Silivrili çocuklar köy hayatını yaşadı

Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce organize edilen 'Lider Çocuk Tarım Kampı' çocuklara köy hayatını yaşattı ve bilinçli bir tüketicinin özelliklerini aşıladı.

Silivrili çocuklar köy hayatını yaşadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce organize edilen ve Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle  hazırlanan “Lider Çocuk Tarım Kampı”nda amaç öğrencilere doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak. Tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek, çocuklarımıza doğa, çevre, küresel ısınma, tarım, gıda, kaynakların ekonomik kullanımı, atık yönetimi, iklim değişikliği konularında bilgiler aktarmayı hedeflemektir. 

Kamp süresince çocuklarla birlikte çeşitli üretim sahaları, köy yaşantısını öğrenmeleri açısından tarlalar ve ahırlar gezdirildi. Çocuklara burada çeşitli bilgiler sunuldu.

Kamp Liderleri Firdevs Yasemin Türkmen, Nazire Çorbalı, Gülizar Öcal, Ozan Esen, Güzin Turan eşliğinde çocuklar hem sofralarına gelen yiyecek ve içeceklerin üretim aşamasını gördüler hem de bilinçli tüketici olmayı öğrendiler.

Lider Çocuk Tarım Kampı Proje Lideri Yüksek Ziraat Mühendisi Hakan Turan konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “ Bu proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kurguladığı bir proje. Bu proje şimdiye kadar beş ilde gerçekleştirildi. İlçede hiç olmamıştı. İçinde bulunduğumuz İzci Evi zaten 5-6 yıldır faaliyetteydi, kendi faaliyetlerini yapıyorlardı. Bu proje zaten bizim aklımızdan da geçen bir projeydi. Bakanlık’tan gelen yazı bizi tetikledi. Bizim için bu yapılan projeye birincisi mi diyeceğiz yoksa geleneksele mi çevireceğiz, ikincisi olacak mı bilmiyorum şu anda ancak biz burada eksiklerimizi görüyoruz şu anda. Öncelikle çocuklar izci hayatına alışkın değiller. Şehir hayatında büyüyen çocuklar. İzci ekipleriyle bir şeyler paylaşabilmek için önce onlara izciliği öğretiyoruz. Bu sebeple 3 gün kısa geldi bizlere."

İzcilerin hepsi birer bilinçli tüketici oldular

"Kampın içeriğinde 50 öğrenci mevcut. 5 izci liderimiz bizlere destek çıktı. Bizim çocuklara vermek istediğimiz şey çok önemli. Öncelikle çocukların tarımın ne olduğunu öğrenmesi lazım. Sonrasında gıda bölümü. Bizim izci çocuklarımız bundan sonra eminim ki son kullanma tarihi geçmiş bir ürün almayacaktır. 50 çocuğumuza biz bunları öğrettik. 50 çocuk da 50 hane demektir ki bizim için çok önemli bir nokta. Üzerinde üretime dair izinleri olmayan ürünleri tespit etmeyi öğrendiler."

Çocuklarımız etin nereden geldiğini gördüler

"Bugün hepsi bir ahıra girdiler ve ahırın kokusunu teneffüs ettiler. Yedikleri etin nereden geldiğini bilmeleri açısından bu da önemliydi. Şehir çocukları çileğin ağaçta yetiştiğini zannediyor, çileğin domatesin nereden geldiğini gördüler. Gece yürüyüşlerimizde kekik kokusunu aldılar. Fide dikmeyi öğretiyoruz onlara. Fide dikmeyi öğrendiler. İlk gecemizde Yamandaki Doğa Spor Grubu bizlere destek oldular. Beraber bir gece yürüyüşü yaptık. Bunlar bizi çok mutlu etti. Muhtarlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenler, veliler, öğrenciler bize büyük destek sağladı. Sponsor firmalarımız var ancak onlar isimlerinin söylenmesini istemiyorlar. Biz umarız ki çocuklarda unutulmaz anlar yaşatmayı başarmışızdır. Ve ümit ederim ki seneye farklı sponsorların da desteğiyle birlikte bu kampı devam ettirir ve geleneksel hale getiririz."