Alabilirsen Al !

Hacı Bayram-ı Velî'nin doğduğu Zülfadl (Sol-Fasol) köyünden bir genç askere çağrılmıştı. Yetim olan bu temiz genç, babasından kalma birkaç altınını, annesinden kalan hâtıra bilezik ve küpleri emânet edecek bir kimse bulamadı.

TAKİP ET

Hacı Bayram-ı Velî'nin doğduğu Zülfadl (Sol-Fasol) köyünden bir genç askere çağrılmıştı. Yetim olan bu temiz genç, babasından kalma birkaç altınını, annesinden kalan htıra bilezik ve küpleri emnet edecek bir kimse bulamadı.

Hepsini küçük bir çekmeceye koyup, Hacı Bayram-ı Velî'nin türbesine getirdi. Türbeyi ziyret edip;

'Y Hazret-i Hacı Bayram-ı Velî! Beni vatanî vazifemi yapmak için çağırdılar. Annemden ve babamdan kalma şu htıraları emnet edecek bir kimse bulamadım. Bu küçük çekmeceyi ztı linize emnet bırakıyorum. Eğer askerden dönersem, gelir alırım.

Şyet dönemezsem, istediğiniz bir kimseye verebilirsiniz!' diye müncaat etti.

Sonra çekmeceyi sandukanın kenarına koyarak ayrıldı.

Aradan yıllar geçti. Gencin askerliği bitti ve emnetini almak üzere Hacı Bayram-ı Velî'ye geldi. Ziyretini yapıktan sonra, çekmeceyi koyduğu yerde buldu. Hiç dokunulmamıştı.

Orada türbeyi bekleyen türbedra;

'Bu çekmece benimdir. Askere gitmeden önce emnet bırakmıştım. Şimdi alıyorum.' dedi.

Türbedr;

'Tabi, alabilirsen al. Çünkü ben, bir defsında bu çekmecenin yerini değiştirmek istedim. Fakat bütün uğraşmalarıma rağmen yerinden bile oynatamadım. Bunda bir hikmet olduğunu düşünerek, bir daha elimi bile sürmedim.'

Genç, çekmecenin yanına gelip, Hacı Bayram-ı Velî'ye teşekkür etti ve emnetini alarak köyüne döndü.

Sevgi ve Dua ile...

Chenay Kobak

Bakmadan Geçme