçok kişi bu yolla kandırılabilir. Neden bu mağduriyet giderilmiyor."

AKRABASINI ARADI OLAYI ÇÖZDÜ

"Başıma gelen bir olayı hemen diğer Facebook kullanıcıları ile paylaşmak istiyorum. Facebook hesabım açıktı ve bir akrabam benim halimi hatırımı sormaya başladı. Akrabam birkaç aydır arkadaş listemde fakat ilk defa sohbetten bana mesaj atıyordu. Şaşırdım çünkü aramayı ya da yüz yüze görüşmeyi tercih eden biridir. 'Telefonum arızalandı numaralar silindi telefon numaranı verebilir misin' dedi. Telefon numaramı verdim. Daha sonra cep telefonuma bir mesaj geldi. 'Alışverişi indirimli kazanmak için mesajı onaylayınız' yazıyordu. Akrabam mesajı ısrarla onaylamamı istedi. Tedirgin tavırları beni endişelendirdi ve hemen akrabamı cep numarasından aradım. Akrabam böyle bir şeyden haberi olmadığını söyledi. Akrabamın hesabını çalan kişi ise ben telefonda iken hala ısrarlara devam ediyordu. Size de bu tür mesaj gelirse sakın güvenmeyin. Diğer bir yöntem ise şehit yakınlarına yardım için cep mesajının onaylanması isteniyormuş. İnanmayın."