Rumeli Üniversitesi tanıtım toplantısı yapıldı

Balcı Vakfı tarafından kurulan ve 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak olan İstanbul Rumeli Üniversitesi'nin tanıtım toplantısı dün Yaşar Kemal Sergi Salonunda gerçekleştirildi.

Rumeli Üniversitesi tanıtım toplantısı yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaşar Kemal Sergi Salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclis Üyeleri, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, AK Parti ve CHP İlçe Yöneticileri, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, STK temsilcileri, İş Adamları, Muhtarlar, Öğretmenler, Üniversite yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“SİLİVRİLİLER DE GERÇEK ÜNİVERSİTELERİNE KAVUŞTU”
Toplantıda Rumeli Üniversitesi ile ilgili detaylı bilgiler veren İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, “Uzun senelerdir hasretle beklenen Silivri’nin gerçek üniversitesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi, açılmış bulunmaktadır. Silivrililer de gerçek üniversitelerine kavuştu. Ana kampüsü Silivri’de olan, kendisini Silivri’nin bir parçası olarak gören, gelişimini, büyümesini Silivri’de planlayan ve programlayan tek bir üniversite var; o da sizin üniversiteniz İstanbul Rumeli Üniversitesi”dedi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde 3 fakülteden ve 1 Meslek Yüksek Okulundan oluştuğunu belirten Rektör Prof. Dr. Salih Aynural sözlerini şöyle sürdürdü;“Bu yıl Meslek Yüksek Okulumuzda 15 programda öğrenci kabul edeceğiz. Lisans programımızda 2 bölümde öğrenci kabul edeceğiz. Meslek Yüksek Okulundaki programlarımız sağlık ağırlıklı; fizyoterapiden radyoterapiye, ağız ve diş sağlığından ameliyathane hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede eğitim vereceğiz. Lisansta Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetiminde öğrenci kabul ediyoruz. Bu iki bölüm %100 burslu olacak. Bölümün %100 burslu oluşunu parasal olarak ifade edersek daha iyi anlaşılır çünkü bize her bir bölümün maliyeti 2 milyon lira. Aldığımız öğrenciyi 4 yıl boyunca ücretsiz okutacağız dolayısıyla iki bölümün bize maliyeti 4 milyon lira. Ama biz üniversite olarak kar amacı güden bir üniversite olmayı arzu etmiyoruz. Gerçek vakıf üniversitesi olsun diyoruz. Elbette ki para kazanacak aksi takdirde ayakta duramaz ama bu kazandıklarını kaliteli eğitime, büyümeye, üniversitenin gelişimine harcayacak. Özellikle ilk yılda Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerini açmamızın sebebi; bu ülkeye kaliteli idareci ve siyasetçi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Silivri’den Türkiye’ye damgasını vuracak çok büyük yöneticiler çıkacağına yürekten inanıyorum. Üniversitemizin eğitim dili ana dilimiz güzel Türkçeyle olacak. Bunun yanında yoğun bir şekilde haftada 10 saat pratik konuşmaya, dinlemeye ve anlamaya yönelik İngilizce dersleri verilecek. Yani üniversitemizden mezun olan öğrenciler hem %100 anladıkları Türkçeyle çok güzel bir eğitim alacaklar ama bunun yanında iyi bir yabancı dil öğrenerek de mezun olacaklar. İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak politikamız yabancı dille eğitime karşı olmamızdır. Niye karşıyız? Çünkü ortaöğrenimden mezun olan öğrencilerimizin %80’inden fazlası yeterli İngilizce öğrenemeden, alt yapısı olmadan, üniversitelere geliyorlar. 1 yıl İngilizce hazırlık görülüyor. 1 yılın sonunda ortalama öğrencinin öğrendiği İngilizce %25 düzeylerinde. Ders veren öğretim üyelerinin ortalama İngilizceleri %75. Birinci sınıfta karşınızda %25 ingilizce anlayan bir öğrenci grubu, diğer tarafta %75 ingilizce bilen bir öğretim üyesi grubu. Böyle bir eğitimin ne kadar kaliteli olduğunu siz düşünün artık. Yıllardır bu işe kafa yoran birisi olarak açıkça söylüyorum milyonlarca gencimizi biz bu şekilde heba ediyoruz. İngilizce öğretmenin yolunda eğitim farklı olmalı diye düşünüyoruz.Dikkat ederseniz sözümün başında Silivri’nin gerçek üniversitesi dedim. Ben mütevelli heyeti üyelerimize de şunu arz ettim; “Biz eğer buranın gerçek üniversitesiysek bu bölgeye Yöre Bursu koyalım.” Bu bölge bizim bölgemiz, bu bölgedeki öğrenciler de bu imkândan faydalansın dedik ve Yöre Bursumuzu da koymuş olduk. İnşallah öğrencilerimiz bu burslardan yararlanarak üniversitemizi talep eder.Ama bu Yöre Bursu ücretli olan bölümlerimizi tercih eden Silivri okullarından mezun olan öğrencilere ait.

Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural’ın konuşmasının ardından Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Işıklar konuşmasında “Bizim coğrafyamızın öbür tarafında kalan medeniyetler gelişim noktasında değerlerine sımsıkı sarılırlar. Ben burada bugün büyük bir petrol madeninin bulunmasından daha çok mutluyum. Dünya’nın en önemli değerlerinden daha değerli bir şeye sahip olduğumuzun farkında olmanızı istiyorum. Bu şekilde ilçemizde üniversiteler çoğaldıkça, büyüdükçe, geliştikçe ve derinleştikçe ilgimizi daha çok arttırarak desteğimizi sonuna kadar sürdüreceğiz.Osmanlı’da bir söz var, açılışlarda hep söylüyorum, ‘Allah yerinizi dar etsin’ diye bende size söylüyorum üniversiteler dar gelsin ilçemize yetmesin daha büyük yerlere ve daha büyük mekanlara biz taşıyalım. Onları geliştirelim burada Silivri’nin markaları daha da büyük olsun. Onun için ben önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.”ifadelerini kullandı.

Toplantının son konuşmasını “Bugün kendimizi daha güçlü hissederek geleceğe daha emin bakmanın zeminini oluşturacak çok önemli bir adıma hep birlikte şahit oluyoruz” diyerek sözlerine başlayan Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar yaptı.
Bekarlar konuşmasını şöyle sürdürdü;”Sayın rektörümüzün atanmasıyla beraber üniversitemiz kurulmuş oldu ancak bazı gelişmeler geçen yıl tamamlanamadığı için eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayamamıştı. Önümüzdeki günlerde yapılacak sınavla 1000 civarında öğrencimiz İstanbul Rumeli Üniversitesinde eğitim-öğretim hayatına başlayacak. Ben üniversitemize kendisini ziyarete gittiğimde hem binaları, hem sosyal alt yapılarını gördüm. Buraya gelecek öğrencilerin ben nerede kalacağım sorunları da yok. Vakıf olarak geliştirdikleri Yöre Bursu başta olmak üzere önemli ayrıcalıklar üniversitenin yerel anlamda bulunduğu yere bakış açısını hem de geleceğe dönük vizyonunu ortaya koyması bakımından önemli.Ben merhum Mehmet Balcı’yı tanıma fırsatı bulamadım. Geçtiğimiz Eylül ayında elim bir olay sonucu hayatını kaybetti. Oğlu Hüseyin Balcı Bey de aramızda. O merhum babasının kurduğu vakfı aynı idealle geleceğe taşıma azim ve kararlılığında.  Salih hocayı burada tanıma fırsatı bulduk. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde de rektörlük yaptı. Hem ulusal hem de uluslararası birikiminin bu üniversitenin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacağından hiçbir şüphemiz yok.Ben inanıyorum ki İstanbul Rumeli Üniversitesi önümüzdeki yıllarda çok hızlı bir şekilde hem bilim kadrolarını zenginleştirecek hem öğrenci sayısını artıracak ve bizim yıllardır eksikliğini duyduğumuz çok çaba sarf ettiğimiz ama aslında yerel olarak çok fazla külfetine katlanmadan sahip olduğumuz bir üniversite kendiliğinden kurulmuş oldu ama gelişmesine katkı sağlamamız gerekiyor. Sayın Belediye Başkanımızın ilçemizde bir üniversite vücuda getirmek için çok çaba sarf ettiğini, görüşmeler yaptığını hatta belediye tasarrufundaki bazı binaları yeni protokollerle başka üniversitelerin kuruluşuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ama bugün ilan da edildi ki Silivri’nin ipi ilk göğüsleyen gerçek üniversitesi İstanbul Rumeli Üniversitesi. Bunu memnuniyetle söylüyoruz. Çok emin ellerde üniversite kurulduğunu görüyoruz. Bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz." 
 
Silivri’miz turizm, tarım, sanayi gibi ekonomik sektörlere artık üniversitesiyle bir eğitim şehri misyonunu da sanıyorum üstlenecek ve kısa sürede ilçemiz için sektör haline getirecek. Biz genel anlamda eğitimde kendimizi iddialı gören bir ilçeyiz. Mevcut alt yapımız, okullarımızdaki öğrenci ve öğretmen sayılarımız aslında İstanbul’un birçok ilçesine göre bizi çok avantajlı bir yerde tutuyor. Biz bunu nitelik olarak da iyileştirmek için ilgili arkadaşlarımızla çalışıyorduk. Artık aramıza üniversitemizin bilim kadroları da katılınca ben eminim ki başta Silivri Sanayici ve İş Adamları da çok memnun olacak çünkü çok güçlü ihracat ve teknik-bilimsel çalıştaya ihtiyaç duyan bir üretim yapısı var. Bu anlamda da böyle bir üniversitenin ilk fakültelerinden birisinin Mühendislik Fakültesi olması önem taşıyor. Umarım İstanbul Rumeli Üniversitesi çok uzun yıllar insan yetiştirmeye, ilçemize, ekonomimize, insanımıza yapacağı katkılarla çok büyük artı değer sağlayacaktır. Hem merhum Mehmet Balcı’yı hem Balcı Vakfının şimdiki yönetimini hem de üniversitemizin rektörünü kutluyorum. Hem kendilerine hem bizlere hem ilçemize hayırlı uğurlu olsun diyorum.
Yapılan konuşmaların ardından tanıtım toplantısı sona erdi.