Işıklar sel felaketi sonrası çalışmaları değerlendirdi

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sel felaketi sürecinde yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunarak, çalışmalara katkı sağlayan tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Işıklar sel felaketi sonrası çalışmaları değerlendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri’de sağanak yağışların ardından meydana gelen sel felaketin yaraları sarılmaya devam ediyor. Su tasfiyelerinin tamamlandığını, temizlik ve ilaçlama çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ifade eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sel bilançosu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “17 Temmuz Pazartesi akşam saatlerinden başlayarak Silivri’de etkisini gösteren yağışlar; özellikle Gümüşyaka Mahallesi D 100 Karayolu Kuzey ve Güneyi, Çanta Mahallesi D 100 Karayolu Kuzey ve Güneyi ile Kılıçarslan ve Bahadır Siteleri, Değirmenköy Mahalle Merkezi, sanayi ve Gölet Caddesi ile Seymen, Büyükkılıçlı, Kurfallı, Fener ve Danamandıra Mahallelerinde ev, işyeri, okul, depo, fabrika, ahır ve tarım alanlarında su basmalarına neden oldu. Yağmurla sürüklenen çamur ve millerin dere ve menfez ağızlarını kapatması nedeniyle bazı araçların sürüklenmesine, köprülerin istinat duvarlarının büyük ölçüde hasar görmesine ve bazılarının da yıkılmasına sebep olmuştur.”

Işıklar: “Çanta, en çok yağış alan bölgemiz oldu”

Hasar tespit komisyonu tarafından çalışmaların devam ettiğini ifade eden Işıklar, sel bilançosunu hakkında yaklaşık ifadeler kullanarak; “Bugüne kadar yapılan tespitlerde ilçe genelinde yaklaşık 735 ayrı noktada su baskını yaşandığı kayıt altına alındı. 370 kadar konut, işyerleri, fabrikalar, istinat duvarları sular altında kalırken, İBB Afet Koordinasyon Merkezinden alınan verilere göre 24 saatlik süre içerisinde ilçemiz kısmi olarak yoğun yağış almış olup, 118kg/m ² veri ile Çanta Mahallemiz en çok yağış alan bölgemiz olmuştur. AFAD, Hasar Tespit Komisyonu ve İtfaiye ekiplerinin sel baskınlarının yaşandığı bölgelerde yürüttüğü hasar tespit çalışmaları devam etmektedir” dedi.

“Belediye ekiplerimiz 24 saat görev başındaydı”

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Işıklar, şunları söyledi: “Bu afet öncesinde belediyemizce özellikle uyarı yapılmasını beklenmeden iş programı doğrultusunda; şehir merkezi başta olmak üzere yağmursuyu ızgaraları ile açık kanal, menfez temizlikleri, kıyı kesiminde bulunan yağmur suyu çıkışlarının iş makinaları yardımı ile açılması, çalışmayan yağmursuyu hatlarının bakım, onarım ve yenileme çalışmaları düzenli olarak yapılmıştır. Yoğun yağış öncesinde idaremizce nöbetçi personel görevlendirilerek 24 saat çalışma esasına göre Silivri genelinde olumsuz olaylar yaşanmaması için yoğun altyapı ve temizlik çalışmaları yapılarak daha fazla hasar alınması engellenmiştir. Silivri Belediyesi ekiplerinin 24 saat görev başında olduğu sel çalışmaları kapsamında;

Halkla İlişkiler Müdürlüğü; 15 personel, 3 araç ile selde mağdur olan halka ve çalışan tüm personele 4000 kişilik yemekle ulaştırdı. Sel mağdurlarının iki gün otelde, sonrasında da İstanbul Rumeli Üniversitesi Kız Yurdu’nda konaklamasına sağlayan ekipler, vatandaşların evleri temizlenene kadar, konforlu ve temiz bir ortamda konaklamalarını sağladı.

Sosyal İşler Müdürlüğü; 2 psikolog, 2 hemşire, 1 sosyal çalışmacı, 3 sosyal destek ekibi, 6 şoför, 2 ambulans, 2 engelli nakil aracı ile sel mağduru olan vatandaşlarımıza Sosyal Yardım Mağazası’ndan giyecek malzemeler temin ederek, otelde konaklayan tüm misafirlerimize ilaç, oksijen tüpü, çocuk bezi gibi ihtiyaçları ulaştırdı.

Temizlik İşleri Müdürlüğü; 1 çevre mühendisi, 1 tekniker, 1 bölge amiri, 2 formen, 3 iş makinesi operatörü, 4 çevre aracı şoförü, 2 tanker şoförü, 15 temizlik elemanı olmak üzere toplam 30 personel ve 4 adet çevre aracı, 2 adet kırkayak kamyon, 3 adet jcb iş makinası,1 adet yıkama tankeriyle beraber toplam 10 adet araç ile temizlik çalışmalarına devam ediyor.

Zabıta Müdürlüğü; 50 zabıta personeli ve 12 zabıta aracı ile yoğun yağışın ardından meydana gelen sel felaketinin ardından olumsuzlukların giderilmesi amacıyla gerekli çalışmalara katılarak, trafik akışının düzenlenmesinden, kurtarma çalışmalarına ve evlerde yapılan hasar tespit çalışmalarına kadar tüm saha çalışmalarında 24 saat görev başında bulundu. Ekipler bölgede sürdürülen çalışmalara devam ediyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü; 3 tekniker, 1 teknisyen, 1 bölge amiri, 2 iş makinesi operatörü, 2 kırkayak kamyon şoförü, 1 tanker ve 1 yardımcı ( 3 adet beklemede) şoförleri, 70 park bahçe personeli, 2 kepçe, 2 kırkayak kamyon, 3 damperli küçük kamyonet, 3 servis aracı, 3 çift kabin kamyonet, 1 yıkama tankeri ( 3 adet beklemede) olmak üzere toplam 15 araç ile su baskını yaşanan bölgelerde, temizlik ve ilaçlama çalışmalarına devam ediyor.

Fen İşleri Müdürlüğü; Afet Koordinasyon Merkezi ile 1 inşaat teknikeri, altyapı personeli, Gümüşyaka’da 1 vidanjör, 1 kuka ( kanal açma aracı), 1 kompresör, 1 jcb kepçe, 2 motopomp (su tahliye aracı) ile toplam 19 personel ve 6 kişiden oluşan Büyükçekmece Belediyesi altyapı personelinin de desteği ile çalışmalara katıldı. Değirmenköy, Çanta ve Çağdaşkent’in yol köprü iyileştirme ve temizlik çalışmalarında 1 harita teknikeri, yol bakım şefi,  6 yol bakım personeli, 1 pikap şoförü, 5 kamyon, 1 ekvator, 1 tır lobut, 1 bobcat, 2 Jcb, 2 loder, 2 greyder, 3 motopomp (1 Çağdaşkent Sitesine Tahliye)  araçları ile toplam 22 personel, genel toplam ise 44 personel, 24 araç ve ekipmanla çalışmalara devam etmektedir.    

“Sel mağdurlarını misafir ettik”

Mağdur vatandaşlarımızın konaklama, giyecek, sağlık ve ilaç ihtiyaçlarını karşıladık. İlk iki gün otelde misafir edilen sel mağdurlarımız, ikinci günden sonra İstanbul Rumeli Üniversitesi tarafından kendilerine tahsis edilen kız öğrenci yurdunda ev temizlikleri bitene kadar konforlu ve temiz bir ortamda konaklamayı sürdürecek.

 “Evlerde temizlik ve ilaçlama çalışmaları sürüyor”

Yoğun yağışın başladığı ilk andan itibaren tüm alanda seferber olan ekiplerimiz, evlerde, cadde ve sokaklarda temizlik ve ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Bölgedeki su tasfiyelerinin sona ermesinin ardından ortaya çıkan balçık ve çöpün kaldırılmasına yönelik de çalışmalar ekiplerimiz tarafından titizlikle sürdürülüyor.”

“Damlıca Deresi ıslahı ve su basman seviyesi uyarılarımızın takipçisiyiz”

Damlıca Deresi’nin ıslahı ve yoğun su baskınlarının yaşandığı Elmalılık Mevkii’ndeki su basman seviyesi sorununun takipçisi olduklarını ifade eden Başkan Işıklar; “Yeni yapılacak binaların kot seviyesinin, asfaltın üst noktasında olmasına ilişkin daha önce yaptığımız uyarıların, uygulamaya geçilmesi ve bundan sonra yapılacak olan yapıların da su basman seviyesine uygun olarak inşaat izinlerinin verilmesi konusunda takipçi olacağız. Taşan Damlıca Deremizin ıslahı konusunun ivedilikle yapılması, gerek Kaymakamımız Sayın Ali Partal başkanlığında yapılan toplantıda gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde gündeme gelmiştir. Yol asfalt kotunun en az yarım metre olması ve Damlıca Deresi’nin ıslahı ile birlikte kara yolu geçiş menfezlerinin uygun hale getirilmesinin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

“Çalışmalara katkı sağlayan herkese sonsuz teşekkürler”

Yaşanan sel felaketinde yardımda bulunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür eden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Sel felaketi ve ardından yapılan çalışmalara katkıları nedeniyle, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İlçe Kaymakamımıza, İlçe Emniyet ve Jandarma Müdürümüze, İtfaiye ve AFAD Gönüllülerine, Ekiplerini yönlendirerek yanımızda olan çevre belediye başkanlarımıza ve ekiplerine, ilçemizin siyasi parti temsilcilerine, muhtarlarımıza, çalışmalarda üstün gayret ve özveri gösteren belediye personelimize katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.