İstihdama Asılsız Şikâyet Engeli

Silivri'nin Çeltik mahallesinde Alüminyum imalatı yapan fabrikada çalışan 50 işçinin ekmek kapısı, fabrikadan rahatsız olan bir vatandaşın çevreye zehirli gaz ve koku salındığı yönündeki şikâyeti sebebiyle ruhsat alamıyor. Bakanlık yetkililerinin kontrolü sonucunda şikâyetlerin asılsız olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen ruhsat alma süreci uzadıkça uzuyor. Fabrika sahipleri ve işçiler yetkililerden yardım bekliyor.

İstihdama Asılsız Şikâyet Engeli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“TÜM BELGELERİMİZİ ALARAK FAALİYETE BAŞLADIK”
Yaşanılan süreç hakkında bilgiler veren Fabrika yöneticisi Mehmet Güneş “Silivri Çeltik bölgesinde Alüminyum imalatı yapıyoruz. Biz buraya yatırım yapma kararını 2017 yılında aldık.2017 yılında bu yatırımı yapmadan evvel ilgili kurumlarla gerekli yazışmalarımızı yaptık ve burada bu işi yapıp yapamayacağımızla ilgili olarak gerekli izinleri aldık. İzinlere ilişkin yazışmalar elimizde. Gerekli izinler alındıktan sonra yatırım kararımızı aldık ve burayı satın aldık. Daha evvel burası cam fabrikası olarak faaliyet göstermekte idi. Biz burayı alüminyum eritme tesisi haline getirdik. Faaliyete başlamadan önce gerekli izinlerimizi almak için gerekli kurumlara başvuruda bulunduk. Bu bağlamda Çevre ve şehircilik il müdürlüğünden uygunluk belgemizi aldık, geçici faaliyet belgemizi aldık, çed belgemizi aldık ve imalata başladık” dedi.

İstihdama Asılsız Şikâyet Engeli

“ÇALIŞAN SAYIMIZI 100’E ÇIKARACAKTIK, ASKIYA ALDIK”
“İmalata başladıktan sonra bir komşumuzun bizi sürekli şikâyet etmesi neticesinde Çevre ve şehircilik il müdürlüğünce sıklıkla denetimler başladı” diyerek sözlerini sürdüren Güneş, “Bu denetimlerin neticesinde de ruhsat alma sürecimiz biraz sıkıntıya girdi. Şöyle ki biz gerekli evrakları tamamlayarak başvurumuzu yapmamıza rağmen İBB, Tarım orman il müdürlüğü ve çevre ve şehircilik il müdürlüğünden teyit görüş istedi. Bu bağlamda Tarım orman il müdürlüğü buranın tarım dışı çalışma alanı olduğuna dair kurum görüşünü verdi. Sonrasında Çevre ve şehircilik il müdürlüğünden de bu görüşün gelmesini bekliyorduk fakat yaklaşık 4/5 aydır bu görüş verilmedi. Bu görüş verilmeyince de biz ruhsatımızı alamadık. O süre zarfında belediyeden ekipler gelip şirketimizi mühürlediler. Biz burada yaklaşık 50 kişiye istihdam kapısı aralamış olmuştuk, her ne kadar ilerleyen süreçlerde bu sayıyı 100’e çıkarmayı planlasak da yaşadığımız sıkıntılardan dolayı çalışan sayısını artırmama kararı aldık. Biz devlet yetkililerinden bizlere yardımcı olmalarını ve çalışma ruhsatımızın bir an önce verilmesini talep ediyoruz. Denetimler neticesinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşırsak bunun giderilmesi noktasında elimizden geleni yapacağımızı da ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

"ASILSIZ ŞİKAYET SEBEBİYLE RUHSAT ALAMIYORUZ"
Fabrika yöneticisi Mehmet Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yapılan asılsız şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan denetimlerde emisyon ölçümlerimiz temiz çıkmış olmasına rağmen biz ruhsatımızı alamıyoruz. Böyle bir tesiste normalde 1 tane filtre olması gerekirken bizim tesissimizde 3 tane mevcut. Gerek emisyon ölçümlerinde gerekse gürültü ölçümlerinden geçmiş olmamıza rağmen hala çevre ve şehircilik il müdürlüğünün görüş vermesini bekliyoruz.”

“ÜLKE EKONOMİSİNE DAHA FAZLA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ”
“Hali hazırda tesisimizde 50 kişiye iş istihdamı sağlıyoruz. Bununla birlikte tedarikçimiz olan hurdacıları da hesaba kattığınızda yüzlerce ailenin ekmek teknesi anlamına geliyor bu işletme. Biz, üretim kapasitemizi artırarak ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamak ve daha fazla istihdam olanağı sağlamak istiyoruz. Bu amaçla devletimizin ilgili birimlerinden yaşadığımız sıkıntıların giderilerek ruhsatımızın bir an önce verilmesini talep ediyoruz.