Kadın emeğinin Silivri'deki yansıması

Kadınlarımızın hemen hepsinin üretimi olan el sanatlarına bakış!

Kadın emeğinin Silivri'deki yansıması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Uzunca bir süredir Silivri de kadınlara yönelik belediye tarafından başlatılmış olan ve yazın sahil bandında kışın ise yemeniciler sokakta devam eden tezgahlar aile bütçesine katkı sunmaya devam ediyor. Nedir bu tezgahçılık serüveni, ne getirir ve ne kazandırır bir kadına ve aile bütçesine. Bu konuyu işlememiz için de bize fırsat veren AYŞE AYGÜN hanıma yazımın başında teşekkür etmek istiyorum. Dilerseniz soru cevap şeklinde gidelim.

Ayşe hanım neden el sanatları, neden çalışma biçiminiz bu tarzda?

Öncelikle çalışmadan duramayan bir yapım var ve çalışınca bir şeylerle meşgul olunca huzur buluyorum. Bence herkesin ihtiyacı olsun olmasın bir uğraşı olmalı ve şartlar el verirse de bu uğraşı ile ekonomiye katkı sağlamalı. En büyük kötülükler boşluktan doğar. Bizler kadınlarımızı, çocuklarımızı ekonomiye kazandırırsak toplumda suç oranı azalır. Özellikle de ülkemizde yok olmaya yüz tutmuş el sanatları dünya ülkelerinde hak ettiği ilgiyi kazanmış olur. Tabi bu o kadar kolay bir iş değil, bu bir organizasyon işidir ve bu görev de yerel yönetimlerin görevidir. Biz yıllardır bu ürünleri üretip satıyoruz, gurbetçiler de epey ürün alıyor bizden. Yürütülen yanlış politikalar yazlıkçıyı sahilden kaçırdı, sahil bandına eğlenmeye gelen yazlıkçı, eğlence yerlerinin kapanması ile sahilden elini çekti. Çay içmek konusunda evini daha konforlu bulan tatilciler de sahilden ayağını kesince işler durdu.

Peki genelde hangi ürünleriniz var?

Sadece örgü üzerine yoğunlaşmış durumdayım, prensip olarak tezgahıma benim emeğim olmayan ve örgü dışında ürün koymadım. Birkaç iş dalında çalışan arkadaşlar var ben çeşidimi değiştirmedim. Tezgahların ilk açıldığı dönemdeki dürüstlük şimdilerde yok, bu aslında pek de denetlenemez bir durum kişinin ahlaki yapısında gizli olan bir ölçü. Önceleri yoktu ama şimdilerde Tahtakale malları tezgahlara düştü, doğal olarak kalite de düştü. Fiyatlar düşürülsün diye bu tercihler yapıldı ama tabi alan kişiler aralarındaki farkı kullandıkça anladı. Tabi ticaretin cilvesi olan haksız rekabet bizim aramıza da düştü. Tığ işi ve şişle yapılan örnekleri üretmekteyim. En ucuz ürünüm 3 liraya sabunluk, en pahalı ürünüm şal (-tiftik bolero) 30-25 lira olmak üzere bebek takımları, erkek atkıları, sabunluklar, çeyizlik örgü ürünler üretmekteyim. Genelde bu işi geçimim açısından yapmama rağmen ruhen de beni rahatlattığını söyleyebilirim.

Sadece bayanlara mı ürün yapıyorsunuz?

Hayır! Erkeklere de atkı yapmaktayım. Futbol fanatikleri için epey hızla satılan atkılarım var ve çok da iyi gitmekte. Biraz müşterinin de bizi yönlendirmesi gerekir, bunu yapan müşteriler de var ürünleri görüp bize özel sipariş veren çok müşterimiz oluyor. Bu girişim başladığı andan itibaren bizim yerel yönetimlerden tek beklentimiz daha sağlıklı bir platform ve organizasyonlarla değerlendirilmemiz. Hala bunu özlemle beklemekteyiz.

Feza Behiye KAYA